Koirakapia on aina luonnossa – Äänekoskella ei ole kapiepidemiaa liikkeellä


Karkeakarvainen kettuterrieri Affe voi liikkua huoletta lenkillä ja metsässä sillä Äänekoskella ei ole liikkeellä ikävän kutisevaa kapiepidemiaa.

Facebookissa on lähtenyt liikkeelle huhu, että Äänekoskella olisi liikkeellä koirakapia. Hiskimäen eläinsairaalasta kerrotaan, ettei mitään epidemiaa ole todettu.

 

– Koirakapiepidemiaa ei ole näkynyt ainakaan täällä meillä. Yksi on todettu ja yksi epäily on talven mittaan ollut. Aivan normaalit löydökset, sillä Äänekoski ei ole kapivapaata aluetta. Täällä asuva kettu- ja supikanta pitää populaatiota yllä, eläinlääkäri Elina Kantelinen vastaa.

Kapitartunnoille alttiimpia ovat metsästys- ja luolakoirat. Myös lemmikkikoirilta on kapia tavattu. Kapin tyypillinen oire on voimakas kutina. Jos koira raapii korvalehtiään, vatsaansa, kylkiään tai häntäänsä varsinkin öisin on syytä lähteä lääkäriin.

– Jos koira tulee vastaanotolle kutinan vuoksi, kapiepäily herää. Se todennetaan raape- tai vasta-ainenäytteellä, Kantelinen kertoo.

Kapin hoitoon käytetään loislääkettä jonka lisäksi tarvitaan mahdollisesti antibioottikuuri ja kutinaan lievittävää lääkettä. Oireilun aikana koira on pidettävä erossa muista koirista.

Eli kapidepidemiaa ei Äänekoskella ole?

–Kapia esiintyy aina luonnossa, mutta epidemiaksi asti ei sitä ole todettu, Kantelinen sanoo.

MARJO STEFFANSSON

Vastaa

  1. Mämmeläinen

    Meillä myös hoidettiin kapitartunta viime syksynä. Eläinlääkärissä kävimme Jyväskylässä.

    Vastaa