Kolme kirjailijaa, kolme maailmaa – Äänekosken kirjallisuusmatinea järjestetään jo 53. kerran


Koskelan kirjallisuusmatinea on odotettu tapaus. Roope Lipasti on yksi kolmesta Koskelaan saapuvasta mielenkiintoisesta kirjailijasta.

 
 Koskelan kirjallisuusmatineaan saapuu jälleen kolme kirjailijaa, ja heidän uutuusteoksissaan avautuu kolme aivan erilaista maailmaa.
 
 
Roope Lipasti repii huumoria useamman naisen loukkuun ajautuneesta toimittajasta, Anneli Kanto kulkee ilmajokelaisten nuorukaisten mukana valkoisten sotaretkellä Vaasasta Viipuriin ja Raija Oranen kertoo Kajaanin linnassa 1700-luvun alussa kasvaneen nuoren naisen tarinan.
 
Roope Lipasti (s. 1970) on suosittu lietolainen kirjailija, kolumnisti ja blogisti. Lipasti on tehnyt paljon lastenkirjojakin, mutta tuorein työ on aikuisille suunnattu Ruotsinlaiva, jossa Lipasti hyödyntää toimittajataustaansa. Kirja on tarina suuresta onnesta ja vielä suuremmasta epäonnesta.
Kalpa on toimittaja, hyvä puoliso, isä ja seuramies, kunnes saa kirjeen menneisyydestä. Tallinnalaisella Kajalla on hänelle asiaa, ja Kalpa lähtee käymään Suomenlahden toisella puolella. Niinhän siinä sitten käy, että Kalpa ryhtyy seilaamaan naisen luota toisen luo. Ruotsinlaiva kertoo Kalpan valinnasta ja on samalla tunnistettava aikamatka vastaitsenäistyneeseen Viroon. Huumoria ja juonen kuohuvia aaltoja unohtamatta tässä kirjassa sukelletaan myös syvälle.

Anneli Kanto

 
Tamperelainen Anneli Kanto (s. 1950) on monipuolinen sanantaitaja, romaanien ohella leipä on irronnut toimittajantyöstä, näytelmistä ja tv-käsikirjoituksista.
Kanto on kirjoittanut 1600-luvulle sijoittuvia historiallisia romaaneja, mutta myöskään Suomen itsenäistymisen aika ei jätä häntä rauhaan. Vuonna 2008 ilmestynyt Veriruusut kuvasi sisällissodan aikana punakaartissa taistelleita naisia.
Uusin kirja Lahtarit on Veriruusujen vastapari, nyt Kanto eläytyy nuorten Pohjanmaalta lähteneiden soturien taipaleeseen halki Suomen.
Teos on tarkka ja todelta tuntuva kuvaus kansalaissodan kaoottisuudesta ja raakuudesta. Mosaiikkimaisesti rakennetussa historiallisessa romaanissa ääneen pääsevät nuorten suojeluskuntalaisten lisäksi niin jääkäri, rintamalääkäri, muonittaja, arkuttaja, englantilainen kääntäjä kuin suomenhevonenkin.

Raija Oranen

Helsinkiläinen Raija Oranen (s. 1948) tunnetaan hyvin tv-sarjoistaan, hänen käsikirjoittamiaan ovat esimerkiksi Ruusun aika ja Puhtaat valkeat lakanat. Historiallinen romaani on Orasen toinen leipälaji, ja sitä lajia on myös uusi työ Kreivin aikaan.
Kajaanin linnassa kasvaa 1700-luvun alussa Kaija Valpurintytär Keränen, jonka elämästä kehkeytyy vähintäänkin poikkeuksellinen. Seikkailu alkaa, kun Ruotsin valtakunta käy ankaraa sotaa ja Venäjän keisari Pietari päättää tuhota sen itäisen osan, Suomen alueen.
Viisitoistakesäinen Kaija joutuu lähtemään Kajaanista pakosalle. Kaijan monivaiheisen tarinan kautta aukeaa näkymä kokonaiseen aikakauteen Suomen historiassa. Kreivi Brahen ääni kuuluu tarinassa voimallisena edelliseltä vuosisadalta, mutta hänen antamansa suoja on mennyttä. Tarinassa on kuitenkin sijansa myös anteeksiannolla ja toivolla, aurinko nousee tuhonkin jälkeen.

 
Kirjallisuusmatinea Koskelassa 19.11.2017. Juonto Jaana Tani. Kirjamyyntiä. Kahvitarjoilu.

Vastaa