Kovaa tempoa, kovaa peliä, kovaa oppia – Huiman miesten peli alkaa näyttää jo miesten peliltä!


Jarmo Uecker ja Kasperi Häkkinen saivat tuta kovasta pelistä.

Koripalloa, miesten B-divari
Huima–Bisons 71–100 (33–55)

Moni saattaa olla murheissaan siitä, ettei Äänekoskella ole aikoihin nähty kovatasoista koripalloilua. Sunnuntainen vääntö Liikuntatalolla helpotti ikävää.

Kiitos kuuluu loimaalaista korista uudelleen kohti huippua hinaavalle Loimaan Korikonkareille, joka myös Bisons-nimestään tunnetaan. Vuosina 2012 ja 2013 SM-kultaa voittanut Bisons joutui luopumaan Korisliiga-paikastaan kaksi vuotta sitten, mutta nousu kakkosdivarista takaisin ylös on nyt hyvässä vauhdissa.

Bisonsin kalusto alkaa jo olla lähellä liigatasoa. Ihme olisi, jos tällä kaudella vain yhden 19 pelistään hävinnyt joukkue ei vaihtaisi sarjatasoa keväällä.

Ei siis ihme, että hitaamman kaavan kautta kehitystä hakeva Huima jäi vieraansa jalkoihin. Bisons iski heti alussa hurjalla tempolla ja korkealla prässipuolustuksella.

OTTELU ratkesikin käytännössä jo avauskympillä. Huima hukkasi palloja rajussa paineessa jopa luvattomankin helposti, ja kovalla prosentilla vaikeatkin heittonsa upottanut Bisons oli avauskympin päätteeksi jo 6–28-johdossa.

Huiman yllätysmahdollisuudet kaikkosivat siis kättelyssä, mutta kotijoukkue näytti hienosti luonteensa ja tappeli viimeiset 30 minuuttia miehekkäästi materiaaliylivoimaa vastaan. Bisonsin valmentaja Arttu Mannelin ihasteli Huiman tekemistä.

– Pelasimme mielestäni todella hyvin, mutta Huima pystyi vastaamaan tempoomme ja rokotti virheistämme tehokkaasti. Tämä oli A-divaritason peliä, Mannelin kiitti Huimaa.

Juha Stenin miehistölle ottelu tarjosi kovaa oppia. Bisons hyödynsi kotijoukkueen jokaisen pehmeän tai huolimattoman suorituksen – ja hetken päästä pallo olikin jo Huiman korissa.

Bisonsin Joshua Caldwell siivosi tämänkin Henry Boydin ajon.

TILASTOT kertovat paljon: Huima menetti pallon peräti 28 kertaa, ja Bisons iski nopeista hyökkäyksistä 37 pistettä. Huima sai sen sijaan aikaan vain yhdeksän pistettä Bisonsin 12 menetyksestä.

Tyly oli myös torjuntatilasto, kiitos Bisonsin 203-senttisen Joshua Caldwellin. Urheilullinen jenkkilaituri poisti Huiman heitot lentoradaltaan yhteensä kuudesti. Huiman koko joukkue ei kyennyt yhteenkään heitontorjuntaan.

Kovan puolustuksen keskellä Huima joutui turhan usein yrittämään vaikeita matalan prosentin heittoja. Heittää Huima kuitenkin osaa, sillä 17 vapaaheitosta ohi meni vain yksi.

Koska tappio oli odotettavissa, Sten korostikin joukkueensa esityksen positiivisia puolia.

– Teemanamme oli kasvojen pesu. Edellinen pelimme (JyWe) ja puolet sitä edellisestä (PeU) olivat pelasimme huonosti. Kyse ei ollut pelillisestä parantamisesta vaan identiteetistä, aktiivista ja rohkeaa koripalloa vaativa Sten selvitti.

– Vaikka hävisimme avausjakson selvästi, peli-ilmeemme oli nyt alusta asti hyvä. Bisons oli vaan niin paljon parempi, että vei aikaa ennen kuin löysimme keinot vastata heidän pelaamiseensa.

HUIMAN suorituksen arvoa korosti se, että joukkueen kuudesta tehokkaimmasta pelaajasta kolme oli sivussa. Pistehai Sami Mäntymaa ei jalkavammansa vuoksi pelaa todennäköisesti enää tällä kaudella. Lisäksi sentteri Joni Pohjonen ja laituri Roni Hyvärinen olivat asepalveluksessa.

Tärkeiden levypallopelaajien poissaolosta huolimatta Huima onnistui hakemaan pelissä ohiheittoja Bisonsia enemmän: 43–40.

– Olen ylpeä joukkueesta. Osasimme olla aika kenkkumaisia vastustajalle, Sten sanoi.

Huiman tehokkain oli Jarmo Uecker (13/9). Henry Boyd (13/1/2 riistoa) oli jatkuvasti paineen alla, mutta kykeni takamiehistä tuomaan palloa ylös luotettavimmin. Pena Ranta (12/4/4 syöttöä) ja Otto Jämsen (10/6/3 syöttöä) kantoivat urheasti vastuuta, vaikka ahdasta oli eikä heittokaan pudonnut. Markus Santa (9/3) ilahdutti kolmella kolmosellaan, mutta tukossa oli hänenkin tiensä korille.

Jani Tuoriniemellä (4/3) ei vielä riitä voimaa painia korin alla vastuksen kovetessa. Kasperi Häkkisellä (2/1/2 riistoa) voimaa on, ja puolustuspäässä siitä on hyötyäkin: Häkkisen plus/miinus-lukema oli ainoana joukkueesta plussalla (+3).

Aden Kariukin (4/1) ja Santtu Koivusen (4/3) otteista näkyy kokemattomuus. Toisaalta molemmat saivat hienoja onnistumisia hyökkäyspäässä.

Iloista oli sekin, että pitkään loukkaantuneena ollut Atte Jämsen oli palannut kokoonpanoon. kentälle Jämsen ei vielä tällä kertaa päässyt.

Bisonsin tehokkaimmat olivat seitsemän kertaa rikottu Sebastian Booker (24/5) ja Caldwell (20/8/4 riistoa/6 torjuntaa).

Pena Ranta yritti parhaansa, mutta korinteko ei ollut helppoa.

HUIMALLA on kautta jäljellä enää kolmen pelin verran. Huima on sarjataulukossa kahdeksantena oli viimeisellä playoffs-paikalla.

Paljon on kiinni ensi perjantain pelistä Tampereen Tesomalla, jossa Huima kohtaa Raholan Pyrkivän. RaPy on yhdeksäntenä voiton päässä Huimasta.

Jos Huima voittaa, RaPy jää keskinäisissä otteluissa taakse, joten paikka playoffseista on silloin varma. Jos RaPy voittaa, ratkaisu jää kahden viimeisen kierroksen varaan.

Bisons on jo varma runkosarjan voittaja. Kahdeksanneksi sijoittuessaan Huima saisi puolivälierissä vastaan juuri Bisonsin, joten sunnuntaisen kaltaista herkkua saattaa olla vielä keväällä lisää.

– Kiva, jos pääsisimme vielä kohtaamaan Bisonsin. Tämä peli antoi varmasti ajatuksia molemmille joukkueille, Sten mietti.

Tilastot

 

Vastaa