Kunniakäynnit sankarihaudoille liittyvät itsenäisyyspäivän perinteisiin


Kari Kiiskinen laski seppeleen Suolahden sankarihaudalle, Pappi Marika Närhin kanssa.

Äänekosken hautausmailla suoritettiin kunniakäynnit sodassa kaatuneiden haudoille. Jumalanpalveluksen jälkeen laskettiin kaupungin, seurakunnan ja eri kansalaisjärjestöjen yhteinen havuseppele neljälle sankarihaudallemme. Seppeleisiin oli sidottu sinisiä ja valkosia kukkia, ja niitä koristi sinivalkoiset nauhat.

 

Suolahden kirkossa puhunut kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kari Kiiskinen muistutti kuinka itsenäisyytemme perustan ovat luoneet sukupolvet, joiden kannettavaksi historia toi vaikeimmat ajat, raskaat sotavuodet.

– Näistä ajoista meitä muistuttavat lukuisat sankarihautamme ja tänään itsenäisyyttä juhlivat kunnia kansalaisemme – sotiemme veteraanit. Vaikeista ajoista huolimatta suomalaiset ovat sata vuotta rakentaneet omaa maataan ja päättäneet asioista yhdessä. Nyt suomalaiset vievät maansa uudelle vuosisadalle sisulla ja sydämellä, Kiiskinen sanoi.

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi on ollut Kiiskisen sukupolvelle merkittävin juhlavuosi.

– Se on vaalinut Suomen vahvuuksia, kuten tasa-arvoa ja demokratiaa ja on tarjonnut meille suomalaisille monipuolista ohjelmaa sekä Suomessa että maailmalla. Suomen itsenäisyyden juhlavuoden teemana on ollut Yhdessä – Yhdessä tekemällä meidän isänmaamme on rakennettu. Kaveria ei jätetä- asennetta kaivataan tänäkin päivänä. Satavuotias isänmaa tarvitsee yhä rakentajiaan, siis meitä, suomalaisia.

Kiiskinen kertoi kuinka tähän päivään liittyy syvä kunnioitus ja kiitollisuus.

– Kiitos niille rohkeille ja väsymättömille miehille ja naisille, jotka turvasivat Suomen itsenäisyyden, taistelivat ja puolustivat rauhaa sekä jälleen rakensivat maan, jossa meidän on hyvä elää. Minulle itsenäisyys merkitsee sitä, että itsenäisessä Suomessa olemme saaneet nauttia hyvinvointivaltion eduista niin koulutuksen kuin työelämän mahdollisuuksien muodossa. Sitä, että voin rauhassa rakentaa kotiani tuntematta pelkoa siitä, että jonain päivänä joudun jättämään oman kotiseutuni tykkitulen uhatessa. Sitä, että voin lapsilleni siirtää sen ylpeyden tunteen, jota saan tuntea siniristilipun noustessa salkoon ja Maamme-laulun soidessa, Kiiskinen sanoi.

Suolahden sankarihaudalla kunniavartiossa seisoivat Ilkka Saarenpää ja Matti Linnala.

Äänekoski, kansalaissodan hauta.

Jumalanpalveluksen jälkeen oli haudoilla yleisöäkin.

Suolahdessa pidettiin itsenäisyyspäivän aattona kynttilänsytytystalkoot ja putsattiin hautakivet näkyviin lumesta.

Vastaa