Kuokka maahan vaikka heti?


Telakkakadun yhtenäiskoulun havainnekuva. (Kuva: Alt-Arkkitehdit)

Asemakadun koulun yllä puhaltaa vastatuuli, kaikesta huolimatta poliitikot ja virkamiehet tekevät nyt töitä täysillä, jotta kuokka saadaan iskettyä uuden yhtenäiskoulun tontille pian. Henkilökunnan usko on koetuksella, sillä koululla alkaa olla tukalat paikat oppia ja opettaa.

 

Asemakadun koulun henkilöstö otti maanantaina voimakkaasti kantaa siihen, millaista on työskennellä ja opiskella sisäilmaongelmaisessa työympäristössä. Asemakadun koulun väki on erittäin pettynyt teknisen lautakunnan 3. toukokuuta tekemään päätökseen keskeyttää Telakkakadun koulun yhteyteen rakennettavan Suolahden  yhtenäiskoulun rakentamista koskeva urakkakilpailu. Syy keskeytykseen oli ylipaisunut budjetti.

KAUPUNGINHALLITUS oli valmis käyttämään otto-oikeuttaan kumotakseen teknisen lautakunnan aikeet. Toisin kävi, sillä tekninen lautakunta ei ollut tehnyt kokouksessa sellaista päätöstä, johon otto-oikeus olisi pitänyt. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kari Kiiskinen painottaa, että kaupunginhallitus ei toimi hankkeen jarruna. Asia tulee hallituspöytään pika-aikataululla 22. toukokuuta, jolloin otto-oikeuden käyttäminen on mahdollista.

– Olen asian suhteen rauhallisella mielellä. Kaupunginhallituksessa vallitsee yhteisymmärrys, ja hanketta lähdetään viemään viivyttelemättä eteenpäin. En näe mitään estettä siihen, ettei maanrakennustyöt alkaisi suunnitellusti, Kiiskinen sanoo.

Kiiskinen painottaa, että kaupungin on taattava asukkailleen ja henkilöstölleen mahdollisimman hyvät olosuhteet.

– Lapsilla pitää olla hyvä oppimisympäristö ja henkilöstöllä terveet tilat jossa työskennellä. Rakennuksen ei tarvitse olla ratkaisuiltaan arkkitehtonisesti erikoinen, mutta kuitenkin sellainen, joka on viimeisen päälle tätä päivää ja vielä askeleenkin edellä.

TARJOUSHINTOJEN paisuminen johtuu markkinoiden ylikuumenemisesta. Jos tarjouksia ryhdytään kysymään uudemman kerran, saammeko hintalappuun vielä suuremman summan? Tätä on syytä pohtia ja tarkkaan.

– Hintojen nousu on suuruudeltaan niin merkittävä, että asia vaatii huolellista käsittelyä ja erilaisten vaihtoehtojen arviointia. Tavoitteena on päästä sellaiseen ratkaisuun, joka ei tarpeettomasti enää viivytä hankkeen aloittamista, mutta niin, että hanke ei myöskään muodostuisi kustannuksiltaan kohtuuttomaksi, hallituksen lähettämässä tiedotteessa linjataan.
ASEMAKADUN koululla alkaa mitta olla jo täynnä.

– Olemme olleet hiljaa, sietäneet oireitamme ja sinnitelleet siinä toivossa, että saamme pian uuden, terveen koulun, mutta nyt mittamme alkaa olla täysi. Asemakadun koulurakennuksen sisäilmaongelmat ovat olleet tiedossa jo ainakin neljä vuotta, ja rakennus on sairastuttanut lukuisan määrän aikuisia ja lapsia. Kunta ei voi vitkutella jo laissa esitettyä vaatimusta terveistä opetustiloista, kannanotossa sanotaan.

Henkilöstöllä on kova huoli oppilaiden terveydestä ja hyvinvoinnista. Koulussa ei ole enää paisuntatiloja, joihin oireilevia oppilaita voisi sijoittaa.

– Tällä hetkellä meillä Asemakadun koulussa on isoja haasteita toteuttaa perusopetusta ja tarjota oppimisen tukea sitä tarvitseville oppilaille. Koulumme opetustilat ovat hajallaan ja väistötilat täynnä.

Huoli on suuri myös työntekijöiden terveydestä, hyvinvoinnista ja jaksamisesta.

– Tällä hetkellä viisi opettajaa ei voi tulla pääkoulun rakennukseen lainkaan sisäilmaongelmien takia. Kaikki he ovat altistuneet koululla. Useat Asemakadulla työskentelevät ihmiset oireilevat, osa enemmän, osa vähemmän ja osa on joutunut vaihtamaan työpaikkaa kokonaan.

RAKENNUTTAJAPÄÄLLIKKÖ Tommi Rautjärvi on erittäin harmissaan vastatuulesta, joka yrittää jarruttaa hanketta.

– Maarakennusurakan hankintaa ei ole keskeytetty. Jos käy niin, että urakkahankinnat menee uudelleen kilpailutukseen menee maaurakka myös. En osaa arvella kuinka käy, mutta olen hyvin toiveikas, että saamme rakentamisen käyntiin suunnitellusti.

22. päivä kokoontuvan kaupunginhallituksen päätös on hankkeen kannalta tärkeä. Jos hallitus päättää esittää lisämäärärahaa kaupunginvaltuustolle ja valtuusto hyväksyy sen 29. toukokuuta kokouksessaan, rakentamaan päästään jo kesäkuussa.

– Meillä on valmiudet aloittaa silloin ja tavoitteena saada rakentaminen päätökseen ja oppilaat sisään ensi vuonna syysloman tietämillä, Rautjärvi sanoo.

REHTORI Tapio Saaristo toivoo pikaista ulospääsytietä.

– Haluan luottaa siihen, että virkamiehet ja poliitikot ovat samalla linjalla, eivätkä etsi syyllisiä, vaan ajavat hankkeen aloittamisen maaliin nyt heti. Päätös on henkisesti tärkeä –  ei vain henkilöstölle – vaan myös oppilaille ja heidän huoltajilleen, Saaristo sanoo.

 

Vastaa

  1. Hessu

    Muutaman valittajan tähden rakennetaan koko koulu?Ne on sairaita muutenkin, eläkkeelle vaan.

    Vastaa