Kylien ja taajamien vetovoimaisuudet ja vahvuudet yksiin kansiin


Ideariihissä synnytettiin ja pohdittiin ideoita sekä kylien vahvuuksia.

Äänekoskella valmistellaan taajamien ja kylien kehittämisohjelmaa. Mukana työssä on varsinaiset asiantuntijat, eli kylien ja taajamien asukkaat. 

 

Valtuustosalissa torstaina järjestetyssä kyläparlamentin suunnittelutilaisuudessa jakauduttiin kyläkunnittain kahdeksaan eri pöytäkuntaan: Hietama, Honkola, Hirvaskangas-Koivisto, Konginkangas, Mämme, Sumiainen, Suolahti ja Äänekoski. 

Tilaisuuden avannut kaupunginjohtaja Matti Tuononen muistutti, että kaikki kylät ovat upeita niin ihmisineen kuin ympäristöltäänkin. 

– Luonnonkauneuteen ei kylien ja taajamien markkinoinnissa voida kuitenkaan tuudittautua, sillä Suomessa luonnonkauneudesta ei ole pulaa. Totta on, että on vain yksi Keitele-järvi. Kullakin kylällä on kuitenkin oma persoonallisuutensa ja oma identiteettinsä. 

Tuononen painotti, että kylien täytyy tuoda omia vahvuuksiaan esiin ja vahvistaa niitä. Kehittämisohjelma tulee valtuuston käsiteltäväksi. 

– Ei harmitella sitä mitä ei ole, vaan vahvistetaan sitä mitä on. Kehittämisuunnitelma tulee olemaan kylien selkäranka. Toivon myös valtuutetuilta selkärankaa, että tehdään niin kuin on sovittu. Tästä tulee kylille myös usko tulevaan ja toki markkinoinnin näkökulmasta katsottuna hyvä työkalu, kun saadaan tiivistettyä jokaiselta kylältä referenssi, joka tulee näkymään esimerkiksi kaupungin sivuilla, Tuononen sanoi.  

Kaupunginjohtaja näkee, että ohjelmasta tulee pysyvä osa kaupungin strategiaa. Strategiaa päivitetään noin neljän vuoden välein. 

– Kyllä tästä hyvä tulee. Tämä on yhtä tärkeä, kuin mikä tahansa kaupungin noin kymmenestä ohjelmasta. Olkaa aktiiviisia ja ollaan rakentavia. Historia pitää tuntea ja tunnustaa, mutta siihen ei pidä jäädä vangiksi. 

Sweco Ympäristön kehitysjohtaja Kimmo Vähäjylkkä tuli vetämään seminaaripäivää.

– Nyt kasataan ja kerätään kylien tarinat ja vetovoima yksiin kansiin. Äänekosken kaupunki on panostanut voimakkaasti aiheeseen, vieden kylien asiat ohjelmatasolle. 

Vähäjylkän mukaan kylät ovat – ja saavatkin olla persoonallisia. 

– Joltain kylältä löytyy matkailua, joilta maaseutumaista tunnelmaa, omaa energiatuotantoa tai pienyrittäjäyyttä. Tärkeitä on, että toiminnat kanavoituvat myös yritysten kautta.

Keskittämiskehitys on yleinen ja vahva trendi. 

– Vastavirtaa ja laatua on kuitenkin näkyvissä. On huomattu, että kehittyneen tietotekniikan myötä voidaan asua ja tehdä töitä missä vaan. Ihmiset haluavat muuttaa paikkaan, jossa on hyvät virkistysmahdollisuudet ja josta luontoon pääsee omasta pihasta. Pienistä kylistä ja taajamista löytyy ihmisen kokoisia palveluita, yhteisöllisyyttä ja omavaraisuutta, Vähäjylkkä sanoi. 

Vastaa