ÄKS

La métairie Niemelä – Niemelän torpan historia kiinnostaa Ranskassakin

21.02.2019 11:39
Helena Ojanen on onnellinen, että Niemelän torpan vaiheet kiinnostivat nuorta ranskalaista arkkitehtiopiskelijaa. 
Ranskalainen arkkitehtiopiskelija kiinnostui Konginkankaalla sijainneen Niemelän torpan vaiheista niin paljon, että teki siitä 165-sivuisen lopputyön Pariisi-Bellevillen arkkitehtuurikouluun. Apua tarvittiin myös paikallistietäjä Helena Ojaselta.  

 

Niemelän torpan rakentaminen on historian tutkimusten mukaan aloitettu 1700-luvun puolivälissä, jolloin valtiopäivämies Pekka Kallenpoika Liimataisen renki Lasse Heikinpoika Turpeinen (1721-1806) siirtyi päätalostaan Niemelän torppaan, kun Pyyrinlahden pohjukkaan perustettiin Liimattalan maalle uudistalo, joka sai nimekseen Matola.

Seurasaari on museosaari Helsingissä, jonka vuonna 1909 perustettuun ulkomuseoon siirrettiin vanhoja rakennuksia Suoemesta. Vanhin ja yksi suurimmista kokonaisuuksista on Niemelän torppa, joka siirrettiin Konginkankaalta heti ulkomuseon perustamisvuonna. Seurasaareen siirretty torppa käsitti savutuvan porstuoineen ja maitokamareineen, saunan, kodan, riihen, navetan, sikopahnan, ladon ja aittoja.

Seurasaaren ulkomuseoon siirretyt Niemelän torpan rakennukset sekä esineistö on konservoitu käsityönä.

Niemelän torpan historiaa tutkinut ja ylös kirjannut Helena Ojanen sai viisi vuotta sitten mielenkiintoisen puhelinsoiton ulkoilmamuseon kuraattori Jani Puhakalta. Ranskalainen arkkitehtiopiskelija Laura Boit teki lopputyötään Pariisi-Bellevillen arkkitehtuurikoulusta aiheenaan Niemelän torppa, ja nyt tarvittiin torpan vaiheista tietävän apua.  

– Minulle kerrottiin, että Laura haluaisi tulla käymään Konginkankaalla Niemelän torpan alkuperäisillä jalansijoilla, ja tarvitsisi mukaansa henkilön, joka tietäisi aiheesta kertoa. Totta kai ilmoittauduin hänelle oppaaksi, Helena muistelee.  

Helena oli tehnyt jo aiemmin Kongintaival-lehteen laajan artikkelin Niemelän torpan vaiheista. Niinpä eräänä viimaisena talvipäivänä nuori arkkitehtiopiskelija saapui Konginkankaalle Helenan, Heli Hytösen sekä Juha Litmasen kanssa tutustumaan Niemelän torpan alueeseen.

– Laura kahlasi lumihangessa nilkat paljaana, sillä hän halusi käydä Niemelän torpan alkuperäisellä tontilla. Tämän jälkeen kävimme lämmittelemässä kuuman kaakaokupposen äärellä ja juttelimme  englanniksi Niemelän torpan historiasta ja annoin hänelle Kongintaival-lehden, jossa oli Niemelän torpan ja Liimattalan talon historiikki, jonka Riitta Hyttinen käänsi myöhemmin Lauralle englanniksi. Annoimme Lauralle matkaan vielä Konginkangas -sukat, Ojanen kertoo.  

Kului lähes viisi vuotta, ennen kuin Helena kuuli Laurasta seuraavan kerran: pari viikkoa sitten sähköpostiin tuli 165 -sivua käsittelevä, ranskankielinen opus. Upea, pellavaisin kansin varustettu teos sähköisessä muodossa lämmittää Helenan mieltä suuresti.  

– En olisi uskonut, että jälkeenpäin saan vielä jotakin kuulla, ja olinkin jo unohtanut asian aivan tykkänään. Laura on tehnyt omalla tahollaan jättimäisen ja tarkan urakan, Helena sanoo ja kertoo kääntäneensä tekstiä tietokoneen kääntäjäohjelmalla.  

Helena on vihkiytynyt asian päälle, ja niinpä asia tuntuu hyvin tärkeältä. Niemelän torpasta kirjoitetun artikkelin tekoon meni aikaa kuukausia, sillä Helena ei päästänyt itseään vähällä, vaan uppoutui yhä syvemmälle Niemeän torpan rakennushistoriaan ja siellä eläneiden ihmisten elämään.  

– Kun on itse tehnyt valtavan suuren työn, niin on upeaa, että sitä Niemelän torpan elämää, rakennuskantaa ja sen siirtoa Seurasaaren ulkoilmamuseoon myös ranskalainen arkkitehti halusi käyttää osana opinnäytetyötään. Laura oli käynyt Seurasaaressa ja saanut valtavan suuren sykkeen tekemiseen. On aivan uskomaton juttu, että käynti innoitti hänet tekemään näin tarkan ja täydellisen työn konginkankaalaisen torpan elämästä ja rakennuksista, Helena huokaa.  Kiitin Lauraa saamastani teoksesta ja onnittelin häntä valmistumisen johdosta.

Lopputulos on kansia myöten komea.

Vastaa

  1. Niina sanoo:

    Terveiset Niemelän torpan edestä Seurasaaresta 🙂 Lähettäisin kuvan, jos kommentointi sallisi.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy