Laajaniemeä herätellään eloon


Laajaniemen leirikeskus on oman aikakautensa helmi. Äänekosken seurakunnan omistamassa paikassa on upeinta sen monipuolisuus, mahdollisuudet ja miljöö. Nyt leirikeskusta yritetään herätellä unesta ja saada nostettua sen käyttöastetta.  

Seurakuntien yhdistymisen myötä Äänekosken seurakunnalla on valtava määrä kiinteistöjä: viisi kirkkoa, yksi kesäkirkko, kappeli, seurakuntataloja sekä kaksi leirikeskusta. On ollut tarpeen alkaa miettiä omaisuuden realisointia, sillä verotulot vähenevät ja kiinteistöjen ylläpito maksaa – varsinkin niiden, joiden käyttö on vähäistä. 

 

Katseet ovat kohdistuneet ensimmäisenä leirikeskuksiin. Seurakunnalla on näitä kaksi ja molemmat Keiteleen rannalla: Kivilahden leirikeskus Suolahden Tippalassa ja Laajaniemen leirikeskus Äänekosken Laajarannassa. 

– Melkein heti seurakuntien yhdistymisen jälkeen pohdimme, ettemme tarvitse kahta leirikeskusta. Olemme käyneet kiinteistöt läpi seurakunnan työntekijöiden ja luottamushenkilöiden voimin, ja olemme yhdessä tulleet johtopäätökseen, ettei kaikkien pito ole kannattavaa. Noin kuusi vuotta sitten tehtiin päätös, että Kivilahti laitetaan ensimmäisenä myyntiin. Sen myynti tuntui helpommalta, onhan se lähempänä taajamaa ja siellä on varustuksena huonekohtaiset suihkut, kirkkoneuvoston jäsen Hannu Lehmonen muistelee. 

Kaupanteko on ollut kankeaa. Suomessa on seurakuntien yhdistymisbuumin vuoksi myynnissä useita tämän kaltaisia leirikeskuksia. Kivilahden myynti oli jo loppusuoralla, mutta viime viikolla kauppa kariutui. 

– Jos seurakunnan taloudelliset voimavarat olisivat sellaiset, että voisimme kantaa vastuun kiinteistöjen ylläpidosta ja korjauksista, ei myyntiaikeita olisi, Lehmonen sanoo ja muistuttaa, ettei Laajaniemen myynnistä ole tehty varsinaista päätöstä. 

LAAJANIEMEN käyttöaste on ollut hyvin pieni, noin parinkymmenen prosentin luokkaa. Vuoden vaihteessa perustettiin työryhmä, jonka tehtävänä on nostaa Laajaniemen käyttöastetta. Käyrää seurataan kahden vuoden ajan. Työryhmään on valittu edustus lähes jokaisesta kaupungin taajamasta: Merja Kaukometsä, Aino Piilonen, Tero Parkatti, Juha-Matti Sirkka ja Pirjo Äijäläinen. Konginkankaalta ei ole edustusta joukossa, mutta ilomielin työryhmä sellaisen vastaanottaa joukkoonsa. 

– Meille on annettu kahden vuoden aikaraami kasvattaaksemme käyttöastetta. Miksi haluamme pitää Laajaniemen, se toive on tullut nimenomaan seurakuntalaisten taholta, Piilonen sanoo. 

Viesti, joka on saatu usealta taholta on selvä: seurakunnan on hyvä säilyttää ainakin yksi leirikeskus. 

– Toivomme, että tämän Laajaniemi -projektin myötä keskustelu lisääntyy, mutta erityisesti saisi lisääntyä sen käyttö. Meidän kannattaa katsoa tämä kortti, Parkatti sanoo. 

Laajaniemen leirikeskuksessa on paljon potentiaalia ja nyt sitä lähdetään tarjoamaan myös ulkopuolisille käyttäjille. Työryhmä uskoo, että myös kaupunki hyötyisi siitä, että Äänekoskelta löytyy tämänkaltainen paikka. 

– Ensisijaisesti ajattelen äänekoskelaisia nuoria ja nuoria perheitä, joille tämä on helposti saavutettavissa oleva paikka. Ei ole järkeä lähteä pitämään rippi- tai vanhustenleirejä satojen kilometrien päähän, kun meillä on omasta takaa näin upea tila ja maisema, Lehmonen lisää. 

– Haluamme nostaa esiin, että meiltä löytyy mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja. Laajaniemi on ollut uinuvassa tilassa jo pian kymmenen vuoden ajan. Parissa vuodessa emme kerkeä tehdä paljon, mutta tärkeintä on muistuttaa tämä upea paikan olemassaolosta. Toivomme, ettei sitä lähdettäisi myymään, vaan uskottaisi paikan tulevaisuuteen, Kaukometsä sanoo. 

LAAJANIEMEN leirikeskus on rakennettu -70- ja -80-lukujen taitteessa: 11 hehtaarin tontilta löytyy päärakennuksen lisäksi majoitusrakennus ja suuret saunatilat takkatupineen. Monipuoliset tilat aiotaan päivittää -80 -luvulta tähän päivään. 

Työryhmän ideariihessä on saatu aikaan monenlaisia ideoita. Käytännön hommiin tartutaan 19. toukokuuta, jolloin pidetään siivoustalkoot. Talkoissa tarjotaan muonitusta sekä – totta kai, talkoosauna. 

– Kutsumme kaikki mukaan talkoisiin: risusavottaan tulevat kannattaa ottaa mukaan harava, raivaussaha ja muuta oleellista kuten hanskat. Risusavotan risut laitetaan juhannuskokkoa varten. Juhannusaattona Laajaniemen rantasaunat lämpiävät, grilli on kuumana, ja kokko syttyy tarjoten kaikille kiinnostuneille mahdollisuuden viettää leppoisaa kesäpäivää päihteettömässä seurassa, Parkatti vinkkaa. 

Tarkoituksena on perustaa rantalentiskenttä ja sekä rakentaa Laajaniemen oma frisbeegolfrata. Työryhmä on perustanut Laajaniemelle omat Facebook -sivut, joita päivitetään ahkerasti. 

– FB-sivujen kautta toivomme uusia ideoita. Myös seurakunnan omilta sivuilta pääsee Laajaniemen omille esittelysivuille. Meidän on nyt vain osattava markkinoida paikkaa, jotta käyttöaste lisääntyy, Piilonen sanoo.  

TYÖRYHMÄLLÄ on nyt edessään näytön paikka. Aikaa on annettu vuoden 2019 loppuun saakka. 

– Koetamme saada Laajaniemen pyörimään omillaan, ettei ylläpitoon tarvitse käyttää liiemmin talousarviovaroja, Laitetaan Laajaniemi yhdessä tehokkaaseen käyttöön, työryhmä summaa ja toivottaa hyvät ideat ja talkooväen tervetulleeksi.

– Työryhmämme ei ole suljettu ryhmä, vaan mukaan ideoimaan ja voi tulla kuka tahansa, Piilonen sanoo. 

Laajaniemen talkoot la 19.5. klo 11 alkaen. 

Vastaa