Lahjoituksilla jouluiloa vuodeosastolle


Paikka, jossa moni tuskin haluaisi viettää joulunpyhiä, on Äänekosken terveyskeskussairaalan vuodeosasto. Kuitenkin siellä sekä henkilökuntaa että potilaita on enimmillään nelisenkymmentä, myös jouluna.

 

Sairaalassa puhtaus ja yksinkertaisuus ovat turvallisuustekijöitä. Joulunviettoon kuuluvat kuitenkin ikkunoissa kurkkivat tonttuset, paketit, kyntteliköt ja kranssit. 

– Vanhoista tiloista ei saatu mitään ottaa mukaan, kaikki piti hävittää. Osastonhoitaja antoi viime vuonna minulle luvan tuoda kotoa koristeita potilaiden pikkujouluun, laitosapulainen Airi Rautiainen kertoo.

Osastolla ihastuttiin Rautiaisen joulutyyliin ja koristeiden tuomaan tunnelmaan. Tänä vuonna osastonhoitaja valtuutti hänet koristelemaan osaston ja atriumin uudelleen. Syntyi ajatus: lähtisivätköhän yritykset mukaan koristetalkoisiin?

– Minä sitten tein listan mitä kaikkea haluaisin ja menin listan kanssa keskustaan. Kaupat lähtivät hyvin mukaan! Esimerkiksi Tarvikekeskuksesta sain valita juuri sellaisen kynttilälyhdyn, mitä olin halunnutkin, Rautiainen kiittelee.

Koska sairaalassa ei voi polttaa oikeita kynttilöitä, tuikkivat tiloissa led-versiot. Lahjoituksia tekivät Tarvikekeskuksen lisäksi Torpparit, Pajunkukka, Lumpeenkukka, Kokon puutarha sekä Valotar.
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

POTILASTILOISSA komeilee sumialaisen Asta Grönroosin askartelemia paperitähtiä sekä useampikin joulukuusi, joiden aluset ovat pullollaan somistepaketteja. Rautiainen kertoo, että ne paketoitiin osaston porukalla. Myös kukkakaupoista saatiin ihanaa joulutunnelmaa.

– Kukat ja kaikki ovat nyt paikallaan. Koristeet ovat saaneet paljon kiitosta, Rautiainen kertoo.

Osaston atriumissa komeilee myös tonttuovi, joka on tehty tarkoitustaan varten. Joulun tunnelmaan pääsee, kun hämärässä törmää poroon, pukkiin tai joulukukkaan, ympäristöstä riippumatta. Rautiainen on tehnyt pitkän työuran laitosapulaisena, joten joulujakin on sairaalaoloissa tullut vietettyä.

– 27 vuoden jälkeen ensi syksynä alkavat eläkepäivät, Airi Rautiainen toteaa.

RIINA NYGRÉN
riina(at)aksa.fi

Vastaa