Pariisin pommi-iskujen uhreja kunnioittamaan rakennettu piparinen Eiffel on makeampi kuin alkuperäinen.
Jouluhössötyksen superhetki on se, kun keittiö täyttyy tyttäristä ja miniöistä. Mukana menossa on tietenkin kolme koiraa: kettuterrieri Affe, bretoni Rauha Salama sekä jackrussel Melvin. Tällä porukalla kun ollaan, tietää, että ollaan ison asian äärellä.
Meidän perheeseen ei tule joulua ilman piparkakkutaloa tai –rakennelmaa. Vuosi vuodelta valmiin tuotoksen koko ja näkö on vain parantunut, samaa kyytiä kuin kilpailu itsensä kanssa on lisääntynyt ja rima noussut yhä korkeammalle. Lopputuloksen on oltava aina parempi kuin aikaisempina vuosina. Edellisenä jouluna arkkitehtuuri- sekä konditoriakeittiössämme valmistui rakkauden temppeli Taj Mahal minareetteineen ja viime vuonna päätimme kunnioittaa Pariisin pommi-iskun uhreja valmistamalla piparkakkutaikinasta Eiffelin.
KOSKA AITO Pariisin Trocaderolla seisova Eiffel on suuri, oli selvää, että suuri tulee tästäkin. Arvioitiin, että taikinaa menee ainakin kolme kiloa, mutta todellisuudessa sitä upposi kokonaista viisi! Ja taisipa mennä toinen mokoma koristeluun tarvittaviin strösseleihin, erilaisiin hopeisiin ja valkoisiin koristerakeisiin sekä sokerikuorrutteeseen.
Ja sitten hommiin. Ihan ensimmäisenä glögikattila tulille, jotta inspiroiduimme lisää. Kaavojen valmistukseen meni yksi hujaus, kun joukkoon mahtuu määrätietoisia ja asiaan uskovia ja aiheeseen vihkiytyneitä henkilöitä.
Eiffel valmistui viidestä erillisestä kerroksesta, sillä uunin koko asetti omat rajoituksensa jättiläisen paistamiseen. Allekirjoittaneen tehtävänä oli toimia ylimpänä paistovahtina. Viisi kerrosta tarkoittaa kahtakymmentäviittä osaa. Rätinki oli tarkka, jotta kaikki osat tulivat uunista ulos tasalaatuisina, sillä yksi vino tai muuten epäkurantti kappale voisi kaataa koko tornihankkeen.
KUN KORISTELUUN ryhdyttiin, alkoi käydä myös kuhina pöydän alla. Iloisesti pöydältä lattialle kierineet koristeluun tarkoitetut rakeet menivät parempiin kuonoihin. Pari rähinääkin saatiin kokea, sillä vain nopeat elävät nonparellien metsästyksessä. Koristeluun upposi aikaa, glögiä ja joululauluja, sillä mistään ei tingitä! Eiffeltornin jokainen kulma, nurkka, jalka, ja mitä niitä nyt olikaan, sai ylleen todella yksityiskohtaisen koristelun.
Sormet paloivat perinteisesti kun rakennelmaa kasattiin kokoon. Korkeutta koko komeudelle tuli 84 senttimetriä! Aikaa kaavojen piirtämisestä valmiiseen Eiffeltorniin meni kahdeksan tuntia, kun urakoimassa oli viisi henkilöä ja kolme koiraa.
MITÄKÖ TÄNÄ jouluna? Haaveissa on rakentaa Colosseum , mutta koskaan ei voi tietää, mitä tuleman pitää, kun tyttäret ja miniät ja nyt myös ensimmäinen lapsenlapsi ja tietenkin koirakamut tulevat taikomaan jouluksi piparitaikinasta jotain mahdottomaksi luultua. Onnistuisikohan meiltä maapallon teko?
TEKSTI JA KUVAT MARJO STEFFANSSON
Ihana ja kärsivällisyyttä vaativa urakka!