Lahdenpohjan lastenkoti kiittää! 


Lahdenpohjan lastenkoti sijaitsee Venäjän Karjalassa. Lapset näyttivät hurjimmat kiipeilytelinetemppunsa ja kiittivät avustuskuormasta.

Lahdenpohjan lastenkodissa ollaan hyvin kiitollisia kaikesta avusta ja tuesta. Kolmekymmentä käsiparia kantoi taas rajan yli kaikenlaista tarpeellista tavaraa lasten tarpeisiin. 

 

Karjalan tasavallan Lahdenpohjassa sijaitseva lastenkoti sai taas linja-autolastillisen konkreettista ja henkistä apua, kun Suolahden Työttömät ry:n organisoima ryhmä vei lastenkodin lapsille vaatteita, kenkiä, leluja, pelejä ja koulureppuja. Nämä ovat saatu lahjoituksina keskustanaisten Rompetorilta ja yksityisiltä. Tällä kertaa bussiin lastattiin myös astioita, pyyhkeitä ja liinavaatteita. 

– 18-vuotta täyttäessään on lähdettävä omilleen. Jotta pääsee elämisen alkuun, tärkeintä on saada katto pään päälle, ja asioita, joilla arjen saa sujumaan, tusinan verran avustusmatkoja Lahdenpohjaan organisoinut Sirpa Martins sanoo. 

Lahdenpohjan lastenkodissa on tällä hetkellä 21 alle 18-vuotiasta, ja talossa asuvat lapset ovat enimmäkseen alakoulu-ikäisiä. Lastenkoti tarjoaa lapsille perustarpeiden lisäksi sosiaalista vahvistamista. Monen lapsen historia on rankka, joten työtä riittää. 

– Vierailunne on kovasti odotettu, ja lahjoittamanne tavarat tulevat todella tarpeeseen. On upeaa, että jaksatte tulla avustusten kanssa vuodesta toiseen. Olette suurena apuna, kun huolehditte meidän kanssamme talossa asuvista lapsista, lastenkodin johtaja Anatoli Netshaev kiittelee. 

Vanha ja kalsea kivitalo vaatii jatkuvaa kunnostusta. Talven aikana on saatettu kuntoon juhlasali. Edellisellä kerralla kellarille tuoksuva sali on uudistettu hajua myöten: välipohja on purettu ja kosteudet kuivattu, maalattu seinät, uusittu katto ja lattiassa hehkuu tuliterä laminaatti. 

– Valaistuskin on saatu uusittua. Seuraanvan on vuorossa keittiön katon remontti. Olemme kovin kiitollisia, mitä teette näiden lasten puolesta, kiittelee myös lastenkodin työntekijä Aleksei. 

Äänekoskelta jo aiemmin tuotujen avustuksien avulla on lastenkotiin saatu uusittua pesutilat ja vessat, keittiön lattia ja kylmäsäilytystila.

Vaikka Lahdenpohjassa ovat asiat menneet silminnähden parempaan suuntaan, on valtion ohjaamassa lastensuojelussa vielä paljon puutteita.

– Täällä näkyy maailman inhimillisin suru. Yhteiskunnallisia uudistuksia on tehty, mutta työtä on vielä paljon. Mikään ei ole liikaa, kun on kyse lapsista, Martins huokaa. 

Talossa asuvat lapset ovat kokeneet sosiaalisia ongelmia ja inhimillisiä tragedioita. 

– Täällä käydessä tulee hyvä mieli siitä, kun näkee, kuinka lapsista pidetään hyvää huolta. Ulkoisia puutteita löytyy, mutta sydäntä, turvaa, unta, ruokaa ja lämmintä syliä on tarjolla jokaiselle, seitsemättä kertaa matkassa mukana ollut ÄKSän päätoimittaja Marjo Steffansson sanoo. 

Ajatuksiin hiipii tunne, että Suomelta riistetty Karjalan alue on kuin huonosti pidetty ottolapsi. Karjalassa on moni asia hieman notkollaan.

– Karjala kuuluu ihmisille, ja elämä kuuluu meille kaikille. Täällä kulkiessa on nähty upeita paikkoja ja maisemia, ja tavattu aivan huikeita tyyppejä, Martins sanoo. 

Vastaa