Laura-Liisa Hyytiäisen vastine Huimakohuun: Etusijalla pelaajien hyvinvointi ja realiteetit rahan käyttöön!


Hyytiäinen vaatii realiteetteja rahan käyttöön. (arkistokuva)

Totutuista tavoista on vaikea päästä eroon, se on todettava! Keväällä 2017 naisten koripallojoukkueen budjettia ei saatu kasaan, rahaa puuttui ja silti ulkomaisia pelaajavahvistuksia vaihdettiin. Rahapulassa käytettiin tulevan kauden, eli tämän kauden sponsorirahoja ja kulutettiin koko jaoston rahat loppuun. Kesällä 2017 jaosto oli rahaton, emäseuralle oltiin velkaa ja edellinen puheenjohtaja päätti jättää uppoavan laivan, kesken kauden.

Jaosto valitsi minut puheenjohtajaksi kesällä 2017, asettamallani ehdolla, etten vastaa puheenjohtajana joukkueiden budjeteista tämän kauden osalta. En ollut budjetteja kasaamassa tai niiden realistisuutta tarkastelemassa, kun ne tälle kaudelle hyväksyttiin. Huiman hallitus oli antanut naistenjoukkueen valmentajalle kauden budjettivastuun, naisten osalta.

Syksyllä 2017 naistenjoukkue halusi tavata, ilman valmentajaa, joukkueenjohtajaa tai muitakaan joukkueentoimijoita. Kahden tapaamisen taustalla oli joukkueen avunhuuto! Joukkueella ei ollut kaikki hyvin ja pelaajat toivoivat, että voisin jaoston puheenjohtajan ominaisuudessa auttaa heitä.

Joukkue toivoi silloiselta joukkueenjohtajalta suurempaa panostusta joukkueen asioiden hoitamiseen. Silloinen joukkueenjohtaja ilmoitti sähköpostitse, ettei hänellä ole enempää aikaa käytettävissä ja ilmoitti eroavansa joukkueenjohtajan tehtävästä.

Uusi joukkueenjohtaja valittiin. Joukkueenjohtaja oli hyvin tietoinen jo marraskuussa 2017, että joukkueen rahat tulevat riittämään tammikuulle 2018 ja, että joukkueen sisällä on ongelmia. Joukkueenjohtajan kanssa jopa selvitettiin valmentajan ja pelaajien välistä kiistaa siitä, että onko pelaajilla oikeutta pelata myös kakkosnaisten peleissä.

Tammikuussa keskusteltiin valmentajan, joukkueenjohtajan ja taloudenhoitajan kanssa rahatilanteesta. Joukkueenjohtaja ilmoitti minulle ja taloudenhoitajalle, ettei tulee osallistumaan tai keräämään joukkueelle rahaa. Ainut kädenojennus joukkueenjohtajalta joukkueelle oli se, että hän oli valmis esittämään monologinsa ja siitä saadut lipputulot lahjoittamaan naistenjoukkueelle.

Joukkueenjohtaja irtisanoutui tehtävästään, jo ennen valmentajaa. Joukkueenjohtajan irtisanoutumisen syy oli henkilökohtainen. Eikä hänen irtisanoutuminen liity valmentajan irtisanoutumiseen millään tavalla.

Naistenjoukkueen valmentaja halusi säästää omista pelaajista, leikkaamalla heidän päivärahat ja kilometrikorvaukset, jotta ulkomaisiin vahvistuksiin säästyisi rahaa. Säästökohteeksi joutuneita omia pelaajia ja heidän vanhempiaan tilanne ärsytti. Valmentaja teki uusia sponsorisopimuksia, jotka olivat taas edelliskeväiseen tapaan tulevan kauden rahoja. Lisäksi valmentaja esitti vaatimuksia, joihin ei yksinkertaisesti ollut varaa, kuin päättämällä Tyler Gilbertin pelaajasopimus.

Naistenjoukkueen valmentaja ilmoitti minulle ja Huiman puheenjohtajalle Pia Jauhiaiselle eroavansa ja erottavansa kaikki ulkomaiset pelaajat, mikäli Gilbert irtisanotaan. Pyynnöstäni ja ehdotuksestani huolimatta valmentajalle ei käynyt, että pelattaisiin kevät kahdella vahvistuksella, hänen valmennuksessaan. Sain lukea valmentajamme irtisanoutumisen lehdestä ja näin ollen hän vastaa itsensä sekä vahvistusten irtisanomisista. Tämä ei ollut minun tai jaoston suunnitelma kevään osalta, enkä voi valmentajan henkilökohtaisille valinnoille mitään. Jazmine Perkins halusi vaihtaa itse seuraa ja hänen myyntinsä oli alun perin joukkueenjohtajan ja valmentajan idea.

Julkisuuteen nostetut rahasummat eivät perustu faktaan. Naistenjoukkueen budjetista vastaavalta valmentajalta ei tullut vuodenvaihteessa mitään laskutettavaa kolmeen kuukauteen. Kuten Huiman hallitus tiedotteessaan totesi, on kyse paljon isommista summista, muutenhan rahankäyttöön ei olisi tarvinnut puuttua.

Tavoite ei ole ollut pudottaa naisia sarjasta, valitettavasti pelit edes vahvistusten kanssa eivät tuottaneet tulosta. Huiman koripallo-osaaminen on ollut yksi Äänekosken lippulaivoista, eikä sitä olla lopettamassa, eikä siirtämässä mihinkään. Myöskään se, että uusi valmentaja olisi ollut jo valmiina on pelkkää spekulointia. Jokaisella meistä on tapahtumista varmasti oma näkemyksensä, mutta esittämistäni asioista löytyy dokumentit.

Nyt suunnataan eteenpäin, eikä kenenkään tekemä työ ole mennyt hukkaan. Miesten joukkue on hyvä esimerkki tästä! On aika panostaa omaan junioritoimintaan ja seuran kotimaisiin pelaajiin. Ulkomaalaiset pelaajat ovat hyvä vahvistus, jos niihin on tarvetta ja varaa. On ollut hieno nähdä omien pelaajiemme onnistumisia, kun he ovat nyt siihen mahdollisuuden saaneet.

Takanani seisoo naistenjoukkueen omat pelaajat sekä koripallojaosto irtisanoutunutta valmentajaa ja joukkueenjohtajaa lukuunottamatta.

 

Laura-Liisa Hyytiäinen

Huima koripallojaosto pj

Vastaa

 1. Huimassa vuodesta -96

  Voi voi, kyllä osaa olla huomassa typerää väkeä. Nähdään siis seuraavat huiman naisten kotipelit siis 2080 luvulla? Omilla junioreilla ei pitkälle pötkitä, sillä ilman tunnettua valmentajaa ja kovaa sarjaa henkivät hirveän kauan huimankaltaisessa joukkueessa viihdy. Hävetkää Nykyinen Huiman ”jaosto”.

  Vastaa
  1. Mika

   Eli menit seuraan, kun molemmat joukkueet nousivat SM-sarjaan? Eli sinulle kelpaa vain jenkeillä liigassa pysyminen, muttei työnteko? No, tulet sitten taas faniksi ja ”seuraan” kun tulee menestystä. Eikö?

   Vastaa
 2. NH

  Seuran hallituksen pitäisi pitää tällaisessa vanhanaikaisessa yleisseurarakenteessa jaostojen ja harrastajien puolia. Nyt kävi todistetusti ilmi, että naisten joukkueen on annettu pyörittää toimintaansa tappiolla ja isolla riskillä muiden jaostojen takuilla. Puheenjohtaja, taloudenhoitaja ja koko hallitus tulisi saattaa vastuuseen. Ei ole ollut uskallusta ja vastuuntuntoa nousta vanhoja voimia vastaan.

  Vastaa
 3. maliska

  Aika kummaa jos joukkueenjohtaja ei halunnut auttaa rahankeruussa, sitten kutsuu muita lippalakkiakoiksi.
  Pikkupelaajien vanhemmat varmasti auttavat, ja maksavat, miksei sitten ihan joukkueenjohtaja?
  Monologi tuo muutaman kympin, eli ihan pikkurahaa eli aivan absurdi ehdotus. Outoa menoa, ihan oikeasti. Onnea matkaan kumminkin kaikille. Toivottavasti pelit paranevat ym.

  Vastaa
 4. NiHiili

  ”Kesällä 2017 jaosto oli rahaton” Silti emäseura maksoi laskut junnuilta kerätyillä rahoilla ja antoi koripallojaoston toimia niinkuin ennenkin. Melkosta osaamattomuutta ja typeryyttä. sama voi käydä milloin vaan uusiksi.

  Vastaa