Lintulahden kasvojenkohotus


Markku Väisänen odottaa jo pääsevänsä tiskin taakse, kun viimeinenkin pensselinveto on saatu rahtareiden taukotilan seinään. Palveleminen on se juttu, vaikka kehittäminenkin kiinnostaa.

Lintulahden huoltoasema on kuulunut maisemaan jo 60-luvulta alkaen. Uusi ilme on tehty vanhaa kunnioittaen, mutta modernilla otteella.

 

Markku Väisänen on kuulunut Lintulahden kalustoon jo pitkään.

– Vuosituhannen vaihteessa tulin enolleni töihin, ja 2003 aloin kauppiaaksi. Vuonna 2013 ostin kiinteistön enoltani Erkki Penttiseltä, Väisänen kertoo.

Nykyisin Neste-ketjuun kuuluvaa huoltoasemaa on uudistettu pikkuhiljaa vuosien mittaan, mutta viime aikoina asiakkaat ja ohikulkijat ovat saaneet huomata isomman muutoksen.

– Kaikki on uusittu kattoa myöten. Vanhaa on vain keskelle salin lattiaa jätetty laatoitus, joka muistuttaa entisestä. Laajennukset olen tehnyt ihan omalla porukalla setäni Henryn ja hyvien kavereiden ja kyläläisten avustuksella. Heidän apunsa oli hommassa korvaamaton, Väisänen kiittää.

Juuri ennen haastattelua Väisänen on ollut huhkimassa viimeisimmän projektin parissa: ammattikuljettajien uudet taukotilat syntyvät omaan rauhaan kauppatilan taakse.

– Tiloja on kysyttykin, ja nyt ne saadaan. Kuljettajat tarvitsevat omaa rauhaa. Tänne tulee wc, sauna ja lepotila. Olen nyt ollut illat siellä viimeistelemässä, ja kun oven laittaa kiinni niin ei kyllä kuulu mitään ulkopuolelta, Väisänen kehuu.

Lintulahden Neste toimii myös kyläläisten lähipalvelupisteenä: saman katon alla on ravintoloita, postipalvelut ja kauppa. Väisänen tietää, että liikenneasemilta vaaditaan nykyään yhä enemmän.

– Maailma on kasvanut ympärille ja me kasvetaan mukana. Tämä on yksityinen ja erilainen paikka, ja nyt se näkyy uloskin. Jouni Niskakangas piirsi ensimmäiset kuvat laajennuksesta jo 2012, ja juuri sellainen tästä tuli. Peltihalli ei sovi järvenrantaan, tämmöiseen upeaan maisemaan, Väisänen tuumaa.

Nyt huoltoasema on verhottu tummaan puuhun. Suuret ikkunat antavat järvelle päin. Yksi erikoisuus ovat uudet wc-tilat: pöntölle käydessään huomaa niinikään katselevansa ulos ikkunasta.

– Joka kopista näkyy Keitele! Lasi on peililasia, joten ulkoa ei näy sisälle, Väisänen rauhoittelee.

Yrittäjä rentoutuu urakoiden välissä matkaamalla pohjoiseen. Perheen kanssa vietettyä aikaa ei korvaa mikään, mutta mieli lepää myös uusia projekteja suunnitellessa.

– Odotan, että pääsen kesällä tekemään itsekin bisnestä, nyt on ollut niin pitkään vaan kehittämishommia. Meidän oma pieni jengi on pitänyt hyvää huolta kaikesta, kun olen ollut hihat käärittynä raksalla, Väisänen kiittää.

Markku Väisänen toivoo, että Konginkangas saisi lisää ansaitsemaansa pöhinää: kesäpäivien lisäksi matkailijoiden tulisi huomata kaunis luonto ja vesistöt myös talviaikaan. Ehkä sieltä joku muuttaisikin paikkakunnalle, kun oikein rakastuu.

– Tämä on rauhallista ja hyvää aluetta. Huoltoasemalla käy vakioasiakaskunta, joista osa on ollut täällä jo 20 vuotta. He ovat ihanan avuliasta porukkaa: en ole hakenut itse lehteä vuosikausiin, kun he ovat aamukuuden jälkeen tuossa oven takana lehti kourassa, Markku Väisänen hymyilee.

Vastaa