Martti Lehtinen tuomaroi maailman kärkikokkeja


Martti Lehtinen on yksi nuorten kokkien MM-kilpailujen tuomareista.

 
Nuorten kokkien MM-kisat järjestetään 7.-8.9.2018 Taiwanissa.  Yksi arvostetun kilpailun tuomareista on äänekoskelainen opetusneuvos Martti Lehtinen.

 

Lehtinen on urallaan tuomaroinut useita arvostettuja kokkikisoja ympärimaailman ja myös valmentanut ja kouluttanut Suomen omia kilpailijoita ja uusia tuomareita. Kunnioitettavan ”päivätyön” Lehtinen on suorittanut ravintolakoulu Priimuksessa Jyväskylässä. Lehtinen on saanut myös Maailman Keittiömestariliiton kunniajäsenyyden.

Loppukilpailussa on Suomea edustaa Vuoden nuori kokki Emmiina Lehtonen. Pian nähdään, rakentaako Suomen edustaja maailman parhaan menukokonaisuuden lampaan kareen ympärille.

Nuorten kokkien MM-kilpailu on maailman merkittävimmän kansainvälisen gastronomisen järjestön, Chaîne des Rôtisseurs’n eli Paistinkääntäjien järjestämä. Kilpailujen tarkoituksena on mahdollistaa kokkien kehittyminen alallaan sekä osoittaa taitojaan kansallisesti ja kansainvälisesti.

Kisa perustuu ruokakoriin (Black Box), jonka tarkka sisältö paljastetaan kilpailijoille vain puoli tuntia tunti ennen kokkauksen aloittamista. Pääruokalaji lampaan kylki on kerrottu ennakkoon, samoin kuin lista yhteisistä raaka-aineista, josta löytyy mm. kasviksia, tuoreita yrttejä, liemiä ja hedelmiä. Kilpailijoiden tulee suunnitella menu ja valmistaa se neljälle hengelle kolmen tunnin kilpailuajan puitteissa. Myöhästymisestä rangaistaan pisteiden alentamisella.

SM-kilpailussa tammikuussa 2018 voitto ratkesi Lehtoselle ammattitekniikan ja makupisteiden ansiosta. Tuomariston mukaan hän valmisti tasapainoiset annokset, joissa maut muodostivat harmonisen kokonaisuuden. Tammikuun voiton jälkeen Lehtonen on valmistautunut kilpailuun lehtori Arja Luiron opastuksella.  Lehtonen työskentelee Ravintola TAMK Catering Studiossa.

Loppukilpailuun on hyväksytty 22 eri maan edustajaa. Kansainvälinen tuomaristo koostuu neljästä tekniikkatuomarista, jotka arvioivat mm. ammattitekniikkaa, taloudellisuutta ja hygieniaa. Makutuomareina työskentelee yhdeksän kansainvälisesti tunnettua ammattilaista. Tuomarit pisteyttävät myös töiden organisointikyvyn, menun ruokalajien esillepanon, lämpötilat, ruoan rakenteen ja maut.

Voittaja selviää lauantaina 8.9. Gaala-illallisen yhteydessä Culinary Arts at the Ching Guo Instituutissa. Voittajalle on luvassa mm. opintomatka Pariisin le Cordon Bleu -kouluun, tavarapalkintoja ja mainetta ja kunniaa.

Emmiina Lehtonen edustaa Suomea arvostetussa kilpailussa Taiwanissa.

Vastaa