Messut, kylätapahtuma ja etkot luottavat yhteisöllisyyden voimaan


Aiemmin messut on toteutettu Liikuntatalolla ja kävijöitä on ollut jopa 3500.

Kesäkuun alussa järjestetään muutama tapahtuma osana isompaa kokonaisuutta, joka toivottavasti houkuttelee paljon kiinnostuneita kävijöitä.

 

Biotalous- ja juustopäivät järjestetään tänä kesänä jo kolmatta kertaa. Tällä kertaa messujen pääpaikkana on Äänekosken uusi lukio ja sen piha-alue.

– Mukaan on lähdössä jo tässä vaiheessa 40 näytteilleasettajaa, lisäksi on tietenkin musiikkiesityksiä muun muassa paikalliselta Sysiässä –yhtyeeltä, kertoo messujen pääorganisaattori Pekka Häyhä.

Musiikkia kuullaan myös karaoken muodossa, kun karaokeyhdistys järjestää Aura ääni-laulukilpailun, jossa palkintona on tietenkin juustoa. Luvassa on myös Äänekosken nuorison hyväksi järjestettävä huutokauppa ja vanhan ajan tanssit Hotelli Keiteleessä. Messujen informatiivinen osuus toteutetaan tänä vuonna nuorten äänekoskelaisten suorittamina haastattaluina, jossa kysymyksiin vastaavat merkittävät äänekoskelaiset aina kaupunginjohtajasta lähtien.

– Tekniikan avulla saadaan nämä haastattelut kuulumaan sekä lukion sisällä, että ulkoalueella, Häyhä sanoo.

Paljon on tekemistä ja nähtävää, mutta menoa selventää ja juontaa messuemännäksi saapuva entinen Miss Suomi Heidi Sohlberg, jonka isä Juha Willman on Ravintola Keiteleen uusi yrittäjä.

Messutapahtuman ensimmäisenä päivänä paikalle pääsee loistokkaalla kyydillä, eli Lättähatulla, joka kulkee Äänekosken ja Suolahden väliä kahteen kertaan päivän aikana.

Samaan aikaan messujen kanssa järjestetään Avoimet Kylät- tapahtuman Keskusaukiolla.

– Ajateltiin, että markkinoidaan toinen toisiamme. Näillä molemmilla tapahtumilla luodaan mahdollisuuksia ja kohtaamisille ja yhteisöllisyydelle, kertoo kyläparlamentin puheenjohtaja Matti Hämäläinen.
– Halutaan laatua, yhdessäoloa ja iloa, Häyhä komppaa.

Kylätapahtumassa Äänekosken kylät saapuvat yhdessä keskustaan tuomaan esille kyliensä ominaispiiretitä ja kylien elämäntapaa.

– Näin me kylät halutaan omalta osaltamme häivyttää tätä keskustan ja kylien välistä vastakkainasettelua. Ja haluamme myös tuoda yhteisöllisyyttä kylien välille: kun tuodaan kaikki yhteen isoon tapahtumaan myös pienemmät toimijat pääsevät helpommin mukaan. Ja samalla pääsemme tutustumaan myös kylinä toisiimme ja luomaan yhteisöllisyyttä kylien kesken, sillä eihän tässä kylät ole mitenkään vastakkain, Hämäläinen sanoo.

–Meillä on kylien kesken kyllä hyvä yhteys ja henki, kertoo Riihilahden kyläyhdistyksen puheenjohtaja Anneli Kauta-Soljava.

Kylätapahtumassa kylätoimikunnat ja -yhdistykset pystyttävät omat ständit ja teltat, ja tuovat paikalle myös lavan, jossa jokaisen kylän omat tähdet pääsevät esiintymään koko kaupungille.

– Kaikki tehdään talkoilla, kuten kylillä on tapana ja pienetkin kustannukset on sitouduttu jakamaan yhdessä, Hämäläinen sanoo.

Tapahtumien yhteensovittaminen on hyvä merkki yhteisöllisyydestä ja siitä, että kaikki ollaan samassa veneessä.

– Tapahtumien aikataulut on porrastettu ja toivotaan, että ihmiset tulisivat käymään molemmissa. Kun tapahtumat on yhtäaikaa, uskomme, että tästä on hyötyä molemmille, Hämäläinen sanoo.

Eikä siinä vielä kaikki, kuten teeveessäkin sanotaan: Luvassa on myös Biotalous-ja juustomessujen viralliset etkot, jotka tosin on suunnattu ainoastaan paikallisille yrittäjille. Etkot järjestää Kaupungin elinvoimayksikkö, yhdessä POKEn ja elokuvateatteri KinoMikon kanssa.

– KinoMikossa näytetään Virpi Suutarin dokumentti Yrittäjä ja samalla tarjotaan pientä purtavaa. Tämä on osa yhteistyöverkoston toimintaa, jossa halutaan aktivoida yrittäjiä ja tietenkin järjestäjinä esitellä, mitä tarjottavaa meillä on yrittäjille, kertoo POKEn tiedottaja Tuija Tiitinen.

Biotalous- ja juustomessujen Etkot yrittäjille KinoMikossa 7.6.
Biotalous- ja juustomessut Äänekosken lukiolla 8.6 klo 11-17 ja 9.6. klo 10-15
Avoimet Kylät -tapahtuma Äänekosken Keskusaukiolla 9.6. klo 12-15

Vastaa