Metsä Groupin vierailukeskus Pro Nemus tuo metsän parhaat puolet esiin – katso kuvagalleria


Vierailukeskus Pro Nemus on avara, valoisa ja rakennettu suomalaisesta puusta.

Äänekosken tehdasalueelle avattu Pro Nemus-vierailukeskus on suunniteltu informatiiviseksi, viihdyttäväksi ja luonnonmukaiseksi. 

 

Pro Nemus on upea Metsä Groupin omista puutuotteista valmistettu rakennus, jossa toimii moderni interaktiivinen näyttely koko Metsä Groupin toiminnasta. Näyttelyssä pääsee tutustumaan virtuaalisesti yhtiön tehtaisiin, kokeilemaan metsäkonesimulaattoria, ihailemaan metsäkokemus-huonetta ja tietenkin näkemään, mitä kaikkea Metsä Groupin toimintaan kuuluu aina tuotteita myöten. Lukuisten interaktiivisten infonäyttöjen kautta tehtaisiin tutustuminen on hauskaa.

Yhdistelemällä virtuaalitodellisuutta, aitoa luontoa ja elämyksellisyyttä Pro Nemus kertoo metsäteollisuuden mahdollisuuksista ja siitä, kuinka suomalainen puu muuntuu erilaisiksi tuotteiksi.
– Maailmalla tarvitaan vastuullisesti tuotettuja uusiutuvia materiaaleja. Metsä Group haluaa kehittää tulevaisuudessa entistä aktiivisemmin metsään liittyviä toimintoja ja metsän käyttöä. Vierailukeskuksen avulla voimme näyttää, kuinka se tapahtuu, sanoo Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä.

Itse rakennus on sekin kunnianosoitus metsälle ja Metsä Groupille, sillä se on rakennettu suomalaisesta puusta, tarkemmin ottaen Metsä Groupin omasta Kerto-puusta. Myös upea sammalella koristeltu viherseinä tuo metsän lähelle vierailijaa.
– Insipiraatiota on haettu metsästä välillä ihan fyysisestikin. Toimeksianto oli suunnitella rakennus, joka olisi edustava, puurakenteinen ja moderni suomalainen näyttelytila. Oli myös tärkeää, että itse rakennus on osa näyttelyä, UKI Arkkitehtien Ulla Passoja kertoi.

Tumma rakennus ihan pääportin vierellä erottuu edukseen muusta tehdasalueesta.
– Sähköurakoitsija sanoi hienosti ”Se on tumma ja pieni ulkoa, mutta suuri sisältä”, Paasoja naurahtaa.

Pro Nemuksen avajaisissa käytin läpi Metsä Groupin toimintaa, biotuotetehtaan ensimmäisen vuoden kuulumisia ja vierailukeskuksen rakentamista. Virallisena avajaisseremoniana Metsä Groupin väki yhteistyökumppaneineen esittivät Metsämiehen laulun hauskalla flashmob-tyylillä.

Pro Nemuksen avaraa aulaa koristaa Aalto-yliopiston opiskelijoiden valtava taideteos Uusi kulottuvuus. Taideteoksen päämateriaalina on, mikäs muu, kuin sellu, jota kului satoja ellei tuhansia litroja. Upea seitsenmetrinen teos on hieman läpikuultava ja harhaanjohtavan kevyen näköinen.
– Ideointi vaiheessa luin metsänhoidon historiaa ja tutustuin muun muassa kulottamiseen. Inspiraationa teoksessa on kulotuspilvi, joka nousee metsästä. Teoksessa yhdistyvät nykyaika ja historia, yksi teoksen tekijöistä Karoliina Heikkinen sanoo.

Äänekosken kaupunki aikoo ottaa vierailukeskuksesta kaiken irti. Pro Nemus on varattu kaupungin käyttöön joka kuukauden ensimmäisenä torstaina. Vierailumahdollisuuksia tullaan käyttämään luonnollisesti omien sidosryhmien kanssa, mutta ajatuksena on avata vierailumahdollisuus myös tavallisille kaupunkilaisille.
– Avaamme todennäköisesti jonkinlaisen ennakkoilmoittautumisen, jonka kautta kuka vaan voi päästä mukaan. Minimivierailijamäärä on noin kymmenen ja maksimi 60 henkeä, Äänekosken ellinvoimajohtaja Sari Åkerlund sanoo.

Metsä Groupin mukaan kiinnostusta Pro Nemukseen on olemassa, ja varauskirjakin alkaa täyttyä. Vierailulle odotetaan muun muassa Metsä Groupin sidosryhmiä, metsän omistajia ja oppilaitoksia.

Vastaa