Mielipide huolestuneilta vanhemmilta: Telakkakadun yhtenäiskoulusta


Olemme huolissamme ison yhtenäiskoulun tuomista vaikutuksista ja siitä, että lasten ja opettajien täytyy edelleen oleskella paikassa, joka saattaa aiheuttaa herkimmille elinikäisen altistumisen homesienille. Mielestämme nyt pitäisi tehdä nopeita ratkaisuja sen eteen, että saataisiin uusi ja hinnaltaan edullinen rakennus alakoululaisille.

700 oppilaan koulu ei ole turvallinen 1-luokkalaiselle, vaikka kuinka paljon ajateltaisiin, että 7-9-luokkalaiset muuttuisivat leikkiviksi lapsiksi jälleen. Kun neljästä eri viheralueen koulusta tulee uusia 7. -luokkalaisia yhteensä noin 100 syksyisin Telakkakadun koululle, niin jännitys ja levottomuus varmasti nousevat joka syksy myös alakoululaisten tunnelmaan.

Iso yhteinen ruokala voidaan rakentaa myös erilliseen alakoulurakennukseen, jolloin yläkoululaisille tulisi samalla pakollinen ulkovälitunti kenkien ja takkien hakemisineen. Tai miksi pitäisi purkaa viisi vuotta sitten uudistettu 300-400 oppilaan ruokala?

Iso yhtenäinen rakennus on riski sisäilman takia, koska niin monissa Suomen kouluissa on huomattu, että uuteenkin rakennukseen voi levitä sisäilmaongelma – siksi kaksi erillistä rakennusta olisi parempi vaihtoehto kuin yksi iso rakennus.

Monissa kaupungeissa on rakennettu isoja yhtenäiskouluja siksi, ettei ulkopinta-alaa yksinkertaisesti ole.  Se on kuitenkin tämän pikkukaupungin rikkaus emmekä siksi näe järkevänä peittää aurinkoista piha-aluetta massiivisella siipirakennuksella, vaan sijoittaisimme uudisrakennuksen aivan tontin rajalle niin, että ala- ja yläkoulurakennusten väliin jäisi aurinkoinen, mukavan kokoinen ulkoilualue.

Ehdottaisimme erittäin perinteistä alakoulurakennusta, joka olisi edullisin rakentaa. Oppilaat kaipaavat turvallista kouluympäristöä, jossa resursseja on ennen kaikkea ohjaajiin eikä pelkästään hienoihin puitteisiin.

Olisiko yhtenäiskoulussa yhteiset päivänavaukset vai saako ylä- ja alakouluille valita eri päivänavaukset ym? Yläkoululaiset kaipaavat jo eritasoisia puheita kun taas alakoululaiset tarvitsevat hyvinkin selkeitä aamunavauksia.

Mielestämme nyt voisi pysähtyä todella miettimään tehtyjä päätöksiä ja palata vähän ajassa taaksepäin. Kukin voi antaa itselleen anteeksi menneet päätökset, koska ne tehtiin silloisella tiedolla, mutta mikään ei estä pelaamasta nyt niillä korteilla, jotka tällä hetkellä ovat käsissä.

Vastaa

 1. Lasten puolesta

  Samoja asioita mietitään koulunmäen yhtenäiskoulussa. Voitaisko vanhemmat yhdistää voimat Äänekoskella ja suolahdessa tässä järjettömässä suuruuden hulluudessa jossa lapsilla ja ihmisten terveydellä ei ole mitään jalansijaa?

  Vastaa
 2. Uusi koulu vuonna X

  Toivottavasti nyt ymmärretään, että koko alakoulun uudelleen suunnittelu suunnittelukilpailutuksineen viivästyttää rakentamisen aloitusta edelleen ja lisää myös kustannuksia entisestään. Jokohan olisi aika kärrätä Hiskiltä pian vapautuvat parakit Asemakadun koulun pihaan ja muutama lisääkin, jotta kaikille saadaan terve oppimisympäristö uutta koulua odotellessa.

  Vastaa
 3. Miriam

  Niin. Eiköhän alakoululaisten paikka ole ihan omassa koulussa. Ja todellakin, juuri remontoitua koulua on aivan älytöntä alkaa purkamaan ja remontoida uudestaan. Täh. Ruokala, opehuone tilat ja luokkia ja mitäpä muuta. Tuhlausta. Ja raha tiukallako.

  Vastaa