Mielipide: Epätasa-arvoinen aktiivimalli


Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyssä ollut aktiivimallin kumoaminen ei saanut hallituspuolueilta kannatusta, ei mikään yllätys sinänsä. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan eduskuntasalissa ei ollut hallituspuolueista paikalla aktiivimallia käsiteltäessä kuin muutama kansanedustaja. Aktiivimalli asettaa työttömät työnhakijat eriarvoiseen asemaan. Ei voida olettaa että pohjoisessa asuva työtön lähtee hakemaan töitä satojen kilometrien päähän kotipaikaltaan, jotta hän täyttäisi aktiivimallin ja säästyisi näin seuraamuksilta. Asiaa vaikeuttaa yleensä myös esim. liian korkeat matkakustannukset päivittäin käytäessä eri paikkakunnalla töissä, lastenhoito tai koululaisten koulun vaihto ja turvaverkoston poistuminen uudelle paikkakunnalle muuttaessa. Kehä kolmosen ulkopuolella asuville ei ole samanlaisia kulkuyhteyksiä tarjolla. Etelässä asuvalla välimatkat ovat kohtuullisemmat ja aktiivimallin ehdot ovat helpommin täytettävissä. Tällä hetkellä vain työvoimaviranomainen on voinut osoittaa palvelut jotka on hyväksytty aktiivimalliin, jos työtön ei pysty täyttämään aktiivimallin ehtoja, niin hänen työttömyyskorvauksesta leikataan 4,65 prosenttia seuraavalta noin kolmelta kuukaudelta.

Vuoden 2019 alussa tulleen uuden työttömyysturvalain myötä hyväksytään nyt myös mm. sivutoimiset opiskelut ja enintään 6kk. kestävät opinnot, jos ne ovat ammattiin tähtääviä, helpottamaan aktiivimallin sanktioita. Tästä herää kysymys että kuinka motivoituneita ovat yli 55-vuotiaat työttömät työnhakijat lähtemään muun muassa koulunpenkille.

KELA on myös arvioinut aktiivimallin toimivuutta ja todennut että työttömyyspäiväraha pienenee joka toisella työttömyysturvan saajalla. Tästä voidaan todeta että aktiivimalli säästää valtiolle näillä työttömyysluvuilla noin 40 – 45 miljoonaa euroa vuodessa, säästetäänkö väärässä asiassa?

SAK:n julkaisemassa työttömyyskassan tilastoista voidaan todeta suoraan että 54% työttömyyskassan asiakkaista on joutunut 4,65 prosenttia leikkurin piiriin ja kassojen jäsenistä vain 13 prosenttia on pystynyt täyttämään aktiivimallin ehdot.

SDP haluaa poistaa aktiivimallin ensi hallituskaudella, äänestämällä voit vaikuttaa tasa-arvoisempaan ja parempaan tulevaisuuteen.

Seppo Ruotsalainen, kansanedustajaehdokas (sdp), Äänekoski  

Vastaa