ÄKS

Mielipide Hannu Paaso: Energiavaalit 2017

27.03.2017 09:47

 

Äänekoskella teollisen liikennebiokaasutuotannon käynnistyessä olisi hyvä ottaa huomioon myös biojätteiden ja maataloutuotannon sivuvirtojen tuoma liikennebiokaausutotannon potentiaali.
Taustana on hyvä huomioida liikennebiokaasutuotanto- ja jakeluverkon yhä kiihtyvä täydentyminen Suomessa, jossa Vaasan, Oulun ja Jyväksylän kunnalliset päätökset tuottaa liikennebiokaasua paikalliseen jakeluun ovat olleet keskeisiä maamerkkejä. Toivon Äänekosken liittyvän tähän joukkoon.

Eräs keskeinen syy verkoston täydentymiseen on ollut biokaasulaitosteknologian kehittyminen mahdollistaen yhä pienemmät taloudellisesti kannattavat biokaasulaitokset. Samaan aikaan jopa raskaassa kaasukalustossa on saatu aikaan merkittävää teknologista edistymistä, joka hyvin todennäköisesti asianmukaisella huollolla takaa käyttökustannussäästöt kuljetusalan yrittäjille jopa raskaassa ajoneuvokalustossa. Biokaasulaitosten tuottaessa biokaasun nämä tuottavat myös mädätettä, jota voidaan käyttää maataloudessa lannoitteena. Tämä mädätelannoite tarjoaa kustannusssäästöjä myös maatalousyrittäjille, koska tämä lannoite on edullisempaa kuin kemiallinen lannoite.

Ajatellen ympäristöä liikennebiokaasu on tehokkain tapa alentaa liikenteen päästöjä, koska näin kierrätämme maan päällä samoja päästöjä, jotka liikkuvat jo mään päällä, emmekä lisää niitä käyttäen fossllista polttoainetta, edes seosmaisessa muodossa. Toki Suomessa on saatavilla 100% uusiutuvaa nestemäistäkin polttoainetta, mutta tämän takana on valtakunnallinen tuotanto- ja jakelu-organisaatio kuluttaen fossiilista energiaa ja Suomen tieverkkoa. Samoin Suomessa on saatavilla yhä enemmän uusiutuvaa sähköä, mutta tätä on nyt ja tulevaisuudessa rajallisesti saatavilla ja tätä tarvitaan hyvin moneen tarkoitukseen liikenteen ohella. Sen sijaan Suomessa on valtava määrä biokaasulaitoksiin soveltuvaa biomassaa, jota hajautetusti ja paikallisesti voidaan muuttaa liiketaloudellisesti kannattavasti ilman tuotantotukea polttoaineeksi liikennebiokaasuna, mutta huomattavasti harvemmin hyvin todennäköisesti sähköksi nykyisillä ja tulevaisuuden sähkön markkinahinnoilla.

Samoin, mikäli liikennebiokaasun tuotanto perustuu edes tietyssä määrin paikalliseen omistukseen liikennebiokaasun paikallinen tuotanto luo työn, liikenteen päästövähennysten, käyttökustannussäästöjen ja ravinnekierron ohella omistajapääomaa paikalliselle tasolla, joka voidaan sijoittaa paikalliseen uusiutuvan sähkön- ja lämmöntuotantoon sekä teknologiaan, joka säästää näiden molempien kulutusta. Syntyvää kasvavaa paikallisen uusiutuvan energian kiertotataloutta voidaan hyödyntää pr-toiminnassa huokutellen paikkakunnalle uusia yrityksiä ja matkailijoita. Luontevin tapa käynnistää ”energiaeuron” kierto on kunnallisen energialaitosen vahva osuus paikallisesta liikennebiokaasutuotannosta.

Täten vuoden 2017 kuntavaalit ovat Äänekoskella mitä suuremmassa määrin energiavaalit. Energiavaalit siitä, aloittaako Äänekoski rakentaa Äänesseudun kokonaisvaltaista uusiutuvaa energiataloutta, joka työllistää ja käynnistää paikallisen ravinteiden kiertotalouden sekä samalla luo käyttökustannussäästöjä ja ”energiaeuron” kiertotalouden, jotka luovat uutta pääomaa paikallisesti uusiin energiainvestointeihin ja mahdollistavat Äänekosken imagon nousun vireäksi uusiutuvan energian kokonaisvaltaiseksi tiennäyttäjäksi Keski-Suomessa ja Suomessa.

Hannu Paaso, FM

Vastaa

  1. Facepalm sanoo:

    Pahoittelut, mutta mielenkiinto kestävän kehityksen asioiden edistämiseen kunnassamme loppui jäteyhtiöpäätöksen myötä.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy