Mielipide: Häpeä Äänekoski!


Päiväkodista otetut kuvat puhuvat puolestaan laho vaurio ja väitetty kosteus vaurio ei ole läheskään niin suuri kuin väitetään, sanoo nimimerkki Suuttunut.

Konginkankaan päiväkoti on saanut osakseen jos jonkinlaista huomiota. Nyt suunta kiinnittyy siihen, onko päiväkoti oikeasti niin huonossa kunnossa kuin väitetään! Johan Suolahtisalin kohdallakin huomattiin, ettei tilanne ollut sellainen kuin luultiin.

Äänekosken päättäjät haluavat nyt kovalla innolla päästä vanhoista rakennuksista eroon, välittämättä siitä miten päätökset vaikuttavat itse asukkaisiin. Hyvin moni on tyytymätön aika moneenkin Äänekosken päätökseen, hulevesistä puhumattakaan.

Konginkankaan päiväkodista halutaan kovalla nopeudelle päästä eroon. Päätökset tehtiin kiireellä jo joulukuussa, juuri ennen tammikuun museoviraston katselmusta, mistä selviää, ettei päiväkotia tarvitsisi niin remontoida kuin päätyypit meinaavat. Päiväkodissa ei ole niin mittavia kosteus- ja sisäilmaongelmia, mitä on niin moneen kertaan väitetty. Päinvastoin: Itse kuivalaho rajoittuu hyvin pienelle alueelle. Kuten katselmuksesta voi lukea, remontoimiseksi riittäisi hyvin suppea remontointi säilyttäen arvokkaan rakennuksen miljöö. Rakennuksen sisällä ei ole tiettävästi terveydelle vaarallisia itiöitä, eikä näitä testejä ole otetukaan, ja lainaten erään sanoja: ”Mistä sitä tietää, mitä täällä ilmassa lentelee?” Aivan, no mitatkaa niin tiedetään, ei tarvitse heittää arvoituksia. Ja jos talo on niin mätä kuin Rautjärvi sanoo, niin miksi museovirasto ei asiaa näe samoin?

Nyt ilmestyneessä investointitiedossa näkyy että päiväkodin parakkeihin ollaan satsaamassa 250 000 euroa!!! Siis 250 000 euroa ja nyt oltiin säästösyistä vanha päiväkoti hylkäämässä. Lisäksi ihmetyttää suuresti, kerrotut päiväkodin menot, jotka olisivat jopa 80 000 euroa! Nyt ei vaan jokin täsmää? Jos päiväkodin menot olisivat oikeasti noin paljon, niin miksi tilinpäätöksissä summa on ihan eri? Vuonna 2016 menot vain päälle 34 000 euroa ja viime vuonna päälle 50 000 euroa, tuolloin kesällä tehtiin sitä ”remppaa”. Jopa minun lyhyt matikka kertoo, että jollakin on mennyt numerot sekasin! Parakin ylläpito olisi suunnitellusti 40 000 euroa, mikähän lie oikea todellisuus, voitte sen kertoa meille. Tuo summa ei kovin eroa vuoden 2016 kuluista.

Ketä tässä yritetään huijata ja miksi? Miksi asioista ei voi puhua rehellisesti? Miksi arvokas rakennus piti mustamaalata mädäksi? Miksi päiväkotia ei haluta remontoida, oikeasti? Tällä parakkisysteemillä ei tule säästöä, sen näkee jo budjetissa, samalla summalla jo menisi sen 5-7 vuotta normaalisti päiväkodin kulut. Ja jos päiväkoti ei mene myyntiin, niin sähkökulut olisivat sen 20 000 euroa. Liekö tämäkään paikkansa pitävä? Tähän laskettuna parakin vuosihinnan, niin summaksi tulee jo 60 000 euroa eli reilusti sen, mitä piti säästää. Ja toisekseen se, että odotetaan, että täältä kylältä vähenee lapset, että päiväkoti saataisiin koulun tiloihin, on myös yksi susi! Se että koululta olisi vuoteen 2023 lapsia vain sen jotain 65, eli 20 oppilasta vähemmän kuin nyt, niin ei se todellakaan anna lisätilaa päiväkodille! Kahteen luokkaanko lapset tungetaan?

Lisäksi asiasta poiketen, kylillä liikkuu ”huhu”, että syksyllä alkaisi yhdistetty 2-3 luokka. Siis ihan oikeasti nykyaikana? Lopetetaan taas jälleen kerran säästösyistä yhden opettajan virka ja Äänekosken tulos on plussalla!! Ajetaan vain täältä pieneltä kylältä kaikki alas, niin ei täällä kohta asu kukaan. Miten luokassa onnistuu yksilöllinen ohjaus ja tukeminen eri tasoisten oppilaitten välillä? Tukariinko ne kaikki sit laitetaan, kun koulun aikana ei ehdi opettaa kaikkia?

Parakkeja ollaan laittamassa koulun jalkapallokentälle, vieden näin ollen lisää lasten liikuntatilaa. Itse parakeissa ei lapsille kovin montaa huonetta ole käytössään, kuten kuvasta näkyy. Nykyisessä päiväkodissa lapsilla on leikkeihin tarkoitettuja huoneita peräti kuusi, kun nyt tulevaan parakkiin lapsille on tulossa kahteen osaan jaettu ruokatila ja ryhmätila!!! Aika pieneen tilaan lapset ahdetaan sanon minä!

Lisäksi vielä ei ole tarkkaa tietoa siitä ollaanko vanha talo myymässä ja mitä tapahtuu pihan leikkialueelle. Huhu sanoo, että jos talo menee myyntiin, nykyinen päiväkodin leikkipiha ei ole päiväkodin käytössä sen jälkeen, koska se kuuluu kiinteistöön.

Haluammeko todella pitää asiat tällaisena? Eikö olisi jo aika puuttua näihin epäkohtiin ja tehdä se mikä on oikein? Haluatteko te edelleen, että Äänekoskella päätetään asiat näin? Haluatteko todella laittaa lapsenne parakkiin?

 

Nimimerkillä Suuttunut.

 

Vastaa

  1. Elämää on myös sivukylillä.

    Tämä tuntuu olevan Äänekosken tulevaisuus että sivukylät hiljaisiksi ja kaikki keskustaan, niin saadaan oikein ”loistava tulevaisuus” tai p….kainen loppu!

    Vastaa
  2. Heikki Hevonen

    Onko siellä porukka oireillut?Se lienee tärkein kysymys.Jos on altistunut sisäilmaongelmille/homeelle niin se ”ihan vähänkin” hometta riittää oireiluihin.Homeen ym muiden altisteiden määrällä ei siinä vaiheessa ole mitään merkitystä, kun on kerran altistunut.

    Vastaa