Mielipide Jarno Haimakainen SOTE-sotkua terveyden kustannuksella


Sote-uudistus saa monet ihmiset jo kuullessaan nostamaan kädet ilmaan, eikä mikään ihme. Tämä sote-sotku kaikkine kiemuroineen ja käänteineen saa jo enemmän asiaan perehtyneemmänkin välillä haukkomaan happea ja miettimään, että kuinkahan pahasti tässä voi vielä käydä.

Asiasta tulee mieleen edellisen talouskriisin yksi merkittävimmistä asioista, jossa kourallinen vaikuttajia (mm. pankkiireja ja sijoittajia) yhdessä talousasiantuntijoiden kanssa loivat niin sanotut uudet ”johdannaiset”. Asiaan enempää syventymättä, valtaosa  johdannaisten myyjistä, kuten pörssimeklarit tai muut pankkiasiantuntijat eivät tienneet mitä ne olivat tai mistä ne oikeasti edes koostuivat.

Tiedettiin vain, että niillä tehdään rahaa ja paljon. Lopputuloksena sijoittajat tekivät johdannaisten avulla satojen miljardien eurojen suuruisia vedonlyöntejä, joiden aiheuttamat tappiot uhkasivat kaataa ison osan maailman suurimmista pankeista ja aiheuttivat maailmanlaajuisen talouskriisin.
Tuntuu erittäin vakavalta asialta jo se, ettei johdannaiskauppaa tarkemmin valvottu. Ei annettu tai haluttu valvoa ja lopputulos oli katastrofi. Maallikkona ajattelisi, ettei tämmöisen olisi enää mahdollista toistua, mutta asioihin lähemmin tutustuessa huomaa asioiden oikean tilan. Hyvänä esimerkkinä Sote-uudistus. Uudistus kaikkinensa on melko vaikea sisäistää tavan kansalaisen silmin. Herääkin kysymys, onko ollut tarkoituskin, että me kansalaiset emme sen todellisesta tarkoituksesta pääse täysin kyytiin mukaan.

Sote -uudistuksesta tiedetään, että sillä on tarkoitus tuoda yksityisiä terveydenhuolto yrityksiä markkinoille dollarin kuvat silmissä. Haluan käydä asiaa vielä omasta näkökulmasta hieman tarkemmin läpi meidän kunnassamme.

Suomalainen terveydenhuolto ja sosiaalipalvelut ovat meillä erittäin laadukkaita ja henkilöstö terävintä kärkeä. Nykyinen toimintamalli ei kuitenkaan kykene takaamaan oikea-aikaista ja tasa-arvoista palvelua. Perusterveydenhuolto on osittain lamaantunut. Tämä näkyy pitkinä jonoina päivystyksessä, nousevista palvelumaksuista ja ylikuormittuneesta hoitohenkilökunnasta. Hoitohenkilöstö on usein ensimmäinen taho, jolle valitetaan hoidon tasosta tai puutteellisuudesta. Loppupeleissä perus rivityöntekijä on melko kädetön vaikuttamaan hoitajamitoitukseen, joka kulkee käsikädessä hoidon tason kanssa.

Kunnalla on nykyisellään vastuu perusterveydenhuollon palveluiden järjestämisestä ja sairaanhoitopiireillä erikoissairaanhoidosta. Yksityiset työterveyspalvelut palvelevat vaihtelevasti työssä olevia. Varakkaat ja keskituloiset täydentävät rikkonaisia palveluketjuja yksityisillä terveyspalveluilla. Mutta millä vähempi varaiset täydentävät omia tarpeitaan? Ei millään.
Järjestelmän yksi suurimmista ongelmista on perusterveydenhuollon huono saatavuus. Meidän pitäisi pyrkiä kehittämään omaa kunnallista perusterveydenhuoltoa kiireellisesti kattavampaan ja toimivampaan suuntaan. Näin meillä on mahdollisuus taata toimiva ja hyvä perusterveydenhuolto kaikille. Lisäresursseja kaivattaisiin työntekijäpuolelle, jotta henkilöstöä saataisiin riittävästi. Vaadin myös palvelumaksujen poistoa perusterveydenhuollosta.

Nykyjärjestelmän ongelmana on eri toimijoiden välinen vastuun välttely, jonka seurauksena asiakasta siirrellään toimijoiden välillä. Tämä lisää huomattavasti kuluja, jotka lopulta jäävät asiakkaan maksettavaksi.

Perusterveydenhuollon palveluiden sirpaloituminen siirtää painetta erikoissairaanhoidon palveluihin ja sitä kautta nostaa kuluja ja tulee yhteiskunnalle paljon kalliimmaksi.  Ihmiset joilla tarve terveydenhuollon palveluille on suurempi, joutuvat juoksemaan eri luukkujen välillä ja tämän seurauksena kukaan ei kohtaa ihmistä kokonaisuutena. Järjestelmän ongelmat ovat johtaneet ihmisten väliseen eriarvoisuuteen ja terveyserojen kasvuun.

Tähän lisänä sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisen ja tuottamisen erottaminen, sekä laaja valinnanvapaus yhdistettynä täysin vapaaseen kilpailuun merkitsee, että monikansallisille yrityksille, joiden ainoa tavoite on lihava osinko ja verojen maksun välttely veroparatiisiyhtiöiden kautta, avataan mahdollisuus rahastaa ihmisten sosiaali- ja terveyspalveluiden tarpeilla. Tästä jo vahvan jalansijan saaneet yksityisensektorin yritykset ovat kovaa vauhtia rantautuneet kuntiin ympäri Suomen paksuine lompakoineen, valmiina ottamaan markkinat haltuunsa. Pahimmassa tapauksessa saadaan aikaan syöksykierre, jolla julkisensektorin perusterveydenhuolto rampautetaan lopullisesti ja ihmistä hoidetaan vielä enemmän hänen varallisuutensa mukaan.

Minne on kadonnut ihmisen perusoikeudet meidän laadukkaaseen perusterveydenhuoltoon?
Vanha Suomalainen sanonta kuuluu: ”On lottovoitto syntyä Suomeen”. Nyt olemme menossa suuntaan, jossa tarvitsee lottovoiton, että voi elää nykyajan Suomessa.
Tätä ei voi, eikä pidä hyväksyä!

 
Jarno Haimakainen, Vasemmiston kuntavaaliehdokas

Vastaa

 1. marke

  Jotkut näyttävän toivovan,että koko sote kaatuisi.Itse en näe toiveessa mitään hyvää. Suunta on ehdottomasti oikea. Pitää muistaa että 90 prosenttia ihmisistä aiheuttavat vain 20 prosenttia kaikista sotekustannuksista, viimeinen 10 prosenttia meistä aiheuttaa 80 prosenttia koko järjestelmän kustannuksista.Tämä jo osoittaa miten tärkeää kunnissa on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen.
  Sote on pakko toteuttaa .Viime hallituskaudella yritettiin tehdä sitä kaikkien hallituspuolueiden voimalla. Saatiin sopimus joka meni perustuslakivaliokuntaan ja kaatui. Miksi sote sitten on saatava?
  Siksi että näillä rakenteilla ja tällä rahalla me emme pysty tulevaisuudessa hoitamaan terveydenhuoltoamme.
  Perussuomalaiset eivät odota että ajamme päin seinää ja sitten leikataan vieläkin enemmän.
  Vainnanvapaudesta on kova vastustus.Mikä ongelma siitä tulee jos pienituloinen eläkeläinen,työtön tai muuten pienituloinen jolla ei ole työterveyden palveluita, voi halutessaan mennä jonnekkin yksityiselle?

  Vastaa
 2. väiski

  Tää on niitä höpöhöpö juttuja ja hevonhumppaa. Sote uudistuksen tulo tuo laadukkaat terveyspalvelut kaikille kunnasta riippumatta. Nyt nämä paikallisesti johdetut terveysasemat katselevat matalimman riman ja helpoimman ylitettävät kynnykset, ja eiku kuntalaiset maksaa.

  Vastaa