Mielipide: Kaupungin kaavoittaminen ja niin sanottu Hankkijan tontti


Äänekosken kaupungin kaavoitusosasto esitteli virallisesti työnsä tuloksia paikallislehdessä kuinka se näkee kaupungin kehittymisen, asukkaiden jokapäiväisen elämisen helpottamisen ja mahdollisien uusien askelien etsimisen.

Yksi kaavoittamisen kohta herättää kysymyksen. Se on niin sanottu Hankkijan tontti. Kaavoittamisen kohde (nro 8) on pieni osa kaupungin tärkeimmässä korttelissa eli kaupungin keskustassa, jota rajoittavat Sammon-, Tori-, Kauppa- ja Kalevankatu.

Alue muodostaa hienon keskusta-alueen, jolle voi suunnitella mitä vain. Alue on tasainen, hyvän ilmansuunnan omaava ja varmasti kokonaisuudessaan kysytty tulevien vuosien suunnittelun kohde. Alueen reunoilla olevat 50-luvulla ja myöhemmin rakennetut kerrostalot kuvaavat hyvin Äänekoskea ja sen historiaa.

Koko korttelin suunnitteluun on panostettava. Suunnittelukilpailulla tai esimerkiksi SAFA:n ja arkkitehtiopiskelijoiden apua olisi varmasti käytettävissä kuten Jyväskylän kaupunki käytti.

Mutta alueella ei pitäisi olla mikään kiire. Tämä alue voi aivan hyvin odottaa vaikka kymmenen vuotta, koska tämän korttelin rakennukset ovat niin sanotun ikähaitarin loppupäässä eli tulevat kaikki purettavaan kuntoon. Tästä kertoi ja tätä toivoi myös edesmennyt kaupungin tekninen johtaja Otto Henrikki Telinen vielä viime vuonna.

Mielestäni toinenkin asia on otettava huomioon: Koulunmäen koululaisten ja opiskelijoiden määrän lisääntyessä liikenteeseen kohdistuu valtava järjestely, jotta koulutie on turvallinen. Alueen liikennettä on muutettu raskaasti katkaisemalla jo aikaisemmin kolme läpikulkutietä, Pohjantie, Keskuskatu ja Rautatienkatu.

Liikennejärjestelyt on syytä katsoa vielä uudestaan kun koulu käynnistyy ja koululaisliikenne alkaa. Voi olla, että nyt suunnitellut koululaisten liikennejärjestelyt eivät riitä. Olisiko silloin Hankkijan tontista apua?

Lisäksi on muistettava, että kaupunki omistaa tämän tontin. Tällä hetkellä Äänekoskella on noin 12 yrittäjien hankkimaa, kiinnostuksen kohteena olevaa kerrostalotonttia odottamassa asukasvirtoja asuntojen varaamiseen ja rakentamispäätöksiä. Mutta ei vaan jonoja näy. Muun muassa Skanska, YIT ja Porrassalmi odottavat tilaisuuttaan, että pääsevät rakentamaan. Kannattaako kaupungin lähteä lisäämään yrittäjien rakentamisvaikeuksia?

Hankkijan tontin kaavaehdotuksen selvitysosiossa kerrottiin, että tälle tontille tulisi mahdollisesti myös kerrostalo tai palveluasumista.

Äänekoskella on suunniteltu rakentaa lisää palveluasumisen ja –hoidon tiloja Kuhnamon palvelutalon viereen parhaimmalle ja viihtyisälle paikalle mitä vanhuksille Äänekoskella voidaan tarjota. Myös Kuhnamon puistoalue on vieressä ja sitä tultaneen lupausten mukaan kehittämään. Eli kannattaako edellä mainittuja pisteitä sijoittaa ”sinne tänne”-periaattella?

Tapio Heimonen

Vastaa