ÄKS

Mielipide Leila Lindell: Tukea arjen asioihin

22.03.2017 16:32

Perheasiat kiinnostavat tällä hetkellä myös talouspoliitikkoja. Jotta eriarvoisuutta saadaan vähennettyä, tarvitaan kuitenkin entistä tavoittavampaa ja tehokkaampaa vanhemmuuden tukea. Tuki on samalla investointi lapsiin. Vanhempien ja lasten vuorovaikutussuhde heijastuu lapsen koulumenestykseen. Vanhempia ja heidän voimavarojaan lasten kasvattajina tukemalla voidaan parhaiten vaikuttaa myös Pisatulosten ongelmien ratkaisuun.

Varhainen maksuton osa-aikainen varhaiskasvatus on kannatettava asia, mutta sen lisäksi tarvitaan tukea kotikasvatukseen, vanhempien ja lasten hyvään vuorovaikutukseen tarvittaessa apua kotiin ja kotipalveluakin

Kotihoidontuki on yksi parhaimmiksi koetuista järjestelmistä Suomen perhepolitiikassa: vanhemmat ovat ottaneet tukea vastaan ja kokeneet sen erittäin positiivisena. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) lupasi eduskunnan kyselytunnilla ottavansa työmarkkinajärjestöjen kanssa puheeksi isien perhevapaiden käytön ja osa-aikatyön mahdollisuuden.

”Politiikan ja yhteiskunnan huipulta tulevilla puheenvuoroilla on valtavasti merkitystä asenneilmapiiriin. Perhevapaiden uudistaminen pitää aloittaa siitä, että ensin katsotaan, miksi vapaissa nyt olevia mahdollisuuksia ei käytetä.”, kommentoi myös tuleva perheministeri Annika Saarikko Hesarin haastattelussa. Hänestä Esimerkiksi joustava hoitoraha, joka on tarkoitettu osa-aikaiseen työhön paluuseen, on aivan alikäytetty. Moni kokee, että osittainen paluu työelämään menee liian vaikeaksi – tai sitten pelkona on, että neljän päivän palkalla joutuu tekemään viiden päivän työt.
On vanhempien arvovalinta jäädä kotiin lapsen kanssa, ja on hienoa, että jotkut kunnat haluavat kannustaa tähän valinnanvapauteen. Valtion tulisi huolehtia siitä, etteivät vanhemmat jää kotona vietetyn ajan vuoksi liikaa jälkeen esimerkiksi eläkkeiden karttumisessa suhteessa niihin vanhempiin, jotka palaavat töihin nopeammin.

Tasapainon säilyttäminen valinnanmahdollisuuksien välillä onkin erittäin tärkeää. Mikäli vanhemmat haluavat palata töihin nopeammin, on myös siihen oltava yhtä hyvät kannustimet.

Työelämässä tarvittavat tuottavuus ja luovuus eivät välttämättä ole kadonneet vanhempien palatessa työelämään, vaan päinvastoin. Jälleen kyse on valinnanvapaudesta – jokainen tietää itse missä on parhaimmillaan. Tällöin kaikki hyötyvät. Työelämän joustoihin perheiden hyvinvoinnin lisäämiseksi on kannustettava taloudellista voittoa sentilleen laskematta! Annetaan lapsille oikeus myös vanhempiin subjektiivisen päivähoito-oikeuden lisäksi ja panostetaan lapsiin. Lapsi- ja perhepalveluiden (LAPE) muutosohjelman hankkeen tavoitteena on, että kunnat ja perustettavat maakunnat ovat vuoteen 2019 mennessä sitoutuneet päätöksenteossa ja palveluissa lapsen oikeuksia edistävään toimintakulttuuriin, lasten, nuorten ja perheiden palvelut on sovitettu yhteen, oikea-aikainen palveluiden saatavuus on parantunut, tuen painopiste on siirtynyt korjaavista palveluista ennaltaehkäiseviin palveluihin sekä varhaiseen tukeen ja hoitoon.
 Leila Lindell, kuntavaaliehdokas (keskusta)

Vastaa

  1. Esa Jäppinen sanoo:

    Työssäkäyvä joutuu kuskaamaan pentujaan 40km turhaan päivässä kun subjektiiviset lorvijaloiseläjät eivät omista autoa. Kyllä korpeaa. Äänestän sitä kuka lopettaa tämän työssäkäyvien kyykyttämisen.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy