Mielipide: Turvallisuus on jokaisen keskisuomalaisen perusoikeus!


Kansalaisten turvallisuudesta huolehtiminen on yksi yhteiskunnan päätehtävistä. On tärkeää, että kriisitilanteita voidaan ehkäistä ja toisaalta hädän hetkellä tavallisen suomalaisen on voitava luottaa siihen, että apu on lähellä.

Viime vuosien aikana turvallisuudesta vastaavien viranomaisten määrärahoja on leikattu paljon. Osansa ovat saaneet niin poliisi, hätäkeskukset, rajavartiosto, tulli kuin puolustusvoimatkin. Resurssipula vaarantaa jo nyt turvallisuuttamme. Hätäkeskuslaitoksen palvelut ovat romahtaneet samalla, kun hätäpuhelujen määrä kasvaa. Jo lähes 100 000 poliisin hälytystehtävää jää vuosittain hoitamatta. Myös yritykset kokevat lisääntyvän turvattomuuden uhaksi liiketoiminnalleen. Tilanne on kestämätön etenkin harvaan asutuilla seuduilla.

Keski-Suomessa tilanne vaatii pikaista korjausta. Äänekosken kaupunki on ollut ilman täyden palvelun poliisiasemaa jo vuodesta 2013 saakka, koska käyttökelvoton tila jouduttiin sulkemaan. Äänekosken ja Saarijärvi-Viitasaaren alueella asuu noin 51 000 keskisuomalaista ja toiminta-alue on erittäin laaja. On täysin kohtuutonta, että nyt apua joudutaan odottaa pahimmillaan yli tunnin.

Poliisihallitus on esittänyt, että Äänekoskelle rakennetaan uusi poliisiasema, jonka yhteydessä toimisi myös poliisivankila.  Sisäministeriö on jo kannattanut hanketta ja se odottaa nyt rahoituspäätöstä valtiovarainministeriöstä. Päätös on ehdottomasti saatava jo nyt kevään aikana, että uusi asema voi aloittaa toimintansa 2020.

Riitta Mäkinen, kansanedustaja, puolustusvaliokunnan jäsen, SDP

Vastaa