Mielipide: Tuulan tukena on helppo olla


Keski-Suomen demarikansanedustajat Lauri Ihalainen ja Susanna Huovinen ovat vahvasti Tuula Haataisen takana.

Presidentinvaali on käynnissä. Vaikka presidentti Koiviston aikana siirryttiin kohti tervettä parlamentarismia ja presidentin valtaoikeuksia rajattiin, on kyseessä silti tärkeä vaali. Tasavallan presidentti johtaa maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa yhdessä valtioneuvoston kanssa. Hänen tulee myös olla arvojohtaja, joka haluaa ja kykenee kommentoimaan maamme kehitystä ja tulevaisuutta.

Oma ehdokkaamme on Tuula Haatainen. Tuulan tukena on helppo olla. Hän on nostanut vaalikampanjassaan esille tärkeitä teemoja, jotka ovat jääneet kuluneina vuosina liian vähällä huomiolle. Hän on perustellusti puhunut ja kirjoittanut laajan turvallisuuden puolesta. Turvallisuus on myös ilmastonmuutoksen, köyhyyden, tuloerojen ja tarttuvien tautien vastaista työtä. Näihin ongelmiin tarvitaan enemmän, ei vähemmän kansainvälistä yhteistyötä. Tarvitaan myös selkeää halua panostaa pakolaisuuden juurisyihin puuttumiseen ja vahvistaa kehitysyhteistyötä, kansakuntien kykyä luoda kansalaisilleen tulevaisuudenuskoa ja mahdollisuuksia olla rakentamassa oman maansa tarinaa. Ihan kuten itsenäisessä Suomessa on tehty jo 100 vuoden ajan.

Tuula on aivan oikein myös alleviivannut sitä, että tasavallan presidentillä tulee olla vahva halu kertoa Suomen onnistumisista maailmalla. Tasa-arvosta, varhaiskasvatuksesta, koulutuksesta ja hyvinvointiyhteiskunnasta kelpaa kertoa. Se hyödyttää meitä ja muita. Suomella olisi myös mahdollisuus nousta vieläkin paremmin rauhanvälityksen mallimaaksi. Tämä edellyttäisi kuitenkin selkeää poliittisen johdon linjausta ja tukea.

Tunnemme Tuulan pitkältä ajalta. Tuula hahmottaa asioita ja työtään arvot edellä ja on toiminnassaan saanut arvostusta yli puoluerajojen. Kaikissa tehtävissään hän on hoitanut myös kansainvälisiä yhteyksiä. Hän kykenee nopeasti omaksumaan uusia asioita, viemään niitä rakentavasti ja yhteistyössä eteenpäin. Hän on pitkän linjan kokenut poliitikko, kielitaitoinen nainen, joka tuntee suomalaisten arjen. Tuulan myönteinen ja päättäväinen ote vakuuttaa myös presidentinvaalissa.

Toivomme, että kansalaiset tekevät tästäkin vaalista kansanvallan juhlan ja vievät vaalin toiselle kierrokselle. Maamme ei kaipaa uusia Kekkosia, vaan aitoa demokratiaa, jossa nyt valittava presidenttikin kykenee ottamaan vastaan palautetta ja korjaamaan tarvittaessa suuntaa. Pelkkä unilukkarina toimiminen ei riitä. Kansakunnan eheys edellyttäisi todellista samassa veneessä olemista. Nyt kansalaisten arkinen kokemus on jotain aivan muuta.

Susanna Huovinen

Lauri Ihalainen

SDP:n keskisuomalaiset kansanedustajat

 

Vastaa