Minecraftissa rakentuu tulevaisuuden Äänekoski


Tältä näyttää virtuaalinen Äänekoski.

POKElla julkistettiin maanantaina 15. toukokuuta uusi projekti, jossa Minecraft-tietokonepeliin luodaan virtuaalista Äänekoskea.

 

Pelissä pelaaja pääsee rakentamaan kaupunkia karttapohjiin pienistä palikoista kokoamalla. Pelaajat ovat pääasiassa nuoria äänekoskelaisia, jotka ovat vapaaehtoisesti lähteneet mukaan isoon projektiin.

Alunperin ajatus lähti POKElla Jari Simonahon ja Pekka Oulin kahvipöytäkeskustelusta.

– Paikallislehdessä oli juttua siitä, että lukiolla oli käyty kyselemässä nuorilta, miten keskustaa tulisi kehittää. Siitä sitten puhuttiin Pekan kanssa, että mitä jos lähdettäisiin kokeilemaan tällaista pelillistä kaupunkisuunnittelua. Minulla oli jonkin verran kokemusta karttojen luomisesta peleihin ja ajattelin, että helppoahan se tähänkin on. Ei se lopulta ollutkaan niin helppoa, mutta muutamassa illassa tuli valmista, Simonaho sanoo.

Karttapohja tuotiin Oulin luomalle yhteiselle serverille ja sen jälkeen tarvittiin vaan rakentajat.  Ouli laittoi Facebookiin ilmoituksen, jossa kysyttiin, onko ihmisillä intoa lähteä rakentamaan virtuaalista Äänekoskea.

– Porukka oli heti sitä mieltä, että jos tehdään, niin tehdään kunnollinen eikä ruveta pelleilemään, Ouli sanoo.

Tarkoituksena on rakentaa 300 neliömetrin kokoinen Äänekoski. Maanantai-aamuna esiteltiin jo lähes täydellinen Äänekosken keskusta rakennuksineen, istutuksineen ja pienien yksityiskohtineen. Rakennuksia ja niiden etäisyyksiä on mittailtu tarkkaan ja kuvattukin, että lopputulos olisi mahdollisimman todenmukainen.

– Ei ihan heti tulisi mieleen, että tämän ikäinen kaupunkisuunnitteluporukka onnistuisi kaavoittamaan kaupunkia oikein tuolla virtuaalimaailmassa, Ouli sanoo ylpeänä.

Pääsiäisen pyhinä rakennettiin jo suuri osa keskustaa ja työ jatkuu yhä. Pelaajat ovat rakentaneet muun muassa omia talojaan virtuaalimaailmaan. Yksi rakentajista on 12-vuotias Sanni Ouli, joka innostui pelaamisesta jo viitisen vuotta sitten. Kaupungin rakentaminen sujuu kuin vettä vaan ja toimii kehittävänä ajankuluna kokeneelle pelaajalle.

– Kyllähän tässä välillä on vierähtänyt enemmänkin aikaa, Sanni tunnustaa.

Toinen kaupunkisuunnittelijoista on Niko Liukkonen, joka on ryhmän yksi kokeneimmista pelaajista. Peliruudun seuraaminen alkaa lähes pyörryttää, kun homma kulkee eteenpäin sellaisella vauhdilla. 14-vuotias nuorukainen ei juuri joudu pohtimaan tekemisiään, vaikka onkin kokoajan hyvin tarkkana yksityiskohtien kanssa.

– Olen rakentanut Pankkikujan nurkkatalon melkein kokonaan sekä Citymarketia, autoja ja vähän kaikkea sieltä täältä, Liukkonen sanoo.
– Tässä ei ole mitään deadlineja, vaan ajatus on katsoa mitä saadaan aikaiseksi. Läpällä, mutta tosissaan, Ouli kertoo.

Voi olla että tulevaisuudessa saadaan virtuaalimaailmaan luotua myös uusi biotuotetehdas, josta on jo olemassa pätevä 3D-malli. Mukaan ovat pääseet myös paikalliset yrittäjät: Studio Tuonelan yrittäjä Henri Rahm rakensi oman liiketilansa sekoittaen sopivasti faktaa ja fiktiota.

Minecraft peliin on luotu myös Äänekoski 2050, täysin suunnitteellinen kuva Äänekoskesta, johon pelaajat ovat voineet luoda omia ehdotuksiaan: Minecraftissa on muun muassa tehty keskusaukiolle grillipaikka.

– Meillä on kaupungilla vasta lähdössä liikkeelle tämä keskusaukion suunnitteleminen, on hyvä tietää, että tällaista sinne halutaan. Tämä on loistava esimerkki siitä, millaisia osallistumismahdollisuuksia tämä ihmisille antaa kaupungin suunnitteluun ja villienkin ideoiden esittämiseen, Äänekosken kaupungin kaavoituspäällikkö Olli Kinnunen sanoo.

Mukaan kaivataan yhä lisää innokkaita ja innovatiivisia tekijöitä. Mikäli haluat testata kaupunkirakentamista omalla kotikoneella kartta löytyy facebookista.

– Jos haluaa muiden kanssa tekemään yhteisesti serverille, niin minuun voi olla yhteydessä, Ouli kannustaa.

 

Lisätietoja: pekka.ouli@poke.fi

Tunnistatko paikan?

Tältä näyttää virtuaalinen Äänekoski.

Auringonlasku Minecrafissa Äänekosken kaupungintalon yllä.

Kaupunkisuunnittelijaksi kelpaa nuorikin taitaja.

Nuoret pelaajat rakentavat Äänekoskea uskomattomalla taidolla ja innostuksella,

Sanni Ouli, Pekka Ouli ja Jari Simonaho työstävät yhteistä projektia.

 

Vastaa