ÄKS

Ministeri Mattila vieraili Äänekoskella – liikenne ja vanhustenhuolto puhuttivat kansaa

20.01.2017 13:40
Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila kuunteli tarkkaavaisesti Kaisa Kirvesojan huolia.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila vieraili perjantaina 20. tammikuuta Äänekoskella.

 

Citymarketin edustalla kuului tiukka puheensorina, kun kansa oli tullut tapaamaan ministeriä ja perussuomalaisten valtuutettuja. Eniten puhetta herätti torstaina julkistettu liikenneministerin selvitys liikenneuudistuksesta.

– Tuohan pitää torpata heti, eräs kuntalainen älähtää.
– Me olemme sen jo viime viikolla puoluehallituksessa torpanneet, kun tiesimme mitä on tulossa, perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Marke Tuominen sanoo.
– Kyllähän kaikki sen varmasti allekirjoittaa, että tieverkko tarvitsee kunnostusta ja rahaa. Mutta en osaa vielä sanoa, mikä on se oikea tapa sen rahoituksen hankkimiseen, Mattila sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriä lähestyttiin paljon myös vanhustenhuoltoon liittyvissä asioissa.

– Kun vanhus kuolee, omaiset joutuvat hirveään paperin pyörittämiseen. Pitäisi olla sellainen paketti, jossa olisi kaikki paperit perunkirjoitusta myöten. Sen voisi sitten saada Kelasta tai sairaalasta. Ja muutenkin vanhuksista pitäisi pitää paremmin huolta! Kaisa Kirvesoja kertoo.
– Tuollainen paketti olisi todella hyvä saada Kelasta, joka hoitaa kaikki asiat. Ja tarkoitus on, että sote-uudistuksen myötä vanhusten palvelut paranisivat, ministeri Mattila vastaa.

Kirvesojalla oli myös toinen karu tarina ministerille kerrottavana.

–Viime viikolla soitin miehelleni ensimmäistä elämänsä kertaa ambulanssia, niin sitä ei lähetetty, vaikka mies teki kuolemaa. Hälytyskeskus vaan sanoi, ettei ole tarvetta, kun mies pystyi muutaman sanan vielä puhumaan. Kun päästiin terveyskeskukseen mieheni sai hoitoa, ja ambulanssin saman tien keskussairaalaan. Ei mennyt kuin viikko niin hän kuoli. Sanoin sille puhelimen päässä olleelle naiselle, että kerron asiasta ministerille. Nyt sanoin, ministeri kuunteli ja uskon, että se nainen joutuu vastuuseen, Kirvesoja sanoo tiukasti.

Sote-uudistus on monelle tavan tallaajalle vielä täysi mysteeri ja herättää pelkoa muun muassa palveluiden katoamisesta.

– Täällä tarvitaan ne tietyt palvelut, ja uskon, että Äänekoski pärjää, koska ei ole mitään reuna-aluetta. Äänekosken kokoisessa kunnassa varmasti tulee olemaan palveluita sote-uudistuksen jälkeenkin. Vanhuspalvelut ihan selkeästi täytyy hoitaa lähipalveluina, en usko, että ne palvelut siirtyisivät esimerkiksi Jyväskylään. Ja valinnanvapaushan tarkoittaa sitä, että asiakas saa päättää ottavansa palvelunsa sellaiselta taholta, joka on nimenomaan täällä Äänekoskella. Silloin asiakas on kuningas, Mattila sanoo.

Tarkoittaako paljon puhuttu valinnanvapaus sitä, että joutuu valitsemaan paikallisuuden ja edullisuuden välillä?

– Ei, sen pitää olla tasa-arvoista. Maakunta organisoi, mutta palveluntuottajan tulee tuottaa palvelut kapitaatiomaksun puitteissa Äänekoskellakin. Näkisin, että siinäkin markkinat ovat hyvä asia, kunhan maakunta vaan kontrolloi veronmaksajien rahoja, Mattila sanoo.

Monia äänekoskelaisiakin pelottaa se, että vähävaraiset ja varsinkin vanhukset jäävät sote-uudistuksen, ja palveluntarjoajien rahanhimon jalkoihin.

– Meidän täytyy rakentaa sellainen malli, että asiakas valitsee, ei palveluntarjoaja. Eikä saa olla esimerkiksi erillisiä toimenpidemaksuja, joilla saa sitten erikseen laskuttaa. Tulevien maakuntavaltuutettujen tulee pitää huolta ja olla näiden asioiden vartijoina, Mattila sanoo.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy