Mitä Huimassa oikein tapahtui? Nyt puhuvat Nurmi, Hämäläinen, Salmelin ja Robinson


Matti Hämäläinen, Kenya Robinson, Mervi Nurmi ja Simo Salmelin avasivat keskutelun Huiman naisten koripallon kiemuroista. Keskutelu jatkuu Hämäliäisen, Nurmen ja Salmelinin osalta. Hämäläinen, Robinson, Nurmi ja Salmelin seisovat toistensa rinnalla, tuli mitä tuli.

Mervi Nurmi, Matti Hämäläinen, Simo Salmelin ja Kenya Robinson kertovat oman näkemyksensä Huiman villeistä viikoista.

 

Huiman vastaeronnut naiskoriksen päävalmentaja Mervi Nurmi, hiljattain Huiman jättänyt, joukkueenjohtajana ja koko seurankin puheenjohtajana toiminut Matti Hämäläinen, pitkäaikainen koripallojaoston puheenjohtaja Simo Salmelin ja legendaarinen jenkkivahvistus Kenya Robinson kutsuivat paikallisen median Nurmen kotiin pieneen epäviralliseen tiedotustilaisuuteen perjantaina 23. helmikuuta. Aiheena oli Huiman naiskoriksessa tapahtuneet radikaalit muutokset ja niihin johtaneet syyt.

– Me haluttaisiin itse kukin kertoa meidän näkemys näistä asioista, koska niistä on nyt niin paljon puhuttu ja kyselty, Matti Hämäläinen sanoo.

Hämäläinen, Robinson ja Salmelin seisovat tukevasti pitkän valmentajauran tehneen Nurmen takana.
– Mervi on antanut kaiken ajan ja rakkauden Huimalle 40 vuoden ajan. Minun tajuun ei käy, että häntä nyt kohdellaan näin. Me kaikki tehdään virheitä, eikä nyt kyse ole siitä onko Mervi hyvä valmentaja vai ei. Se on toinen asia. Mutta nyt annettiin valua hukkaan kaikki se työ mitä Mervi ja me kaikki ollaan Huiman ja naiskoriksen eteen tehty. Ja se miten tämä alasajo tapahtui, ei ole oikein, Hämäläinen lataa heti kärkeen.

Hämäläinen sanoo lähteneensä joukkueenjohtajan paikalta, sillä hän ei pitänyt Mervi Nurmeen keskitettyä painetta oikeudenmukaisena. Hän kertoo, että oli ehdottanut jo viime keväänä, ettei naisten joukkue lähtisi enää Korisliigaan, koska jaostolla ei ollut puheenjohtajaa eikä Nurmella tarpeeksi taustatukea.
– Minä ajattelin, että Mervi ajaa itsensä miinaan, mutta se on sellainen hullu, ettei se luovuta. Olin sitä mieltä, ettei kukaan voi jaksaa tuollaista, Hämäläinen sanoo.
– Ja minä sanoin, että minä jaksan, Nurmi sanoo.

Matti Hämäläinen valittiin marraskuussa naisten korisjoukkueen joukkueenjohtajaksi. Hämäläinen itse sanoo lähteneensä mukaan auttaakseen Huimaa ja nimenomaan Merviä, jonka näki tulleen jätetyksi yksin.
– Nyt ottaa päähän, etten itse lähtenyt mukaan syksyllä auttamaan Merviä, koska ei noin saa tehdä ihmiselle. Ei tollein saa toimia! Salmelin sanoo topakasti.

Mervi Nurmi on lähdöstään surullinen ja pettynyt. Pitkä ura Huimassa on päättynyt ikävissä merkeissä.
– Tämä on ollut tosi katkeraa. Kun oli seitsemän peliä jäljellä, pidettiin palaveri, jossa päätettiin, että katsotaan nyt helmikuun loppuun näillä puitteilla ja budjetilla. Sitten tuli yhtäkkiä tekstiviesti, jossa jaoston Laura-Liisa Hyytiäinen kertoi, että on erottanut Tyler Gilbertin taloudellisista syistä. Huimassa ei ole koskaan tehty tällaista, että jaoston puheenjohtaja olisi tehnyt tällaisia päätöksiä ohi valmentajan. Se oli täydellinen shokki, Nurmi kertoo.

 

HUIMAN KORIPALLOJAOSTON puheenjohtaja Laura-Liisa Hyytiäinen on ÄKSälle kertonut, että syy Gilbertin erottamiseen oli taloudellinen ja että Nurmen kanssa oli budjetista puhuttu jo pitkään. Kun budjetti ei pitänyt, oli Hyytiäisen mukaan pakko säästää vahvistusten palkoista.
– En kiellä, etteikö budjetissa olisi ollut vajetta, mutta kyse oli muutamista tuhansista euroista ja olin siinä käsityksessä, että asia oli sillä hetkellä sovittu, että tällä jatketaan. Rahaa oli vielä tulossa lisää, siinä vaiheessa kun Hyytiäinen teki erottamispäätöksen. Ja siksi tämä nyt vaikuttaa siltä, ettei tämä homma rahasta ollut kiinni, Nurmi sanoo.
– Tuntuu, että tässä on juonittu, että saadaan ajettua koko naiskoripallo alas, Salmelin sanoo.

Nurmi oli allekirjoittanut paperin, jossa oli ilmoittanut, että mikäli yksikään pelaaja erotetaan, hän lopettaa valmentamisen. Vain pari tuntia tuon paperin allekirjoittamisesta, Nurmi sai tiedon Gilbertin erottamisesta tekstiviestillä.
– Minä ajattelin, että minun pitää tukea pelaajiani, Nurmi kertoo päätöksensä syistä.

Hämäläinen, Nurmi ja Salmelin kertoivat toimittajille Huiman toiminnan taustoista ja siitä, kuinka vuosien saatossa on suuria rahasummia kerätty hyvinkin pienessä ajassa ja lisävarainkeruuseen oli luottoa nytkin.
– Kun budjetista puhuttiin tammikuussa palaverissa, jossa myös Matti oli mukana, lähdimme kabinetista niillä ajatuksilla, ettei tämä homma muutamasta tonnista jää kiinni, Nurmi sanoo.
– Minulla on puuliiterin alla sen verran rahaa, Hämäläinen nauraa.

Nurmi, Hämäläinen sekä Salmelin ovat omien sanojensa mukaan tottuneet siihen, että Huimassa tehdään päätökset yhdessä ja puhalletaan yhteen hiileen vaikka mikä olisi. Heidän mielestään tällä kaudella tilanne on muuttunut radikaalisti.
– Nyt pieni porukka, tai pahimmillaan yksi ihminen tekee omia päätöksiään, jotka vaikuttaa kaikkiin. Vaikka aiemminkin on ollut erimielisyyksiä ja otettu yhteen, niin aina kun kabinetista on tultu ulos, ollaan oltu samalla puolella. Nyt ei ole niin, Hämäläinen sanoo.

Kolmikko on vihainen, mutta pääasiassa pettynyt. He ovat myös yhtä mieltä siitä, miksi tähän on tultu.
– Kyllä tämä nyt näyttää siltä, että tämä menee Laura-Liisan piikkiin koko sotku. Tuntuu että joukkuetta syötiin sisältäpäin. Ei koskaan ole kenelläkään ollut asiaa valmentajan ohi, mitä tulee joukkueeseen. Jaosto voi erottaa valmentajan, mutta ei pelaajia, ilman että valmentajaa kuullaan, Salmelin sanoo.
– Sekin olisi ollut parempi, jos jaosto olisi minulle suoraan sanonut, että heippa, Nurmi sanoo.
– Jos jaoston puheenjohtajan aortta ei hakkaa Huimalle ja koripallolle, on jälki tämmöistä, Hämäläinen sanoo.

 

KENYA ROBINSON on seurannut Huiman myllerrystä läheltä, sillä hän oli juuri ehtinyt palata joukkueeseen kun alkoi tapahtua. Robinson palasi joukkueeseen tukeakseen Hämäläistä ja Nurmea, joita kohtaan tuntee suurta lojaalisuutta.
– Olen ollut asiassa ammattilainen, en ole valittanut ja olen ollut mukana harjoituksissa ja peleissä, mutta tämä on ollut painajainen. Tulin tänne auttamaan joukkuetta pysymään sarjassa ja nyt minä olen se joka tarvitsee apua, kun muut vahvistukset on lähetetty pois. Olen puhunut Laura-Liisan kanssa ja kertonut, etten tue näitä päätöksiä ollenkaan. Hän sanoi, että amerikkalaispelaajien lähtöön oli taloudelliset syyt, mutta olen kuullut muualta aivan muuta, Robinson sanoo.

Robinson jäi Nurmen lähdön jälkeen hyvin ikävään välikäteen, kun ensimmäisissä harjoituksissa joukkuetoverit pyysivät häntä valmentamaan.
– Tulin tänne pelaamaan, enkä valmentamaan. Se ei kuulu minun sopimukseeni. Tuntuu pahalta, mutta minun pitää yrittää olla ammattimainen, Robinson sanoo.

Robinsonille viimeiset pelit Huiman paidassa tulevat olemaan hyvin erilaiset, mitä nainen odotti.
– Olen hyvin loukkaantunut tästä kaikesta. Tulin tänne jättääkseni hyvästit faneille, mutten halunnut tehdä sitä näin. Olen sanonut pomoille, että viimeinen peli on minun päiväni. Haluan Sipin (Nurmi) ja Matin sinne paikalle, ja olisi parempi jos kaikki pysyisivät silloin poissa toistensa kimpusta, Robinson sanoo.

Robinson kertoo myös keskustelustaan muiden jenkkivahvistusten kanssa.
– Heille oli kerrottu, että Mervi haluaa heidät pois. Minä sanoin, että se ei todellakaan pidä paikkaansa. Eihän siinä ole mitään järkeä, Robinson sanoo.
– Miksi minä olisi heidät halunnut pois? Minähän halusin taistella, että pysytään sarjassa? Huimassa ei ole ikinä luovutettu! Se tässä on kaikista pahin juttu, että nyt annettiin periksi. Meillä oli vielä mahdollisuus pysyä sarjassa, kun Kenya oli tullut auttamaan, mutta sitten kävi näin, Nurmi sanoo.

Nurmi sanoo, että meininki alkoi muuttua viime syksyn aikana, kun jaoston puheenjohtaja alkoi pitää palavereita joukkueen kanssa ilman valmentajaa.
– Tää kausi on ollut ihan älytön, Nurmi sanoo.

Nurmi on omien sanojensa mukaan ollut päävastuussa valmentamisen lisäksi muun muassa joukkueen kuljetuksista, ruokahuollosta ja varainkeruusta.
– Minä ne rahat olen pääasiassa hoitanut, vaikka on paljon sopimuksia, jotka on ollut voimassa vuosikymmeniä, Nurmi sanoo.
– Ja monissa firmoissa rahat annetaan nimenomaan Merville. Jos joku toinen kysyy, ei annettaisi mitään, Salmelin puolustaa.

 

HUIMAN NAISTEN tulevaisuus näyttää vähintäänkin synkältä. Miten tilannetta voisi parantaa?

– Koko sotku lähti Hyytiäisestä ja hänen asenteestaan. Nyt olisi hänen paikkansa myöntää, että on homman sotkenut ja väistyä paikaltaan. Joukkueessa pitää olla terve ydin, että se voi toimia ja luottamus säilyy, Salmelin sanoo.
– Ei meistä ole kivaa kertoa näitä asioita teille, mutta tuntui, että pakko on avata suunsa, kun nyt meni Hämäläisen pojaltakin yli ymmärryksen, Hämäläinen sanoo.

Huiman naisten joukkue on pelannut ylimmällä sarjatasolla jo 23 vuotta putkeen, mutta nyt he putoavat sarjasta. Putoaminen varmasti koskettaa kaikkia huimalaisia, entisiä ja nykyisiä. Monet ovat pitäneet putoamisen syynä Nurmen epäpätevää valmentamista. Nurmi puolustautuu hyvin lyhyin sanoin.
– Miten voi pärjätä jos aseet viedään? valmentaja opettaa treeneissä pelaajia luomaan heittopaikkoja ja jos heitot menee sisään
niin pelaajat on hyviä ja jos heitot menee ohi niin valmentaja on huono.

– Se mitä minä, Simppa, Mervi ja Kenya ollaan Huimassa saatu aikaan, sitä ei meiltä lippalakkiakat vie! Ja pitää aika paljon vettä virrata Keiteleessä, että joku pääsee samaan, Hämäläinen sanoo lopuksi.

ÄKS tavoitti Laura-Liisa Hyytiäisen hiihtolomareissulta. Hyytiäinen ja Huima tulevat kommentoimaan asiaa erillisessä jutussa hiihtoloman jälkeen.

Vastaa

 1. Koripallotietäjä

  Nyt joukkueessa on paljon parempi meininki. Tytöt ovat iloisempia ja pelaavat pajon paremmin kuin Nurmen alaisuudessa vaikka tulos taululla ei ole muuttunut. Nurmen olisi pitänyt lähteä jo muutama vuosi sitten.

  Vastaa
 2. Risto

  Voi kuinka tunteellista. Matti Hämäläinen väittää, että Huimassa on aina valmentaja päättänyt säännöistä, jos budjetti ei pidä. Missä yleensäkään on seura, jossa valmentaja vain ostaa pelaajia, eikä haittaa, että budjetti menee yli?

  Vastaa
 3. Kylähulluko

  Tästä varmaan jauhetaan monta vuotta. Naurettavaa pas###. Vaihtaa moni muukin joukkue valmentajan yms jos homma ei toimi. Äänekoskella sitä ei vaan sulateta. Ois kenya näyttäny tytöille esimerkkiä ja ollu mukana loppukauden pelit kunnialla eikä äkkäile. Aina aatellut että Kenya on johtohahmo nyt teki kyllä itsestään marttyyrin. Näin on hyvä. Vauhtia alemmista sarjoista ja naisten tai siis mervin hankkimat rahat junioritoimintaan. Hyvää kevättä 🙂

  Vastaa
 4. Erkki Kautto

  Yleensä seuran johto on se pääelin päätöksissä.Muutoksen tuulet piristävät toimintaa.Parempi on vauhtia hakea alemmalta tasolta,kuten miesten puolella on järkevästi tehty.Huimassa on kasvamassa lupaavia junireita.Odotellaan pari kolme vuotta,niin taas päivä paistaa.On kysyttävä,hankkiko valmentaja lisävahvistuksia ohi seurajohdon?

  Vastaa
 5. Tapio

  No, voi sentään! Ei tällaista toisten syyttelyä tarvita. Katse eteenpäin niillä resursseilla mitä on saatavilla.

  Vastaa
 6. Rauski

  No voi…..Aika ajanut valmennuksellisesti Mervin ohi.Toki aliarvioimatta hänen työtään.Jo useita vuosia sitten, niin kuin on todettu,olisi naiskoripallossa pitänyt tehdä tällainen ratkaisu.Sarjassa pysyminen on aina perustunut vahvistuksiin ja näin omien pelaajien kasvattaminen on ollut sivuseikka.Varsin hyvin sen näkee nyt,ei ole huiman naisjoukkueessa kuin ehkä yksi liigamitat täyttävä pelaaja.Pärjää sillä porukalla sitten!Miesjoukkueessa kävi vähän samalla tavoin,liian myöhään herättiin….On hienoa,että joku pistää nämä vanhat ”jääräpäät” (Matti,Simo jne)ojennukseen.Huima sille sarjatasolle mille se kuuluu ja sieltä uuteen terveeseen nousuun.Eikä muuten sitä Merviä tietääkseni irtisanottu-hän itse läks`.

  Vastaa
 7. Jaakko Teppo

  Huimassa on aina menty muiden jaostojen kukkarolle kun omat rahat on käytetty.

  Vastaa
 8. OT

  Toivottavasti tämä sota saa aikaan sen, että seurassa tarkasteltaisiin, kunka tällainen tilanne on päässyt syntymään. Koko seuran hallitus ja jäsenistö on vastuussa. Usein vanhoissa yleisseuroissa hallitus pyritään kokoamaan niin ettei vastustusta, tai asioiden kyseenalaistamista esiinny. Voimakkaasti näyttäisi tässä tapauksessa siltä, että seuran hallitus on hyväksynyt epäselvät toimintamallit ja taloudenhoidon. Vaikeat henkilöt äänestetään kokouksissa eri verukkein ulos toiminnasta. Seuran hallituksen jäsenet ja toimihenkilöt tulisi löytyä nykyisin seuran verkkosivuilta. Heiltä tulisi yhtälailla vaatia vastauksia.

  Vastaa
 9. Meitä on monta

  Oli jo aikakin että joku pistää Matin ojennukseen.

  Iso kiitos sinulle Laura-Liisa.

  Vastaa
 10. Huimafani

  Voi vee mitä touhua. Eipä anna hirveen hyvää kuvaa seuran toiminnasta. Seuraa johdetaan epäpätevästi ja talkoo pohjalta. Molemmat klaanit syyttelevät toisiaan. Ei enää eletä mitään 80-lukua, ei urheiluseuraa johdeta enää talkootyöllä eikä ex-politikoilla. Ottakaa seuraavaks Teuvo Hakkarainen mukaan tähän kumipäittein touhuun. Tän kokosella seuralla pitäisi kyllä olla ammattilainen palkattu toiminnanjohtaja joka veisi seuraa eteenpäin. Puuhastelijat sumplii asioita keskenään. Joku ryhmä jolla on paperirahaa persetaskussa voi tehdä mitä haluaa. Myös jaostot toimivat samanlailla, puheenjohtaja ja jäsenet ovat lasten vanhempia (jotka ovat varmaanki hyviä joukkueenjohtajia mutta eivät ymmärtä esim. korispallosta mitään, eivät todellakaan ole mitään laji-ihmisiä) Seurassa pitäisi olla valmennus-, juniori jne päälliköt jotka vähän pystyisivät viemään toimintaa oikeaan suuntaan. Nyt kaikki touhuaa vähän omiaan. Tällä ihmeellisellä toiminnalla tämänkin seuran tulevaisuus ei ainakaan tuu tästä paremmaks muuttumaan.

  Vastaa
  1. Sivusta seurannut

   Hyvä Laura-Liisa, älä anna menneiden hyppiä silmille. Matti yrittää päteä kaikessa, mutta vain sotkee asioita, kun ei ole osaamista.

   Vastaa
 11. Avo Huuskonen

  Mervi, Matti, Simo ja Kenya. Iso kiitos teille vuosikymmenien pyyteettömästä Huiman, niin juniori- kuin edustuskoripallon ja koko seuran eteen tehdystä työstä. Harmi, että yksi hieno aikakausi päättyi näin kömpelösti, eikä suinkaan teidän toimesta. T. Avo

  Vastaa
  1. Rike

   Nimenomaan heidän toimestaan. Mervi otti hatkat, Matti sai potkut. Kenia katolinen kesken kauden. Mervi varmaan maksatti lennot eessuntaas. Simo hakee irtopisteitä.

   Vastaa
 12. No jopas äläkkä noussut???

  Hienoa että huimassa katsotaan tulevaisuuteen ja uskalletaan tehdä kiperiäkin päätöksiä.
  Annan kaiken tukeni Laura-liisa Hyytiäiselle.
  Nyt peli kulkee iloisesti.
  Luopuminen tekee joillekin kipeää, ehkä henkilökohtaisista syistä.
  Onkohan asenne kohdallaan kun lippalakkiakoiksi nimitellään ihmisiä.

  Vastaa
 13. JK

  Odottaisi tässä jo Huiman hallitukseltakin jonkinlaista ulostuloa. Jos koko roska kuitataan lapsilta kerätyistä rahoista, lähtee meidän poika pelaamaan palokkaan.

  Vastaa
 14. Rauski

  Nyt näyttää vahvasti siltä,etteivät kovasti äänessä olevat huomaa mitä ympärillä on heillekkin tapahtunut.Meille jokaiselle tulee hetki jolloin on vaan hyväksyttävä,että vuodet vierii.Pikku kevennyksenä ja lohdutuksena näille marisijoille.Perustakaa seniorikoripallo (yli65v.).Vetäjät on jo valmiina?????

  Vastaa
 15. Sari Virtanen

  Laura-Liisa on erehtynyt. Kyse on urheilusta, ei hänen oman kärriäärinsä kasvattamisesta hyvän urheiluseuran kustannuksella. Tai sitten hänen tavoitteenasn on ollut nimenomaan Huiman seura-aktiivien riitauttaminen ja sitä myötä koko seuran alasajo.
  Ei näin tässä seurassa. Johto on aina helpompi vaihtaa kuin seuran todelliset kannattajat.

  Vastaa