Musakorneri: Kosken laulu – Pahempi toistaan


Kuva sotilaallisella tarkkuudella kaapattu Kosken laulun videosta.

Musakornerissa leka heiluu.

Äänekoski on kuorojen luvattu maa, joten on aika jälleen kohdistaa katseemme paikallisen kuorotoiminnan ytimeen, jossa on syntynyt jälleen jotain mahtavaa.

Kosken Laulu sekakuoro on nimittäin pyöräyttänyt ilmoille ihan ihkaoikean musavideofilmatisoinnin biisistä Pahempi toistaan. Herkeämättömän ihanan Viha ja Rakkaus- konserttisarjan biisilistalta olikin hyvä napata kipale ensimmäiseksi videotaiteen helmeksi.

– Pahempi toistaan upposi biisinä meidän kuoroon pelottavan hyvin, joten kun sinkkubiisejä mietittiin, ei tämän biisin taltioinnista tarvinnut juurikaan neuvotella. Videon teko toisesta näistä biiseistä oli vähän niin kuin kermakuorrute audiotallenteelle, kuoron sulokas tättähäärä Taina Laitinen ilmoittaa.

Pahempi toistaan on väkivahva kappale, jonka alkuperäinen esittäjä on tietääksemme rockyhtye Apulanta, joka on ilmeisesti kova sana Heinolassa. On sanomattakin selvää, että tämän kyseisen orkesterin olisi hyvä jättää kappale kokonaan pois keikkasetistään, sillä Kosken laulu on tehnyt biisistä version, jonka kuullessaan suuremmatkin rokkikukot kalpenevat ja siirtyvät toimistohommiin.

Kuoro kääntyi videontekotarkoituksineen luottoihmisensä, monitaituri Pilvi Hongan puoleen, joka käsikirjoitti, ohjasi ja kuvasi videon. Mukaan saatiin yhteistyökumppaneina Äänekosken kirjasto, Kosken autopurkaamo ja Koskela.

– Pilvi mietti yhdessä parin kuorolaisen muodostaman työryhmän kanssa kuvauspaikat ja neuvotteli nämä paikat sponsoroimaan projektiamme. Sitten vaan Pilvi kameran taakse ja lekaa heilumaan. Eli yhdellä kameralla ilman mitään hienouksia on koko paketti kuvattu. Hyvä tuli eikä nokka kauaa tuhissut, Laitinen muistelee.

Honka oli projektista ylpeä ja ylpeyden aihetta onkin, sillä Kosken laulun lähtee aina toteuttamaan uusia ja ennakkoluulottomia taiteen muotoja.
Kosken Laulu on aina valmis uuteen ja jopa sille trendikkäälle epämukavuusalueelle. Tämä lähes nollabudjetilla tehty musavideo on upea osoitus siitä, mihin kuorolaulu voi taipua. Ohjaajana olen ihmeissäni, ettei tätä porukkaa tarvitse houkutella tekemään hulluja juttuja ja juttuja tehdessä homma on aina täynnä naurua. Porukka ei kaihda mitään aiheita, mikä on kunnioitettavaa, Honka selventää.

Musakornerin saamien tietojen mukaan kuvauksissa on käytetty voimakkaiden sointujen lisäksi myös raavasta voimaa, joka johti useamman kuvausrekvisiitan (lue:lekan) ennenaikaiseen menehtymiseen. Videon kuvaaminen vaati kuorolta fyysistä kuntoa, sisukkuutta ja myös tunteiden hallintaa.

–  Ihan parhaimmistoa oli yrittää pitää pokka, kun kuvattiin ”hidastettuna”: hymyillen ja mahdollisimman hitaita lyöntejä autoa kohti, mutta kuitenkin niin, että ne näyttää oikeilta lyönneiltä. Pilvi nauroi vedet silmissä kameran takana. Koita siinä sitten olla repeilemättä, etenkin kun jotkut keksi tehostaa omilla ääniefekteillä osumia auton kylkeen. Kun tässä otoksessa vielä kävi niin, että ensimmäisen lekan varsi irtosi ja mollukka putosi tantereeseen, niin väkisinkin tuli mieleen, että olisko kannattanut hankkia joku lekavalmistaja sponsoriksi myös, Laitinen kertoo.
–  Luokittelisin videon yhteisötaiteeksi ja toivottavasti siitä välittyy se ilmapiiri, jonka kuorolaiset pitkäjänteisellä työllä ovat saavuttaneet. Idea videoon tuli kuorosta, mutta sen sisällön idea on jo hämärtynyt prosessissa, Honka kertoo.

Emme suosittele videota perheen herkimmille autorakastajille, eikä varsinkaan Nissan-intoilijoille, sillä Musakorneritoimituksemme joutuu myös valitettavasti ilmoittamaan, että kuvauksissa todella vahingoitettiin Nissan-merkkistä kulkuneuvoa. Saamiemme tietojen mukaan kyseessä oli hyväksyttävä, vaikkakin brutaali vehikulaarinen eutanasia.

– Ihan järjettömän hieno fiilis oli purkaa oma paskoja autoja kohtaan tuntema kauna siihen mäiskinnän kohteena olleeseen autovainaaseen, kuoron joukosta tunnustetaan.

– No nyt on asennetta. Kuka sanoi, että kuorolaulu on tylsää seisoskelemista! toimituksemme kiljahtaa innosta.

 

Vastaa