Musakorneri: Luuttumusiikkia ja nykytanssia a´la Ali ja Alpo


Kuva Max Steffansson, Kosketuksia -kirjasta.

Vuonna 1980 Keski-Suomen Opistolle nuorisotyötä opiskelemaan tullut ujo ja kokematon maaseudun poika puhkesi kukkaan opiskeluvuosinaan siellä nyt kaadetun kuusiaidan takana. 

 

Ensimmäinen känni hiipi Alpo Aaltokosken takaraivoon ravintola Lekkerin baaritiskillä, ja ensimmäinen tyttöystävä oli opiskelutoveri, Levylautakunnasta tuttu Tarja Närhi. 

Alpon muuvsseja saatiin ihailla Lekkerin messinkiparketin lisäksi muotishowssa Äänekoskella. 

– En muista, että olisin muulloin Äänekoskella tanssinut, Alpo sanoo. 

Kuusikymppisen, nykytanssin huikean taiturin ja koreografi Alpo Aaltokosken ja irakilaisen ud-luuttutaiteilja Ali Alawadin yhteistyön hedelmä saapuu Painotalolle keskiviikkona, Tanssin Aika -festivaalin avaukseen.

Tanssiteos on suomalaisen nykytanssin ja arabialaisen musiikin yhteenliittymä. Teoksen valmistuminen meinasi tyssätä pakkopalautukseen, kun Ali pakeni Suomesta Saksaan pari viikkoa ennen kuin tanssiteoksen ensi-ilta koitti. Tällä hetkellä Ali on Irakissa, sillä hän lähti vapaaehtoisesti takaisin kotimaahansa. Ali on messissä mukana paikalle projisoituna.

– Tein koreografian luutulla soitettuun irakilaiseen perinnemusiikkiin. Irak on ollut sivistysmaa sen sen yli tuhatvuotisen historian aikana, jossa runous on ollut suuri ja merkittävä tekijä, Alpo kertoo.  

Nyttemmin olemme saaneet katsoa uutisia lähinnä sodista mitä sen maaperällä käydään. 

– Oli siten sota tai rauha, nuoret miehet ovat kirjoittaneet runoudessaan samoista aiheista, mistä suomalaisen iskelmämusiikin lyriikkakin suoltaa aiheitaan: kaipauksesta, rakkaudesta ja ihmissuhteista. Hienoja runoja, hienoja sävellyksiä, joita voisin verrata Vesa-Matti Loirin levyttämiin Eino Leinon runoihin, Alpo pohtii.

Taiteen ja kultturin voima on suuri. Myös Musakornerikellarissa on asia laitettu hyvinkin merkille. 

– Vaikka sulta viedään koti, niin kulttuuria ei voi edes aseella uhaten sulta viedä, kellarissa filosofoidaan. 

– Luuttumusaa ei olla ennen Musakornerihistoriassa kuultukaan. Eikä nähty noin nykyaikaista danssahtelua! 

Teoksesta ja Alposta ja vähän muustakin ÄKSän verkossa maanantaina 24. syyskuuta. 

Ali ja Alpo -tanssiteos Painotalolla 26. syyskuuta kello 19

Alpo Aaltokoski Company: Ali & Alpo TRAILER from Alpo Aaltokoski Company on Vimeo.

Vastaa