Naistenpäivä on kansainvälinen juhlapäivä


Junya Lek Yimprasert, thaimaalainen ihmisoikeustaistelija vieraili lauantaina vielä Juho Kauton vaalikahvilassa. Lek kuvassa vaalipäällikkö Riikka Hapon kanssa.

Suolahden kansantalon naistenpäiväjuhlassa pureuduttiin hyvän ruuan lisäksi naistenoikeuskysymyksiin Suomessa ja maailmalla.
Juho Kautto puhui naisten asemasta työelämässä, palkkauksessa ja perheiden arjen puurtajina.
– Palkkatasa-arvoa ei vieläkään ole saavutettu ja tänä historiallisena naistenpäivänä eronnut Suomen oikeistohallitus sai aikaan karmeata jälkeä naisten asemaan kiky- ratkaisulla, subjektiivisen päivähoito-oikeuden poistamisella ja päivähoidon ryhmäkokoja kasvattamalla. Koulutukseen ja opintorahaan sekä kansaneläkkeeseen tehdyt leikkaukset kohdistuvat niinikään naisiin sekä kaikkien etuuksien indeksien jäädyttäminen. Naiskysymykset ovat myös luokkakysymyksiä ja tässä suhteessa oikeistohallituksen eriarvoisuutta lisännyt politiikka kohdistui erittäin rajulla tavalla työläisnaisiin, totesi Kautto puheessaan.

Junya Lek Yimprasert kertoo naisten asemasta maailman väkirikkaimissa maissa.

Kansainvälisillä foorumeilla naiskysymyksiä ja tasa-arvon kehittymistä vuosia tutkinut ja mielipiteittensä vuoksi vainon kohteeksi joutunut thaimaalainen Junya Lek Yimprasert nostaa naisten koulutuksen ja työelämäoikeuksien olevan monissa Aasian maissa surkealla tolalla.
– Naiset joutuvat työmarkkinoilla halpamyymään itseään kaikilla tavoilla. Naisten asema yhteiskunnallisina vaikuttajina ja politiikassa on huonolla tasolla. Onneksi nyt maailmalla on huomattavissa naisasialiikkeiden uudelleenjärjestäytymistä. Hyvä niin, koska kehitys naisten oikeuksissa on viime vuosina kääntynyt huolestuttavaan suuntaan, koko maailmassa, summaa Lek.
Kansantalon kansainvälisessä naistenpäiväjuhlassa kaikki puhuivat vuorollaan naisten merkityksestä yhteiskunnallisina toimijoina. Iltaan mahtui myös hulvatonta menoa kisaillen, laulaen, nauraen ja tanssien. Osaatko kuvitella maileri Maukosen, alias Otto-vainaan stringeissä?
teksti ja kuvat Sirpa Martins

Vastaa