Neljähoon uusi kapteeni ei aio keksiä pyörää uudelleen


Anneli Qvintus on Äänekosken 4H:n uusi toiminnanjohtaja. (Kuva: Marjo Steffansson)

 

Sumiaisten entisen kunnantalon yläkerrassa sijaitsevan Äänekosken 4H-yhdistyksen työpöydän ääressä istuu tuore kasvo. Neljähoon uusi toiminnanjohtaja Anneli Qvintus.

 

Anneli Qvintus ei ole syntynyt 4H saappaisiin, mutta vierasta ei toiminta hänelle ole, sillä hän on aiemmin työskennellyt Jyvässeudun 4H-yhdistyksessä Kyläbuusti-hankkeessa. Viime kesänä Äänekoskella startannut Leader -rahoitteinen Landebuusti –hanke on kehittämishanke, jonka tarkoituksena on aktivoida nuoria toimimaan itse ja samalla kehittämään omaa kyläänsä ja elinympäristöään.

– Hankkeen kohderyhmänä on yläkoululaiset sekä lukioikäiset nuoret. Tavoitteena on saada aikaan nuorten itsensä kylällä haluamaansa toimintaa. Esimerkkinä Qvintus mainitsee

Sumiaisten kyläpäivillä avatun frisbeegolfradan johon ajatus tuli nuorilta itseltään. Rata valmistui osin parikymmenpäisen talkoojoukon avulla.

– Yhdeksänväyläinen rata valmistui talkoovoimin, jossa nuoret olivat mukana. Loppuviimein tällaisista projekteista hyötyvät kaikki, frisbeegolfrata on koko yhteisön hyväksi tehty, Qvintus kiittelee.

QVINTUS tehnyt elämässään monenlaisia töitä. Ennen 4H –pestejä hänen työpöytänsä oli Turussa ja työnkuvansa myyntipäällikön monenlaiset hommat aina ulkomaita myöten. Taloushallinto kiinnostaa ja Qvintus sai käteensä kirjanpitäjän paperit kesäkuussa. Paikkakunta on tuttu, sillä hän on käynyt Keski-Suomen Opiston yhteydessä olleen Humakin yhteisöpedagogi –linjan.

– Koin 4H –toiminnan ja periaatteen varsin samankaltaisena yritysmaailmaan peilaten: 4H on sisäistä yrittämistä. Toiminnan ajatusmalli ja arvomaailma ovat lähellä sydäntäni.

ÄÄNEKOSKELLA 4H elää ja hengittää voimakkaasti. Jäseniä yhdistyksellä on 350 mutta toiminnan parissa häärää ja harrastaa monisatapäinen joukko lapsia ja nuoria Äänekosken jokaisessa kolkassa. Qvintus kannustaa tulemaan mukaan, sillä tarjolla on monenlaista touhua ympäri kyliä ja viheralueita.

– Ottakaa rohkeasti yhteyttä ja tulkaa mukaan. Jos löytyy ideoita oman kylän kehittämiseen yhteyttä kannattaa ottaa senkin suhteen. Katsotaan yhdessä, mitä voimme idean eteen tai jalostamiseksi tehdä, Qvintus yllyttää.

Qvintus ei aio keksiä pyörää uudelleen. Hänen mukaansa Äänekosken 4H toiminta on hyvin hoidettua ja organisoitua.

– Nyt tutustun mitä se on ollut ja jos halutaan jotain uutta, katson asioita avoimin otteella, Qvintus sanoo.

Vastaa