Nikon Nuput toivat Taitajat9-mestaruuden Äänekoskelle! – katso video jännittävästä finaalista


Markus Honkonen, Sanna Kiviaho ja Pyry Lukkari ovat Äänekosken uusimmat Suomen mestarit.

Koulunmäen yhtenäiskoulun ysiluokkalaiset voittivat valtakunnallisen Taitajat9-kilpailun.

 

Sanna Kiviaho, Pyry Lukkari ja Markus Honkonen kisasivat Helsingin Messukeskuksessa käydyssä kilpailussa 35 muuta joukkuetta vastaan.
Kilpailussa nähtiin hieno kasvutarina, sillä Nuput tippui ensimmäisestä alkuerästä ja tippuivat keräilysarjaan, josta nousi suvereenisti välieriin ja siitä eteenpäin finaaliin. Voitto on ÄKSän tietojen mukaan ensimmäinen koko Keski-Suomessa.

Taitajat9-kilpailussa joukkueet saavat eteensä erilaisia tehtäviä, jotka perustuvat peruskoulussa opittaviin taitoihin. Kisassa tehtävät vaihtelivat robotiikasta, presidenttien tunnistamiseen, letittämiseen ja kädentaitoihin. Yhteensä yhdestätoista tehtävästä helpoimmaksi joukkue nimeää välierän kädentaitotehtävän.

Siinä piti rakentaa puunkantoteline ja ”kiuas”. Se meni meiltä aika helposti, Kiviaho kertoo.

Koulunmäen yhtenäiskoulun joukkue on treenannut perustaitojaan niin omassa koulussaan kuin POKEllakin, jonka henkilöstö on ollut tukena ja tsempparina alusta asti. POKE myös kustansi matkan Helsingin finaaliin Nikon nupuille sekä Karstulan ja Telakkakadun koulun joukkueelle.

Iso kiitos POKElle yhteistyöstä, joukkueen ”valmentaja” ja opettaja  Jari Aitto-oja kiittelee.

Ennen kilpailua Messukeskuksessa oli tiivis ja jännittynyt tunnelma. Jännitys laukesi ensimmäisten välierien jälkeen ja joukkue nousi finaaliin innoissaan ja luottavaisin mielin. Voiton jälkeen olo oli hämmentyneen onnellinen.

Ei sitä oikein tajua vieläkään, Lukkari sanoo.
Mä katsoin siltä videolta, että me oltiin ehditty jo maaliviivan yli ennenkuin tuomari nosti viimeisen vihreän lipun, Honkonen sanoo.
Eikä! Kyllähän siinä vähän teki mieli mennä tuomareilta kysymään, että voitettiinko me oikeesti, Kiviaho nauraa.

Suurempia ongelmia ei kohdattu, sillä porukka oli tarkkana toimistaan.

Viimeisessä tehtävässä piti ohjata pientä robottia ja kuljettaa kaksi palikkaa yhden palikan päälle. Mä lähdin vahingossa liikuttamaan väärää palikkaa ensin, mutta onneksi huomattiin se ajoissa, Lukkari sanoo.
Mä olin laittamassa sitä viimeistä palikkaa ja kuulin kuulutuksen, että härmäläiset on viimisessä palikassa. Pyrykin jo hoputti, mutta palikka oli vinossa, ja jos oisin sen siitä laskenut, niin se torni olisi kaatunut. Ehdin suoristaa palikan ja sain sen paikalleen, Honkonen kertaa viime sekuntien jännitystä finaalissa.

Finaalissa äänekoskelaisnuoret peittosivat vastustajansa 15 sekunnin mitalla, mikä on nopeassa kilpailussa varsin varteenotettava voittomarginaali.

Joukkue koottiin alunperin tavoitteena löytää hyvä porukka, joka toimii hyvin yhteen ja osaa käyttää hyväksi omia vahvuuksiaan. Tuloksena oli täysin voittamaton joukkuedynamiikka: Kiviaho on tarkka yksityiskohdista ja ohjeistaa muita, Lukkari loistaa kädentaidoissa ja Honkonen on rauhoittava ja oivaltava voima. Kolmikko antaa neuvoja tuleville Taitaja9-kisaajille.

Kannattaa panostaa hyvään ryhmähenkeen, joukkue sanoo.

Yhtenäiskoulu juhli voittajiaan kakkukahvien merkeissä torstaina 18. toukokuuta. Kultamitalit kaulassa koulun käytävillä kulkeva joukkue sai aplodeja, vihellyksiä ja onnitteluja niin oppilailta kuin opettajiltakin. Palkinnoksi Suomen mestaruudesta kolmikko saa sähköskootterit, jotka tulee luovuttamaan Koulunmäen yhtenäiskoulun kevätjuhlaan Taitajat9 kisan päällikkö.

ÄKS onnittelee sisukasta joukkuetta!

Vastaa