Nimiä Mämmen koulun listaan ja nopsaan – myös ateistit kelpaavat oppilaiksi


Tuleeko Petteri Muotkasta koulunsa syksyllä 2019 aloittavan Ilona Piilosen ensimmäinen rehtori? Sitä jännittävät myös äiti-Aino ja veli-Ilari.

Into ja tekemisen meininki kasvoi hetki hetkeltä keskuskoulun ruokalassa, kun keskustelu Mämmen kyläyhdistyksen järjestämässä info-tilaisuudessa eteni tiistai-iltana. Jyväskylän kristillisen koulun Äänekoski-satelliitin aloittaminen jo elokuussa 2018 ei välttämättä ole mahdotonta.

Yksityiskoulun sivupisteen perustaminen on paljolti kiinni tahtotilasta. Sitä mämmeläisiltä – ja vähän muiltakin – tuntui löytyvän.

– Toivoisin, ettei tämä olisi pelkkä kyläkoulu. Kunpa koulu saataisiin vähän keskeisemmälle paikalle, tilaisuuteen osallistunut suolahtelaisäiti sanoi ja toinen komppasi.

JOTTA koulu, oli sijainti mikä tahansa, voisi vuoden päästä aloittaa, pitää puuhaväen toimia sukkelasti. Periaatteessa hakemus opetushallitukseen pitää jättää vasta heinäkuun lopussa, mutta isäntäkoulun rehtori Petteri Muotka edellytti nopeampaa aikataulua.

– Kesäkuun alussa pitäisi olla jo nimilista koossa, että saamme hakemuksen jätettyä juhannukseen mennessä, Muotka toivoi.

Syy kiireelle on perin maallinen: projektin johtohahmo jää heinäkuuksi lomalle. Tavoitteena on saada noin 20–30 lapsen vanhemmat sitoutettua mukaan projektiin. Hyvä olisi myös, jos tiedossa olisi myös pari opettajan nimeä. Pikainen aikataulu toi esiin realisti-rehtorin.

– Aika pieni on todennäköisyys, että vuoden päästä pidettäisiin palaveria, jossa oltaisiin jo koulua aloittamassa.

MÄMMELÄISTEN hanke on koko maan mittakaavassa ainutlaatuinen. Suuremman yksityiskoulun sivupisteenä toimivia kyläkouluja ei ole yhtään.

Kristillisellä arvopohjalla toimivalle koululle näyttäisi muuttuvassa maailmassa olevan tarvetta. Käytännössä merkittävin ero normikoulun ja kristillisen koulun välillä näkyisi siinä, että jälkimmäisessä arkeen kuuluisivat aamuhartaudet ja ruokarukoukset. Ja keväällä suvivirsi kaikuisi satavarmasti.

Muotka vakuuttaa samalla, että maallistuneempienkin mämmeläisperheiden lapsille löytyy paikka koulusta. Ateistiperheen Marjatta, kuusivee, voi siis lähteä parhaan kaverinsa, naapurin Anelman kanssa yhtä matkaa kyläkouluun – yhdellä ehdolla.

– Oppilaiden ei tarvitse kuulua mihinkään seurakuntaan. Vanhempien pitää kuitenkin allekirjoittaa sopimus ja hyväksyä koulun arvopohja, Muotka sanoo.

Perinteisiä arvoja vastustavat ihmiset ovat Muotkan arvion mukaan todellisuudessa vähissä.

– Se on äänekäs vähemmistö, joka hakee kristillisistä arvoista vapaata koulua. Jos nämä arvot halutaan tietoisesti poistaa, niin mitä tulee tilalle, Muotka kysyy.

JYVÄSKYLÄSSÄ toimiva kristillinen koulu on sekin vielä perin nuori. Luvan opetuksen järjestämiseen se sai vuonna 2004. Nykyisin ysiluokkaan asti opetusta tarjoavassa koulussa on yli 200 oppilasta.

Yksi tärkeä asia Mämmen koulusuunniteman suhteen on tietysti itse koulutila. Entisen kyläkoulun tiloja ei enää vakavasti harkita, joten joku muu ratkaisu on löydettävä. Aino Piilonen kyläyhdistyksestä kertoi suunnitteilla olevan osakeyhtiön, joka rakentaisi kokonaan uuden koulun.

– Se voitaisiin rakentaa Metsäpirtin ympäristöön, Piilonen visioi.

Jos koulu saa luvat ennen uudisrakennusta, pitäisi keksiä väliaikaisratkaisu. Voi siis olla, että Mämmellä käytäisiin aluksi koulua parakeissa.

Jyväskyläläisten silmin laajeneminen Äänekoskelle olisi iso asia.

– Tämä voisi olla uuden alku. Avaamme uutta uraa, hehkutti Jyväskylän kristillisen koulun yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Mika Huotari.

Vastaa

 1. huolestunut

  Toivon että kunta ottaisi aika karhean linjan tähän hankkeeseen. Jo nyt on huolta konginkankaan koulun oppilasmääristä, nytkö olisi mielekästä mahdollisesti vähentää sitä entisestään? Eikä muillakaan viheralueilla lapsia liikaa ole, ei kaikki uuden koulun oppilaat keskustasta tulisi siirtymään.
  En muutenkaan näe tuollaista fundamentalisti-laitosta mitenkään kutsuvana tai nykyaikaan sopivana, mutta enemmän olen huolissani kylien koulujen puolesta – ja veronmaksajana.

  Vastaa
 2. Jep, Jep Mämme!

  Hyvä juttu että Mämmenkylälle saadaan koulu. Siitä ei pitäisi kenenkään olla katkera. Mämmenkylä tulee kehittymään huomattavasti nopeammin kuin Äänekosken muut alueet. Syykin on selvä, siellä vedetään yhtä köyttä.

  Vastaa