ÄKS

Nuoret somettaa, aikuiset kieltää – Lapsiasiavaltuutettu puhui somen sudenkuopista Äänekoskella

08.02.2017 16:05 (muokattu 08.02.2017 18:10)
Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila puhui lähes täydelle valtuustosalille somesta.

Äänekosken kaupungintalon valtuustosaaliin oli kerääntynyt suuri joukko keskustelemaan sosiaalisen median vaikutuksista nuoriin.

 

Tilaisuuden avasi lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila. Hän aloitti kysymällä yleisöltä, kuinka moni paikalla olleista koulujen, päiväkotien, lastensuojelun tai muiden tahojen edustajista oli käynyt viimeisimmän kouluterveyskyselyn tuloksia läpi nuorten kanssa. Ylös nousi kaksi kättä.

– Nämä tutkimustulokset ovat olemassa ja ne pitäisi ottaa tosissaan, Kurttila sanoo.

Kurttila avasi myös paljon karuja totuuksia, jotka ovat peräisin nimenomaan viime syksyn kouluterveyskyselystä.

– 65 prosenttia nuorista on sitä mieltä, että koulun aikuiset eivät puutu kiusaamiseen. Jopa 30 prosenttia on kokenut seksuaalista häirintää ja 49 prosenttia kokee, ettei opettajaa kiinnosta hänen asiansa. Tästä näkee sen, että somessa tapahtuu paljon, mutta nuoria ei osata kuunnella, Kurttila sanoo.

Kaikki ei ole Kurttilan mukaan silti aikuisten syytä.

­– Meidän pitää korostaa sitä nuorten omaa vastuuta kertoa näistä asioista meille. Meidän pitää saada aikaiseksi luottamusta nuorten ja aikuisten välille. Sen on tapahduttava ennen kuin somemaailman ongelmat voivat muuttua, Kurttila.

Kurttila esittää, että yksi tärkeimmistä puolista on nimenomaan lapsen ja nuoren kuunteleminen. Yhteisiä sääntöjä tehdessä ei pidä tehdä kuilua sukupolvien välille vaan päinvastoin.

– Olisi hyvä nähdä niitä kuntia, joissa velvoitteita annetaan myös aikuisille, kun laaditaan esimerkiksi koulun järjestyssääntöjä. Äänekoski voisi olla tässä etunenässä.

Miten kuilua sukupolvien välillä voitaisiin pienentää?

– Pitäisi saada yhteen nuoria, heidän vanhempiaan ja koulun väkeä. Silloin pitäisi kysyä suoraan nuorilta, mitkä neljä asiaa on niitä, joista he haluaisivat puhua. Miten sinä koet, että minä voin auttaa? Kurttila sanoo.

Telakkakadun koulun rehtori Mika Lehtonen puhui somesta perusopetuksen näkökulmasta ja myös teini-ikäisen tytön isänä.

– Nuoret opiskelee somessa, etsii kavereita ja pelaa. Mitä tekee aikuiset? Yrittää kieltää puhelimet. Kumman pitäisi muuttua? Koulun ja sen toimintatapojen, Lehtonen tiivistää.

Puhelimen käytön rajaaminen ilman ymmärrystä ei puhujien mukaan ole ratkaisu.

– Ei me voida vaan viedä pois jotain, mikä on selkeä osa heidän maailmaa ja jopa persoonaansa. Meidän pitäisi olla kiinnostuneempia nuorista ja sanoa ”Näytä sitä peliä, näytä mitä siellä puhelimessa on ja mitä siellä teet, Kurttila sanoo.

Tuomas Kurttila näkee työssään paljon somen vaikutuksia.

Tuomas Kurttila näkee työssään paljon somen vaikutuksia.

Sisä-Suomen poliisin edustaja Jouni Rinne kertoi yleisölle somen varjopuolista, jotka nekään eivät välttämättä koske pelkästään nuoria.

– Facebook ei ole enää nuorten, vaan meidän aikuisten paikka. Ja silti viime vuonna tuli tutkintaan 7500 rikosta Facebookissa, jotka olivat aikuisten tekemiä.

Rinne kertoi myös tapauksesta Karstulassa, jossa erään nuorten pahoinpitelyä oli jaettu ensin SnapChatissa, ja sen jälkeen kuvakaappauksena.

– Kun tästä asiasta nuorelle puhuttiin, niin itkuhan siinä, tuli kun ei hän tiennyt syyllistyneensä rikokseen. Hän ei ymmärtänyt mitä teki, Rinne sanoo.

Sisä-Suomen Poliisin tietoon on tullut vuoden 2016 aikana 14 kunnianloukkausta, 31 laitonta uhkausta, yksi vainoaminen, kaksi viestintärauhan rikkomista, yksi identiteettivarkaus ja yksi salakatselutapaus.

– Eivät kaikki näistä asioista ole somesta, mutta nämä ovat ne rikokset joita somessa tapahtuu. On hyvä myös muistaa, että tässä tilastossa on ainoastaan ne tapaukset, jotka on tuotu poliisin tietoon, Rinne sanoo.

Somessa tapahtuvat rikokset eivät johdu ainoastaan somesta, vaan siitä, että nuori ei osaa käyttäytyä oikein sen luomassa ympäristössä. Tämän takia aikuisten tulisi olla tietoisia tuon maailman ongelmista, jotta nuoria osattaisiin ohjata toimimaan oikein.

– Tämä ei ole somekysymys, tämä on ihmisenä olemisen kysymys. Olisi tärkeää tuoda esille sitä, ettei nuori arvostaisi itseään jonkun ulkopuolisen asian kautta. On tarpeen ymmärtää, ettei kyse ole pelkästään somesta, vaan kasvatuksen peruskysymyksistä, kuten toisen ihmisen kunnioittamisesta, Kurttila sanoo.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy