Nuorisovaalit tukee nuorten demokratiakasvatusta – Koulunmäellä ja lukiossa äänestettiin presidenttiä


Koulunmäen vaalivirkailijat Nico Suoninen, Petrus Lukkari, Jori Pekkala ja Aaro Åkerlund tekivät tarkkaa työtä.

Koulunmäen koulun ysiluokkalaiset pääsivät testaamaan äänenkäyttöä, kun Nuorisovaalien uurna avautui. Vaalin tulos noudatteli tuoreiden gallupeiden ennustuksia.

 

Kaikissa peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa ympäri Suomen on mahdollisuus osallistua Nuorisovaaleihin presidentinvaalien alla. Nuorisovaaleissa alle 18-vuotiaat nuoret äänestävät oppilaitoksissaan siitä, kuka olisi nuorten valitsema presidentti. Oppilaitoksessa suoritetun vaalin tarkoituksena tukea nuorten kiinnostusta vaaleja kohtaan, sillä äänestämisen oppiminen nuorena kantaa pitkälle tulevaisuuteen. Ajatuksen alullepanija ja vaalimateriaalin tuottaja on Allianssi.

Nuorisovaalit on hyvä tapa oppia äänestyskäyttäytymistä. Monelle ensikertalaiselle äänioikeutetulle saattaa äänestys jäädä väliin, kun tapa ei ole tuttu.

– Tämä on hyvä ja toiminnallinen idea yhteiskuntaopin tunneille, Anri Aho sanoo ja valvoo samalla vaalitoimitsijoiden työskentelyä.

Vaalivirkailijat Nico Suoninen, Petrus Lukkari, Joni Pekkala ja Aaro Åkerlund hoitivat työnsä mallikkaasti. Vielä pitää odottaa kolmisen vuotta, että nykyiset ysit pääsevät tositoimiin.

– Kyllä, varmasti käydään äänestämässä, sitten kun sen aika tulee, vaalivirkailijat lupasivat.

Äänensä kävi antamassa yhdeksäsluokkalaiset, heitä Koulunmäellä käy 122. Äänensä antoi 95 oppilasta, eli äänestysprosentti oli 77,8. Hylättyjä ääniä kirjattiin kolme. Toiselle kierrokselle ei tarvinnut mennä, sillä istuva presidentti Sauli Niinistö keräsi äänistä yli puolet, eli 56,85 prosenttia.

Julkistamme lukion tulokset myöhemmin.

Ehdokkaiden Koulunmäellä saamat äänet:

Sauli Niinistö Niinistö: 54

Pekka  Haavisto: 13

Laura Huhtasaari: 11

Merja Kyllönen: 4

Matti Vanhanen: 4

Paavo Väyrynen: 3

Tuula Haatainen: 2

Nils Torvalds Torvalds: 1

MARJO STEFFANSSON

 

 

Vastaa