OAJ panostaisi ytimeen


Tuomas Kurttila, tilaisuuden juontaja Lauri Salovaara ja Olli Luukkainen olivat Äänekosken torilla lasten puolella.

OAJ:n johto ja lapsiasiavaltuutettu keskustelivat Äänekosken torilla koulutuksen tulevaisuudesta ja koulutuksen merkityksestä ensi kevään vaaleissa.

 

OAJ on kiertää Suomea tutustumassa oppilaitoksiin ja kuulemassa jäsenistön, päättäjien ja tietenkin kansalaisten pohdintoja ja kysymyksiä varhaiskasvatuksen ja koulutuksen kiemuroista.

– Haluamme pysyä pois norsunluutornista ja nähdä oikeasti miten tämä maa makaa.  Kiertueemme päättyy Helsinkiin 5. lokakuuta, jolloin viemme terveisiä päättäjille ja julkistamme vaaliteemamme ensikevään eduskuntavaaleihin. Eduskuntavaalit ovat tulossa ja nyt meidän ja teidän kaikkien pitäisi laittaa hönkää pönttöön, ja terveisiä ehdokkaille, ettei koulutus jäisi vaaleissa maahanmuuton ja soten jalkoihin. Vaikka tärkeitä asioita nekin ovat, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.

ÄÄNEKOSKEN TORILLA oli Luukkaisen lisäksi puhumassa lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila, joka vaati päättäjiltä pitkänäköisyyttä opetuksen ja kasvatuksen asioiden äärellä.

– Aikajänne on lyhyt, tilanne kiristyy juuri siinä tilanteessa, kun emme jaksa ajatella kuin vuoden tai pari pidemmälle. Jatkossa olisi tärkeää, että budjetit katsoisivat pidemmälle. Kun mennään vuosi kerrallaan ja käydään tiukkoja keskusteluja, monet opetusalan ammattilaiset joutuvat elämään epävarmuudessa. Toisaalta reformeja tehdään nopeasti, ilman että niitä on edes hallitusohjelmaan kirjattu. Sitten pitäisi opetuksen ja kasvatuksen väen, lasten ja oppilaiden sekä huoltajien pysyä tässä mukana. Ei se vaan niin helppoa ole, Kurttila sanoo.

KURTTILA PUHUI myös siitä, miten nykypäivän opettajat joutuvat tekemään paljon työtä, joka ei ole aivan sitä tärkeintä.

– Kun resurssit ovat vähissä ja rahoitusta ei ole, on tärkeää, että käytettävissä olevat resurssit ja aika käytetään siihen mikä on kaikkein tärkeintä ja välttämättömintä. Nyt on siivouksen aika. Pitää selvittää, mikä opettajan ja varhaiskasvatuksen opettajan työssä on tärkeintä, ja onko siinä pöydällä asioita, jotka eivät siihen kuulu. Aika ei riitä kaikkeen, ja siksi on löydettävä se ydin, Kurttila sanoo.

Kurttila ja Luukkainen puhuivat myös sisäilmaongelmista, joista puhuttaessa Äänekoski sai kiitosta.

– Täällä on tehty hyvää politiikkaa ja erinomaisia päätöksiä sen suhteen, kiitos virkamiehille ja päättäjille siitä, Luukkainen sanoo.

OAJ:N TILAISUUDESSA koulutuksesta ja varhaiskasvatuksesta puhuttiin nimenomaan lapsen ja työntekijän näkökulmasta.

– Lasten oikeudet ovat aikuisten velvollisuus, Kurttila totesi saaden suuret aplodit paikallaolijoilta.

Vastaa