OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen Äänekoskella: Yhtenäiskoulussa ei ole mitään huonoja puolia


OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen (vas) ihaili Alkulan päiväkodin metsäeskarin upeaa oppimisympäristöä. Mirja Hallikainen, Jukka Lummelahti, Petri Kääriäinen, Marika Vuorinen, Riitta Silvonen, Pekka Natunen, Pirjo Heinonen, Mia Irtamo ja Minna Heikkinen komppasivat Luukkaisen huomioita.

Opettajien maakuntakiertue pysähtyi myös Äänekoskella. Keskustelua puhuttavista aiheista käytiin metsän siimeksessä, Alkulan metsäeskarissa. 

 

Vuodesta 2012 on OAJ käynyt tutustamassa noin 40:llä eri paikkakunnilla alansa eri kohteissa sekä kansan parissa toreilla ja kauppakeskuksissa. Ensimmäistä kertaa kiertue ulottui myös Äänekoskelle. Päivä alkoi aamuvarhain kaupungintalolta, jossa tavattiin kaupungin ylintä johtoa. Tutuksi kävi myös POKE, biotuotehdas ja Alkulan metsäeskari. Metsäretken jälkeen oli ohjelmassa torikokous sekä opettajien tapaaminen lukiolla.

Metsän siimeksessä kävi sutina, kun lapset pakkasivat reppujaan OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisen, OAJ Keski-Suomen puheenjohtaja Pekka Natusen, pääluottamusmies Mirja Hallikaisen, paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Minna Heikkisen, alueasiamies Jukka Lummelahden ja OAJ:n Keski-Suomen hallituksen jäsen Petri Kääriäisen katsellessa menoa. Paikallisuutta edustivat myös päiväkodin johtajat Mia Irtamo ja Marika Vuorinen sekä perhepalvelujohtaja Pirjo Heinonen. 

Olli Luukkainen otti kantaa koulutus- ja työmarkkinapolitiikan näkymiin hallituskauden lähestyessä loppuaan. Esille keskusteluun pomppasivat  myös Äänekosken ajankohtaiset koulu- ja varhaiskasvatuskysymykset.

– Haluamme muistuttaa siitä, että koulutuksen ja varhaiskasvatuksen laatuun voidaan vaikuttaa suuresti myös paikallisin päätöksin, Luukkainen sanoi. 

Mirja Hallikainen, Jukon toinen pääluottamusmies kertoi, että paikallisia neuvotteluja tullaan käymään tänä syksynä vielä kovasti.

– Järjestelyerät ovat jaossa, ja niistä tehdään neuvonpitoja. Valmista tulisi olla vuoden vaihtuessa, ja toivottavasti ehditään pohtimaan kaikki asiat läpi, Hallikainen sanoo. 

Luukkainen kertoi, että Äänekosken ylimpien virkamiesten kanssa käyty keskustelu oli antoisaa. 

– Tapasimme aamupäivällä rehtoreita ja päiväkodin johtajia ja kuulimme myös heidän tuntojaan.  

OAJ haluaa kuulla kansan ääntä ja näitä kentän terveisiä viedään suoraan kansanedustajille. OAJ julkistaa eduskuntavaalien tavoitteet, mitä koulutus, kasvatus ja tutkimus voi tehdä, jotta asioita voidaan ratkaista osaamistason nostamisen, syrjäytymisen ehkäisyn ja osallisuuskehityksen tasa-arvon suhteen.

– Oppivelvollisuus on yksi osa, mutta on siellä paljon muutakin, Luukkainen sanoo. 

Sisäilmakysymykset ovat nousseet pintaan joka puolella Suomea. 

– Me vain levitellään käsiä ja korjausvelka kasvaa. Oli ilo kuulla, että Äänekoskella on tartuttu toimeen, kun täällä rakennetaan uusia kouluja tälläkin hetkellä peräti kolmella eri tontilla, Luukkainen iloitsee kuulemastaan

Erityisen tuen tarpeessa olevat lapset ja heidän tilanteensa nousee keskustelun kärkeen. 

– Täällä on panostettu siihenkin asiaan. Ymmärrys tuli, että aiheesta kannetaan Äänekoskella huolta, Luukkainen huomioi. 

Luukkainen myöntää, että paperityöhön menee luvattoman paljon aikaa. 

– Se kaventaa lapsen kanssa vietettävää aikaa, ja tämä on asia, joka selkeästi uuvuttaa opettajaa, kun hän kokee itsensä voimattomaksi, kun aika ei riitä, Luukkainen harmittelee. 

Harmitusta aiheuttaa on myös hallituksen tekemät leikkaukset. 

– Nyt ei tarvita leikkauksia vaan panostuksia, uskon että kellään ei ole enää kanttia leikata. Poliitikot leikkasivat 245 miljoonaa euroa ammatillisesta koulutuksesta ja sen jälkeen laittavat kaksi miljoonaa tiskiin takaisin, sanoen, että he tekivät lisäpanostuksia. Minä lasken, että persnettoa tuli 243 miljoonaa. Meidän pitäisi päästä kiireesti vuoden 2011 tasolle indeksikorotuksineen, että puhe lisäpanostuksesta ottettaisi OAJ:ssä vakavasti. Jaksamme uskoa, että suunta kääntyy, Luukkainen sanoi.

Äänekoskella on puhuttanut koulujen lakkauttaminen ja siirtyminen suuriin yhtenäiskouluihin. Kysyimme OAJ:n asiantuntijoilta, onko yhtenäiskoulu huono juttu. 

– En tiedä niissä mitään huonoja puolia. Meillä Suomessa on jo yli tuhat yhtenäiskoulua ja viesti niistä on vain pelkkää hyvää. Pelko, että pienet lapset oppivat huonoille tavoille – siinä ole mitään perää. Esimerkit osoittaa, että isommat käyttäytyvät vastuullisesti pienten oppilaiden joukossa. 

Äänekoskella huolta aiheuttaa myös rekrytoinnin vaikeus. Henkilöstöpula näkyy jo. 

– Kaupungissa on useita avoinna olevia paikkoja päiväkodeissa, emmekä tahdo saada niitä täytettyä, Heinonen sanoo.  

Vastaa