Oletko valmis muutokseen? – Mielenterveys- ja päihdepalvelut ovat paikalla auttaakseen


Oletko huolissasi omasta tai läheisesi päihteiden käytöstä tai pelaamisesta? Onko läheisesi huolissaan sinun tilanteestasi?

 

Kenelle tahansa voi jossakin elämänvaiheessa tulla ongelmia esimerkiksi päihteiden tai pelaamisen kanssa. Alkoholi, huumeet, lääkkeet, seksi, pelaaminen ja netinkäyttö voi aiheuttaa ongelmakäyttäytymistä ja jopa riippuvuutta. Myös erilaiset elämänkriisit voivat altistaa ongelma- tai riippuvuuskäyttäytymiselle. Mahdollisimman varhainen havahtuminen ongelmaan voi ennaltaehkäistä riippuvuuden kehittymisen. Päihdehoidon ja kuntoutuksen tavoitteena on pysäyttää tilanteen paheneminen ja vähentää syntyneitä riskejä ja haittoja. Kuntoutumisprosessissa asiakas on keskiössä.

 

MIELENTERVEYS-JA päihdepalvelut ovat osa Äänekosken kaupungin terveyspalveluita. Mielenterveys- ja päihdepalvelut tarjoavat erikoisosaamista ja hoitoa vaikeissa psykiatrisissa sairauksissa ja päihdeongelmissa sekä peliongelmissa.  Mielenterveys- ja päihdepalveluissa on päivystysvastaanotto arkisin klo 9-11, muulloin ajanvarauksella. Palvelut ovat avoinna arkisin kello 8-16, osoitteessa Äänekosken terveyskeskuksen toisessa kerroksessa. Hoito on matalan kynnyksen palvelua, lähetettä ei tarvita. Mielenterveyspalvelut on suunnattu 18 vuotta täyttäneille ja päihdepalveluihin voi hakeutua myös alle 18-vuotiaat.

– Teemme yksilö-, pari-, perhe-ja verkostotyötä hoidon tarpeen mukaisesti, yksilölliseen suunnitelmaan pohjautuen. Mielenterveys-ja päihdepalveluissa on moniammatillinen tiimi, mihin kuuluu johtaja, toimistosihteeri, psykiatrisia sairaanhoitajia, psykiatri, toimintaterapeutti, sosiaalityöntekijä sekä psykologi ja lisäksi terveyskeskuspsykologeja sekä päihdeklinikan lääkäri. Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa on tärkeä osa asiakkaan kokonaisvaltaista hoitoa, ammattilaiset vakuuttavat.

 

TUKIASUMISEN tiimi on osa Äänekosken kaupungin Arjen tuen sosiaalipalveluita. Tukiasumisen tiimi tarjoaa mielenterveys- ja päihdepalveluja aikuisille äänekoskelaisille, toiminta-alueena koko Äänekoski. Työskentely tapahtuu asiakkaan kotona. Tukiasumisen tiimin henkilökuntaan kuuluu kuusi työntekijää, jotka ovat ohjaajia ja hoitajia. Työntekijät ovat mielenterveys ja päihdetyön ammattilaisia. Henkilökunta on töissä arkisin kello 8 – 16 ja viikonloppuisin kello 11 – 19 (päivystys).

Tukiasumisen tiimin palvelut ovat tavoitteellista tukea ja ohjausta suoraan kotiin. Palvelulla pyritään ohjaamaan ihmistä itsenäiseen arkielämän hallintaan. Palvelu sisältää arjen hallinnan keinoja, palveluihin ohjausta ja neuvontaa, asiointikäyntitukea (Kela, sosiaalitoimi) ja tarvittaessa ryhmä- ja viriketoimintojen kartoitusta sekä lääkehoitoa. Tuen ja ohjauksen tarpeen arvio tehdään asiakkuuden alussa ja sitä arvioidaan säännöllisesti. Uudet asiakkaat ottavat yhteyttä mielenterveys- ja päihdepalveluohjaajaan. Yhteydenotossa arvioidaan ja luodaan mahdollinen asiakkuus. Palveluissa asioiminen on maksutonta ja luottamuksellista.

Liisa Mustonen

Vastaa