Olympiavoittaja Keshorn Walcott torstain tähti – Aino Pulkkinen alle sekunnin päässä Berliinin EM-rajasta


Näin juhli Keshorn Walcott olympiakultaa Lontoossa 2012. Pysäytyskuva Youtube-videosta.

Olympiavoittaja on harvinainen vieras Äänekoskella järjestettävissä urheilukisoissa, mutta tänään torstaina sellainen nähdään tositoimissa. Keihäänheiton vauhtiradan päähän Äänekoski Gamesissa astelee Keshorn Walcott, trinidadilainen Lontoon 2012 kisojen kultamitalisti.

 

Walcott, 25, on yksi kaikkien aikojen kovimmista yllättäjistä keihään arvokisoissa. Lajin olympiavoittajista hän on nuorin, sillä miehellä oli ikää Lontoossa vain 19 vuotta.

Kultaa Walcott vei tuolloisella ennätystuloksellaan 84,58. Edellisvuoden ennätys oli vain 75,77, ja finaaliinkin hän selvisi karsintarajaa ylittämättä.

Tähdenlennoksi Walcott ei kuitenkaan jäänyt, sillä vuoden 2016 olympiakisoissa hän otti pronssia. Vuotta aikaisemmin Walcott puhkaisi ensimmäistä ja tähän mennessä viimeistä kertaa 90 metrin rajan (90,16).

Viime kesänä Walcottin parhaaksi noteeraukseksi jäi 86,61. Tänä vuonna Walcott ei ole kilpaillut vielä kertaakaan, joten mielenkiintoista onkin nähdä, missä vedossa edelleen nuori heittäjä on.

Vastaansa Walcott saa muun muassa ÄU:n oman heittäjän Jami Kinnusen, joka avasi kautensa viikonloppuna Virroilla. Valitettavan monista vammoista urallaan kärsineen Kinnusen, 23, paras heitto kantoi 74,20, mikä jää vajaa neljä metriä hänen toissakesäisestä ennätyksestään (78,12).

Mukana kisassa on myös kaksi muuta kotimaista 80 metrin rajan tavoittelijaa: Jani Kiiskilä (ennätys 78,41) ja Eetu Vanhamäki (77,77).

NAISTEN keihäässäkin voidaan odotella kovaa kisaa. Suosikkina viivalle astelee seinäjokinen Jenni Kangas, joka tavoittelee kesän ensimmäistä 60 metrin heittoaan. Kankaan, 25, ennätys on viime kesän 60,98. Tämän vuoden paras noteeraus on 59,33.

Naisten moukarissa vaarassa on jopa 70 metrin kaari. Mukana kisassa on kovaan vireeseen päässyt virolainen Anna Maria Orel. Viime torstaina Orel, 21, paiskasi lekan uuteen Viron ennätykseen 69,68, mikä oikeuttaa maailmantilaston 26. tilaan tällä kaudella.

Orelia kirittää tällä kaudella 67,19 heittänyt riihimäkeläinen Inga Linna, 23. Linnan ennätys on 68,25, joten jopa Suomen ennätys (69,63) on vaarassa.

Kovia naisia nähdään myös korkeushyppypaikalla. Kisaan on osallistumassa lajin lähes koko suomalainen kerma Laura Rautasen, Elina Smolanderin ja JKU:n Sini Lällän johdolla, sillä peräti kuudella hyppääjällä ennätys on vähintään 181 senttiä.

Äänekoskelaisittain kiinnostavimmat korkeussuunnan loikkijat esiintyvät kuitenkin miesten kisassa, sillä molemmat Mattilan veljekset Valtteri ja Arttu ovat mukana. Viime vuonna jopa miesten halli-SM-kultaa voittaneelle, vasta 17-vuotiaalle Artulle kyseessä on kesäkauden avauskisa.

Talvella Mattila hyppäsi hallissa 216. Myöskään Valtteri Mattila, 22, (ennätys 209) ei ole vielä hypännyt ulkokentillä tänä vuonna.

JUOKSURADALLAKIN tapahtuu. ÄU:n Aino Pulkkinen kokeilee ensi kertaa tänä kesänä ulkona täyttä ratakierrosta. Talvella Pulkkinen juoksi hallissa kahdesti tuloksen 54,98, mutta ulkoradan ennätys on toissakesäinen 54,36.

EM-kisojen tulosraja 400 metrillä on 53,40, joten sekunnin ennätysparannus tietäisi todennäköisesti Pulkkiselle, 20 matkaa Berliiniin, ensimmäisiin aikuisiin arvokisoihin.

Kirittäjäkseen Pulkkinen saa vastaansa kovan kilpasiskonsa, kannuslaisen Anniina Kortetmaan.

 

Vastaa