Omaishoitajat kannustavat yhdistyksiä puhaltamaan yhteen hiileen


Suolahden kirjastolla omaishoitajien teemapäivänä ensi vuoden yhteistä kerhotoimintaa suunnittelemassa olivat Taisto Ilves Muistiliitosta, Helena Kärkkäinen Ääneseudun Omaisjoitajat ry:stä, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kari Kiiskinen, Juha ja Raili Salostie, Äänekosken seudun invalidit ry:stä ja Liisa Lakanen Eläkkeensaajat ry:stä ja Martat ry:stä.

Ääneseudun omaishoitajat kutsuivat paikallisia yhdistyksiä ja järjestöjä yhteiseen keskusteluhetkeen marraskuun puolivälissä.

 

Äänekoskella, Konginkankaalla, Suolahdessa, Konnevedellä ja Saarijärvellä pidetyissä rennoissa kahvihetkissä jaettiin omia ideoita sille, miten paikalliset järjestöt saisivat autettua toinen toisiaan. Tapaamisiin saapuivat muun muassa reumayhdistyksen, muistiyhdistyksen, Ääneseudun invalidien, Marttojen, omaishoitajien, Eläkkeensaajien edustajia sekä jokaiseen tilaisuuteen yksi poliittinen suojelija.

Yksi omaishoitajien toiveista olisi, että muilta järjestöiltä liikenisi auttavia käsiä omaishoitajien tueksi.

– Tarvittaisiin luotettavia ja välittäviä ihmisiä kotimiehiksi aina siksi hetkeksi, kun omaishoitajan on käytävä asioilla. Ja tämä ei ole pelkästään yksipuolista, sillä siitä avusta saa varmasti itselleen paljon, Ääneseudun omaishoitajat ry:n puheenjohtaja Kirsi Uusitalo-Leppänen sanoo.
– Eikä sen kotimiehen homman mitään isoa tarvitse olla. Lukisi vaikka kirjaa tai tekisi yhdessä käsitöitä, sekin riittäisi, Äänekosken vanhalla seurakuntatalolla tavannut ryhmä pohti.

Omaishoitajien tilanteesta ja tukiverkostoista puhuttiin paljon ja tultiin siihen tulokseen, että tilanne on vähitellen parantumaan päin, mutta työstettävää on vielä. Kiitosta saivat omaishoitajien lomittaja ja säännölliset terveystarkastukset ja järjestön oma vertaistukiryhmä.

– Vertaistukiryhmiä ja kerhoja voisi nyt alkaa kokoamaan myös muihin taajamiin kuin tänne Äänekoskelle.

Illanistujaisten tarkoituksena ei ollut ainoastaan pyytää apua tiettyyn ahdinkoon vaan luoda paikallisten järjestöjen välille toimiva yhteistyöverkosto, jossa voidaan tarpeen tullen tukea toinen toista.

– Yhteistyötä on tehty, mutta lisä ei olisi pahitteeksi, Uusitalo-Leppänen sanoo.

Mikäli olet kiinnostunut omaishoitajien tukemisesta esimerkiksi kotimiehenä ole yhteydessä Kirsi Uusitalo-Leppäseen. Houkuttele mukaan myös ystäväsi ja tutu järjestöihmiset.

– Yhdessä ollaan vahvempia, omaishoitajat toteavat.

Vastaa