Oppilaat lakkoilivat Telakalla – oppilaskunnan hallitus kaatui!


”Käsi ylös kuka haluaa muuttaa hallituksen toimintaa?” Vararehtori Katariina Lievonen (etualalla) teki äänestyksen perusteella radikaaliln päätöksen.

Suurin osa Telakkakadun koulun oppilaista aloitti lakon perjantaiaamuna kello yhdeksän vastustaakseen oppilaskunnan hallituksen toimia. Lopputuloksena oppilaskunnan hallitus kaatui.

 

Aamuyhdeksältä oppilaat pyrkivät lukittuun juhlasaliin, joka oli valittu lakon tapahtumapaikaksi. Ovet oli kuitenkin lukittu, joten oppilaskunta levittäytyi koulun käytäville viettämään aikaa ja vain kourallinen oppilaita osallistui opetukseen.

Tapahtumasarja sai alkunsa jo torstaina, kun aamuopäivän aikana koulun käytävillä olleet sohvat ja muut istuimet kannettiin pois. Kyseessä oli oppilaskunnan hallituksen ja heidän ohjaavan opettajansa Anne Saarisen ideoima tempaus, jolla haluttiin herättää keskustelua yleisestä viihtyvyydestä. Lomalla oleva rehtori Mika Lehtonen oli Saarisen mukaan antanut luvan tempaukselle.

– Tämä oli provokatiivinen tempaus, jonka oli tarkotus näyttää, että sohvat eivät ole mikään itsestäänselvyys. Sohvia on turmeltu, mutta pelkästään siitä ei ole kyse, vaan välillä on roskikset pitkin lattioita, on paikkojen särkemistä ja kynien pöllimistä bilsan luokasta, Saarinen sanoo.

Lakko sujui käytävillä rauhallisesti ja useat oppilaat halusivat kertoa mielipiteensä aiheesta täysin asiallisesti.

– Tämä ei ole hyökkäys ketään vastaan, vaan haluamme tuoda esiin meidän mielipiteet hallituksen toiminnasta.  Eilen kun sohvat lähti, niin tajuttiin millasta toimintaa tämä on ollut, Veera Rossi kertoo.
– Hallituksen pääideahan on parantaa koulun ilmapiiriä, kuunnella oppilaita ja ajaa niiden asiaa. Nyt siellä on ollut vaan oma pieni diktaattoriporukka, joka päättää kaikesta. Tämä sohvatempauskin tehtiin ilman, että puolet hallituksesta tiesi siitä mitään, nimettömänä pysyttelevä oppilas kertoo.
– Me ei pyritä mihinkään mellakkaan vaan halutaan vaan herättää keskustelua, Aliina Väisänen sanoo.

Lakkoa suunniteltiin torstaista lähtien oppilaiden omassa Whatsapp-ryhmässä jossa oli parhaimmillaan yli 200 henkeä.

– Mä olin ylpeä siitä, että ryhmässä kyettiin oikeasti keskustelemaan ja argumentoimaan. Siellä tehtiin myös säännöt tästä päivästä, että kaikki käyttäytyisi asianmukaisesti eikä tulisi mitään riehumista, Väisänen sanoo.

Vararehtori Katariina Lievonen kutsui oppilaskunnan hallituksen rehtorin kansliaan perjantaina hieman yhdeksän jälkeen. Myöhemmin kansliaan kutsuttiin myös ”mielenosoittajien” delegaatio. Keskustelua käytiin ilmeisen rauhallisissa tunnelmissa suljetuin ovin, jonka jälkeen koko koulu kutsuttiin juhlasaliin.

Juhlasalissa Saarinen ja Lievonen kertoivat koko koululle tilanteesta ja aamun tapahtumista. Myös ”mielenosoittajille” annettiin puheenvuoro. Saarinen pyysi oppilaskunnan hallituksen puolesta anteeksi hyväntahtoisen tempauksen hieman epäonnistunutta toteuttamista.

– Olisimme voineet informoida ihmisiä tempauksesta ja marssijärjestys meni myös vähän sekaisin. Minä olin töihin tullessani siinä uskossa, että asia oli kaikilla tiedossa enkä siksi viheltänyt peliä poikki. Pahoittelut siitä, jos olette tämän takia kokeneet mielipahaa,  Saarinen sanoo.
– Me ymmärretään se pointti, että sohvat viedään meiltä, jos niitä rikotaan, mutta sohvat ei ole tässä se juttu.
Me halutaan muutosta oppilaskuntaan! Niinkuin tässä sohvajutussakin huomattiin, muutama teki päätöksen eikä kaikki tienneet siitä. Meidän oppilaiden mielestä hallituksessa pitäisi tehdä muutoksia, koska meidän mielestä se ei toimi. Sohvien takia me tajuttiin, että me halutaan muutosta tähän asiaan, lakkoilijoiden edustaja puhui saaden salilta huikeat aplodit.

Tilanne kärjistyi siihen, että koko koululta kysyttiin mielipidettä.

– Käsi ylös kuka haluaa hajoittaa hallituksen, kuului kysymys ja kaikki kädet nousivat kohti kattoa.
– Koska nyt näyttää siltä, että kaikki, jopa oppilaskunnan puheenjohtaja ja sihteeri ovat mukana, olen sitä mieltä, että pistetään hallitus uusiksi, Lievonen ilmoitti.

Juhlasaliin oli tunkua Telakalla.

Anne Saarinen (oik.) puhui oppilaskunnan hallituksen puolesta ja pyysi anteeksi sohvatempauksen epäonnistunutta toteutusta.

Oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Venla Lindberg ja sihteeri Viivi Lupsakko olivat ratkaisun jälkeen helpottuneita. Koko mielenosoitus tuntui olevan henkilökohtainen hyökkäys heitä vastaan, mutta nuoret naiset ottivat asian vastaan hienosti.

– Voi olla, että nyt seiskatkin ovat nähneet vähän paremmin mitä oppilaskuntatoiminta on, Lindberg sanoo.
– Ainakin on herätetty keskustelua. Ei jäänyt paha mieli, koska tarkoitushan on toimia koko koulun hyväksi, Lupsakko sanoo.
– Hallitus pääsi tavoitteeseensa, joka oli herättää keskustelua koulun viihtyvyydestä, Saarinen komppaa.
– Nyt on todellakin oppilaita kuunneltu ja mä olen todella ylpeä porukasta, että kaikki sujui rauhallisesti, Lievonen sanoo.

– Katariina Lievonen hoiti asian tosi hienosti. Hän ei aamulla vielä tiennyt mitä tulee tapahtumaan, ja nyt tämä asia on selvinnyt, lakkoilijoiden puolella ollut Kiia Katajisto sanoo.

Kaikki päättyi hyvään yhteisymmärrykseen, eikä koulun ilmapiiri ole mielenosoituksesta kärsinyt ja sohvatkin palautetaan paikoilleen vielä perjantain aikana.

– Kiitos, että meitä kuunneltiin, Ida Hänninen sanoi lopuksi.
– Kiitos, että toitte asian esille, Lievonen kiittää.

Uudet oppilaskunann hallituksen vaalit käydään Telakkakadun koululla ensi viikolla.

MUOKATTU: Korjattu Veera Rossin kommenttia: kyseessä ei ollu hyökkäys oppilaskunnan hallitusta vastaan. Ida Hännisen nimi lisätty.

Vastaa