Paanaselle hopeaa Etelä-Suomen mestaruuskisoista

07.09.2016 12:47 (muokattu 07.09.2016 12:50)
Äänekoskelainen Mari Paananen taisteli itsensä hopealle Etelä-Suomen mestaruuskisoissa Lohjalla 3. syyskuuta.

Kisalavalle kapusi lauantaina kaikkiaan 52 nostajaa. Pohjois-Suomen mestaruudesta kilpaili 18 nostajaa samaan aikaan Rovaniemellä. Lohjalla keskisuomalaista kunniaa puolustivat Äänekosken Huiman Mari Paananen, Keljon Viestin Viivi Urpilainen, Janne Riekkinen ja Tomi Nissinen sekä Vihtavuoren Pamauksen Ilpo Viitala ja Jukka Kivimäki. Jani Senilä ja Jyrki Kononen toimivat kisoissa huoltajina.

Mari ja Viivi kävivät kovan taiston 75-kiloisten sarjan mestaruudesta. Molemmat tempaisivat kolme kisanostoa onnistuneesti, Viivi päätyi 63 ja Mari 60 kiloon. Viivi avasi työnnön 70 kilolla ja jatkoi onnistuneesti 73 kilolla, mutta viimeinen nosto, etumatkan korotus, 75 kilosta epäonnistui. Viivin tulokseksi tuli 136 kiloa. Mari oli ajatellut aloittavansa työnnöt 70 kilosta, mutta mitalitaiston vuoksi aloitusta piti korottaa 75 kiloon, jotta ainakin pronssi tulisi. Marin rinnalleveto epäonnistui ja hän jouti uusimaan saman raudan. Iita-tyttären kannustamana Mari sai kuin saikin raudan pään päälle.

Herttoniemen Strongin Paula Jukarainen tempaisi 63 kiloa, mutta kun työnnöt 75 kilosta eivät onnistuneet, pronssi varmistui Marille. Voittaakseen koko kisan Marin piti painavampana tehdä kilon suurempi yhteistulos kuin Viivin, joten viimeiseen nostoon kuormattiin 77 kiloa. Mari sai sen rinnalle, mutta ylöstyöntö jäi harmittavasti tekemättä, kun parin viikon sairastelu oli vienyt voimat. Marin tulokseksi siis tuli 135 kiloa. Vastaava taisto nähtiin tammikuussa piirinmestaruuskisoissa, jolloin kulta meni myös Viivin matkaan, silloinkin kilon erolla. Mari kaulaan ripustettiin hopeaa, kun Helsingin Poliisivoimailijoiden Heli Myllykangas jäi niukasti 134 kilon tuloksella pronssille, tempaisten 59 kiloa ja työntäen 75 kiloa, vaikka yritti kahdesti 78 kiloa, jolla olisi voittanut koko kisan. Kaikki kolme sijaa ratkesivat siis kilon eroilla. Naisten paras nostaja oli Helsingin Heraklesin Laula Liukkonen, joka teki naisten sarjaan 58 kiloa yhteistuloksen 157 kiloa tempaamalla 70 ja työntämällä 87 kiloa kooten 223,422 sinclair-pistettä.

Miesten kisassa Janne Riekkinen otti neljännen sijan 77-kiloisten sarjassa tuloksella 199 kiloa, tempaamalla hienon ennätyksensä 93 kiloa, jossa kolme kiloa lisää aiempaan. Työnnössä suorilla käsillä oli 106 kiloa. Ilpo Viitala nosti seitsemänneksi kivikovassa miesten 94 kilon sarjassa, jossa neljä miestä teki yli 300 pisteen sinclairit. Ilpo kokosi 232 kiloa tempaamalla 104 ja työntämällä 128 kiloa. Jukka Kivimäki nappasi pronssin sarjassa 105 kiloa tempaamalla 100 ja työntämällä 120 kiloa, josta tulos 220 kiloa. Miesten superissa eli +105 kilon sarjassa Tomi Nissinen otti myös pronssia tempaamalla 107 ja työntämällä 144 kiloa, tuloksena 251 kiloa. Miesten paras nostaja oli Tampereen Pyrinnön Jere Johansson, joka sarjassa 85 kiloa teki 280 kiloa tempaamalla 125 ja työntämällä 155 kiloa, josta muhkeat sinclairit 338,462 pistettä.

Lohjalla nähtiin myös Suomen ennätyksiä. Turun Atleettiklubin Tommi Rinne sarjassa 62 kiloa nosti upeasti kuuden onnistuneen noston putken tehden miesten 50-54 ikäluokkaan uudet Suomen Ennätykset niin tempauksessa, 80 kiloa, kuin yhteistuloksessakin 175 kiloa. Työnnön vei nimiinsä samassa paino- ja ikäluokassa Nummelan Voimailijoiden Harri Helin 95 kilolla, koska työnsi sen ennen Tommia. Molempien Masters-nostajien oli kuitenkin tyytyminen himmeämpiin mitaleihin, Tommin hopeaan ja Harrin pronssiin 168 tuloksella Porin Puntti-Karhujen parikymppisen Joonas Kankaanpään viedessä sarjavoiton tuloksella 209 kiloa.