Palvelukeskuksia ollaan myymässä yksityiselle – Mitä käy vanhuksille?


Kun puntariin laitetaan kotipalvelut ja laitospaikat, täytyy asiaa miettiä monelta eri kantilta. Hyvä että mietitään.

Äänekosken kaupunki harkitsee Konginkankaan ja Suolahden palvelukeskusten myymistä Attendo Oy:lle. Asia on esillä kaupunginhallituksessa maanantaina 8. toukokuuta.

 

Kauppa tarkoittaisi käytännössä sitä, että Attendo ostaa, purkaa ja rakentaa uudet kiinteistöt kaupungin osoittamille paikoille Suolahteen ja Konginkankaalle. Henkilökunta siirtyy kaupan mukana Attendon palvelukseen.

Mutta entä ne vanhukset? Kauppa ei koske palveluita, vaan ainoastaan kiinteistöjä, joten yksiköiden asukkaiden palvelut järjestetään ensisijaisesti myöntämällä asiakkaalle palveluseteli. Siirron osuus on 40,6 % ympärivuorokautisen hoidon paikoista, mikäli Suolahden ja Konginkankaan yksiköt siirretään palveluseteleille. Suolahdessa on tällä hetkellä 56 asiakaspaikkaa ja Konginkankaalla 34.

Arjen tuen tekemien koelaskelmien mukaan palvelusetelissä on ongelmana on se, että tulojen noustessa asiakkaalle jäävä käyttövara on saattanut jopa pienentyä. Osa palveluista muuttuisi myös laitoshoidosta palveluasumiseksi, jolloin asiakasmaksulain mukainen maksuperuste muuttuu, ja samoin asumistapa ja -taso muuttuu. Muun muassa näistä syistä koelaskelmissa on lähdetty siitä, että kaupungin omista palveluista siirtyville asiakkaille luodaan siirtymävaiheen joustava palveluseteli, jonka tavoite on pitää asukkaan kustannukset suurin piirtein samalla tasolla, ottaen huomioon asumistason selkeä parantuminen. Joustavassa palvelusetelissä varmistetaan, että kaikille asiakkaille jää hoito- ja hoivamaksujen jälkeen sovittu käyttövara.

Asukkaita ei lähtökohtaisesti olla ajamassa pois asunnoistaan myynnin yhteydessä, vaan Attendo mahdollisesti rakentaa uuden palvelukeskuksen, jonne asukkaat saavat muuttaa ennen kuin vanha puretaan. ÄKSän tietojen mukaan uusien palvelukeskusten rakentaminen voisi alkaa jo syksyllä.

Lue aiheesta lisää kaupunginhallituksen esityslistalta täältä. 

Vastaa

 1. minä vaan

  Anri mennä vaan,kaupungillakin liian vähän hoitohenkilökuntaa ja ulkoistamalla vielä vähemmän. Kohta loppuu hoitajat kasvavalta ikäväestöltä!

  Vastaa
 2. vai niin...

  Ei hätää, eikös Äänekoskella ole nykyään vasemmisto enemmistö.
  Kai he puolustavat avuttomia ja varattomia…

  Vastaa