Pankkisillan puolesta puhumaan perustettiin työryhmä


Miten käy tämän historiallisen sillan? Monen mielestä sitä ei saisi missään nimessä hävittää.

 Äänekosken ensimmäisen sillan, eli Pankkisillan purkamisen mahdollisuus on saanut aikaan kaupunkilaisten oman kansanliikkeen.

Pankkisillan puolesta järjestettiin tapaaminen Äänekosken Liikuntatalolla marraskuun puolessa välissä. Paikalle saapui reilut 20 kaupunkilaista, joiden vakaa aikomus on säilyttää vanha silta.

Tilaisuuden kutsui koolle kaupunginvaltuutettu Eila Nurmi, joka kävi tilaisuuden aluksi läpi aiheesta kirjoitettuja lehtiartikkeleita ja myös kaupungin päätöksiä ja lausuntoja aiheesta.

– Kaupungin mukaan Pankkisillan purkamisesta ei ole olemassa mitään päätöksiä, mutta eräässä lehtiartikkelissa Graniittirakennus Kallion edustaja mainitsee, että silta tullaan purkamaan ensi vuoden loppuun mennessä osana heidän urakkaansa, Nurmi kertoi.

Tilaisuudessa joku ilmoitti, että vuonna 2006 asemakaavassa Pankkisillalla on suojelumerkintä, joka ilmeisesti on sen jälkeen poistettu.
– Kuka sellaisen merkinnän voi poistaa, yleisöstä tivataan.

 

PANKKISILLAN säilyttäminen on paikalla olleille sydämen asia, jonka puolesta ollaan valmiita taistelemaan.

– Kyseessä on historiallinen silta, jolla on myös käytännön merkitystä. Tourusen Tapion kanssa jo pohdimme, että jos se meinataan purkaa, niin lyömme itsemme kettingillä kiinni rautasiltaan. Laitamme vielä haalarit päälle ja maalaamme sitä samalla, Pekka Häyhä sanoo pilkettä silmäkulmassaan.

Pankkisillan puolustajat korostavat vanhan sillan historiallisen merkityksen lisäksi sen mahdollisuutta nähtävyytenä.

– Muualla Suomessa vanhoista silloista on tehty nähtävyyksiä! Eikö olisi vaan järkevää tehdä tällaisesta maan halkaisevasta sillastakin tehtäisiin, jos voidaan peräkylilläkin tehdä, eräs henkilö ihmettelee.
– Valaistuksella siitä voisi saada todella komean näköisen, Kari Parkatti sanoo.

Sillan puolestapuhujat haluavat selvittää, missä vaiheessa suojelumerkintä on poistettu ja kenen toimesta. Osa uskoo, että virkamiehet ovat tehneet päätöksiä ja vieneet ne läpi salakavalasti, ilman että valtuustoa on informoitu tarpeeksi.

– Kyllä tässä on jokaista puoluetta viety kuin pässiä narussa, Harri Utriainen sanoo.
– Virkamiehille pitäisi tehdä selväksi, että he ovat meidän palvelijoitamme ja heidän pitää toimia meidän hyväksemme, Erkki Hautamäki sanoo tiukasti.
– Minä vaadin nyt kaikilta päättäjiltä suoraselkäisyyttä ja kyseenalaistamista. Ei päättäjien tehtävä ole miellyttää kaikkia vaan välillä pitää lyödä luu kurkkuun, Utriainen lisää.

Eikä sovi unohtaa turvallisuutta. Ryhmän mielestä on kaupunkilaisten turvallisuuden kannalta ensiarvoisen tärkeää ja järkevää säilyttää Pankkisilta kevyenliikenteen väylänä Kierälahden ja keskustan välillä.

Tämän hetken suunnitelmien mukaan Pankkisillan purkamisesta ei ole kaupungilla mitään päätöstä. Mikäli Pankkisilta puretaan, Vaasantien kevyt liikenne ohjataan nykyiselle Nelostien ylittävälle kaarisillalle, johon rakennetaan erillinen kevyenliikenteen väylä.

 

RYHMÄ VALITSI keskuudestaan työryhmän, jonka ensimmäiseksi tehtäväksi annettiin jalkautua keskustelemaan Pankkisillan kohtalosta kaupunginjohtajan ja teknisen toimen virkamiesten kanssa. Työryhmään valittiin Jaana VaskoTeuvo ”Kassu” Piilola, Erkki Hautamäki ja Pekka Häyhä, joka valittiin porukan puheenjohtajaksi. Häyhä ehdotti, että työryhmään pyydetään mukaan vielä Timo Enäkoski.

– Tärkeintä olisi nyt tavata nämä kaupungin avainhenkilöt, jotka nämä asiat esittävät kaupunginhallitukselle ja valtuustolle. Ensimmäiseksi on selvitettävä, mikä kaikki on totta ja mikä huhupuhetta ja olettamista. Kun selvyyttä on saatu, katsomme tarkemmin, mihin toimenpiteisiin tulee ryhtyä, Häyhä sanoo.

Työryhmän saatua asiaan selvyyttä alkaa todennäköisesti nimien kerääminen.

– Mikäli kaksi prosenttia kaupunkilaisista allekirjoittaa kansalaisaloitteen, on kaupunginhallituksen käsiteltävä asia puolen vuoden sisällä. Eli tarvitsemme vajaat 400 allekirjoitusta, Nurmi sanoo.
– No antakaa listat tänne. Kyllähän tuon määrän saa helposti! ryhmä huudahtaa luottavaisin mielin.

Aktiivisten kaupunkilaisten joukko on ottanut Pankkisillan sydämen asiakseen ja aikoo selvittää tilanteen perin pohjin ja taistella sillan puolesta.

– Tärkeintä on, että ihmiset ovat lähteneet viemään asiaa eteenpäin. Tämä on varmasti monille kaupunkilaiselle tärkeä asia, ei pelkästään heille jotka olivat paikalla ensimmäisessä tapaamisessa. Kävi miten kävi, aiomme varmasti tehdä hartiavoimin töitä Pankkisillan säilyttämiseksi, Häyhä sanoo.

Vastaa

 1. Juri Belonow

  Ei muuta kuin alas vaan. Aivan turhaa rahojen haaskausta, kyseisen sillan ylläpito.

  Vastaa
  1. Jari Ismo Tapani Hänninen

   Typerä kommentti.Ilimottasitko paljon jouvut maksamaan.Ehottomasti säästettävä.Laitan nimen listaan

   Vastaa
 2. Vilperi

  Tämä sama porukka on varmaan sitten valmis myös hoitamaan sillasta aiheutuvat kustannukset kaupungille?

  Vastaa
 3. Piilolan lossi

  Aika jännä, että suojelukohteestakin tehdään ei-suojelukohde hetken päätöksellä. Kyllähän tuon sillan ympäristöineen saa näyttäväksi pienellä laitolla. Kaikkea ei tarvitse nuijia alta pois, vaikka kuinka olisi uudistuskiima päällä.

  Vastaa
 4. Tapio

  Samanikäinen silta Vuonteella on päätetty purkaa korjauskelvottomana. Se on valtion ylläpidossa.

  Vastaa
 5. HP:nen

  HP:nen Suolahdesta – vihjeenä tietää kertoa miehestä nimeltä Valon Pentti – hänellä monen moista tietoa Pankkisillan erilaisista vaiheista.

  Vastaa
  1. HP:nen

   Antaa vanhan sillan olla, aikansa kestää

   Missä Museoväki? – tekemään erilaisia eri aikakausien rakennelmia sillan niin etelä kuin pohjoispäähän ja ennemmin kyseinen silta vain kävelykäyttöön.

   Sillan pieleen kesän aikaan matkalaisia pysäyttävä, nimeltä Matkalaisen-Mukikuppila, ja Äänekoski esitteitä viereen, että edes vähän saadaan 4-tien kulkijoita poikkeamaan Äänekoskelle ja jopa Suolahden ja vanhan Laukaan suuntaan: Sillä vaan – kun viereen kovin kauas tehdään uusi ohikulkusilta, niin- kas kummaa Äänekoski matkailullisesti hiljenee liian kanssa.

   Vastaa