Pässinrata ilmestynyt – hiidenkirnu löytynyt Äänekoskelta


Uusi kotiseutulehti kertoo millaista oli miilunpoltto Äänejärvellä, miten Äänekosken kirkko paloi, miten Suolahteen tuli rautatie ja miten puhelimet automatisoitiin Äänekoskella.

 

 

Vanhan Äänekosken Kotiseutuyhdistyksen vuosittainen julkaisu on saanut kansikuvakseen Keski-Suomen ensimmäisen hiidenkirnun, joka on piilotellut Järvenpään kylässä kaivona. Muista lehden jutuista muistikuvia on viisikymmentä vuotta sitten poltetusta kirkosta ja sairaalan rakentamisesta,

Tunnelmallisimmat jutut ovat muistelukset Savipohjalta ja Hietamalta sekä kaupungintalon vieressä olleesta Pylykkösestä. Mielenkiintoista luettavaa ovat myös presidentti Kekkosen kiitokset Televan emännälle ja se, mitä Signe Ahonius lapsineen myi Suolahden aseman kioskissa ja hiivakaupassa. Varsinainen kotiseutumies, valtionpalkinnon saanut kirjailija, Koivistonkylän opettaja nostetaan unohduksen yöstä. Erityisen kunnioituksen saa Sergejeffin Jussi, joka teki raskasta laukkukauppiaan kierrostaan vielä yli 70-vuotiaana 1960-luvulla. Kaikkia kiinnostaa varmasti myös 170 äänekoskelaisen talon ja suvun vaiheista löytynyt uusi tietolähde, josta Kotiseutuyhdistys kertoo Puurojuhlassaan perjantaina tarkemmin Willessä ja Päivänpaisteessa.

Pässinrata-lehteä voi ostaa kahdeksasta äänekoskelaisesta liikkeestä, Sisiksen konttorista, kirjastoista ja Taidemuseolta, kunhan lehdet jakoon ehtivät. Jäsenille Pässinrata toimitetaan postitse.

 

 

 

Vastaa

  1. Huuskonen Hannu

    Sirkeisen Jussi, jos sama henkilö, tapas olla meillä yötä kauppareissullaan. Hevosellahan tuo liikkui, kaupanteko tuskin kuitenkaan niin raskasta kuin metsätyö, ”pitkätoikkoista” ehkä.

    Vastaa