Peli vihellettiin taas poikki – Asemakadun koululla otettiin uutinen vastaan raskain mielin


Asemakadun koulun henkilöstö kuunteli järkyttyneen epätoivoisena Ville Härtsiän antamaa selitystä uuden koulun rakentamisen lykkääntymisestä.

Tosi hankala ja ikävä tilanne – näin sanoi Ville Härtsiä Asemakadun koulun pihamaalle kokoontuneelle koulun henkilökunnalle. Yhtenäiskoulun rakentaminen viivästyy, vaan kuinka paljon?

 

Aurinkoinen aamu valkeni synkkänä Asemakadun koulun henkilöstölle. Välituntipalaveriin saapunut opetus- ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiän antama selvitys Suolahden yhtenäiskoulun rakentamisen tyssäämisestä keskiviikkona teknisen lautakunnan kokouksessa ei mieltä lämmittänyt. Jos joku ihmettelee, miksi tiedotustilaisuus pidettiin ulkona, se johtuu siitä, että koulussa työskentelee tällä hetkellä kuusi opettajaa, jotka eivät voi astua sisäilmaongelmien vuoksi sisälle koulurakennukseen.

Teknisen lautakunnan piti päättää urakoitsijoiden valinnasta. Rakennuttajapäällikkö toi lautakunnalle murskaavan esityksen kilpailun keskeyttämisestä. Syynä keskeytykseen oli budjetin ylittyminen reilusti.

Telakkakadun koulun yhteyteen rakennettava yhtenäiskoulun budjetti on 10,8 miljoonaa. Hinta ei sisällä kalusteita.

– Se on sellainen summa, jossa on urakoitsijoiden rahoitus, rakennuttajan eli kaupungin kustannukset, liittymismaksut ja tietynlainen varaus. Koko tämä edellä mainittu pumpsi pitää mahtua 10,8 miljoonaan euroon.

Kaupunginjohtaja Matti Tuononen kertoi, että budjetti ylitettiin reilulla kahdella miljoonalla eurolla.

Koko hanke vihellettiin poikki teknisessä lautakunnassa.

– Se tarkoittaa sitä, että aiemmin hyväksytty maanrakennusprojekti, joka on aiemmin hyväksytty menee jäihin kanssa. Ensi viikolla kutsutaan suunnittelijat koolle, ja lähdetään luomaan muutossuunnittelulle aikataulua.

Muutoksilla haetaan halvempia ratkaisuja rakentamiselle.

– Rakennuksen habitukseen ei olla puuttumassa, on eri asia, päästäänkö muutoksilla 10,8 miljoonaan tai edes lähelle sitä.

Härtsiän mukaan kyse on siitä, että Keski-Suomessa rakennetaan voimakkaasti.

– Äänekoskella rakennetaan, tämä on markkinaehtoista toimintaa ja siellä mitataan tulosta ulos. Pääurakoitsijaksi tarjosi vain kaksi toimijaa, tämäkin kertoo jo jotain, Härtsiä sanoi.

Härtsiän mukaan paalutuksista poistetaan ilmajäähdytysjärjestelmä, iv-laitteistoja keskitetään, julkisivun tiilikokoa pienennetään. Oiotaan pyöreitä seinämuotoja, ja kuperaksi kaavailtuja ikkunoita. Vaihdetaan materiaaleja halvemmiksi elementtiratkaisuiksi ja muutetaan kattorakennetta.

– Arkkitehtityön kautta on tehty kalliimpia ratkaisuja ja näitä ollaan nyt vaihtamassa halvempiin, Härtsiä laski.

Rakentamisen aikataulu muuttuu, se on nyt selvää.

– Loppukesästä mennään uuslaskentaan. Urakkatarjoukset jätetään loppukesästä. Tarkoittaa sitä, että emme pääse kirimään aikataulua kiinni. Jos joudumme ottamaan byrokratian kautta lisäaskelia homma lykkääntyy lisää, Härtsiä sanoo.

Koulun henkilöstö toivoi, että asiaa käsitellään jo maanantaina istuvassa kaupunginhallituksessa.

– Toivon, että asiaa käsitellään jo maanantaina, rehtori Tapio Saaristo sanoi.

Nyt odotellaan kieli pitkällään mitä viivan alle seuraavassa vaiheessa jää. Eniten kuitenkin odotellaan, että päästään rakentamaan ja vauhdilla.

– Rakentaminen ottaa 14-15 kuukautta sen jälkeen kun kuokka lyödään maahan.

Realistisesti ajatellen koulussa joudutaan olemaan vielä kaksi lukuvuotta.

Vastaa

 1. Anne-Marie Peura

  Naurettavaa touhua! Äänekosken kaupunki ylpeänä esittää:Asemakadun koulu, Koulu jossa sairastuu lapset ja aikuiset. Tervetuloa asumaan tänne?Raha ratkaisee, ei ihmisten terveys. Vaikkakin pitkällä tähtäimellä rahaa palaa enemmän sairastuneiden terveydenhuoltoon… Mutta sitä ei nähdä vielä. Vuosien päästä sairastuneiden määrä voi edelleen nousta. Sitten jossitellaan olisiko koulu pitänyt rakentaa aiemmin tai hommata ne väistötilat, joita me vanhemmat olemme aikaa sitten vaatineet…

  Vastaa
 2. Mirkku

  Voisko sitä rakentaa ihan normaalin koulun, normaalit ikkunat ja normaalit muutkin jutut. Ei mitään hienoja härpäkkeitä. Voi voi.

  Vastaa
  1. Hanna

   Samaa mieltä Mirkku, erilleen yläkoulusta ja väliin iso piha. Nyt käy varmaan niin, ettei piharakennelmiin ainakaan jää rahaa?

   Vastaa
 3. Eija Naukkarinen

  On touhua ! Ne on pienet ihmiset jotka on taas maksumiehinä tässäkin..terveydellään !! Oliskohan viivästynyt jos kohde olisi ollut Äänekoskella? Toki onhan sinne saatava ensin takennettua tori joka siellä jo on ja suurimman osan vuotta käyttämättä . Ja tosiaan uusi paloasemakin olis saatava….saa siinä muut ootella ?

  Vastaa
 4. Miriam

  Eikö sitä jo suunnitteluvaiheessa voisi aloittaa suunnittelemaan ilman suuruuden hulluutta.

  Vastaa
 5. Raslak Tuuheapää

  Tuli järki mukaan. Mitä ihmettä noilla pyöreillä muodoilla haetaan? arkkitehdeille rahaa -ei muuta iloa niistä. Arkkitehti vaihtoon, ja pelkkä kulmaviivotin käteen.

  Vastaa