Perhekeskuksen Parkkipaikka tuo hengähdystauon vauva-arkeen


yöpajan puutyönohjaaja Jarmo Rossi opasti Aada, Leo ja Pekka Ojalaa rakentamaan Iskä-lapsi-nikkarointipajassa syksyllä. (Arkistokuva)

Viime syksystä aktiivisesti toiminut Äänekosken kaupungin perhekeskus lanseeraa uuden tukimallin paikallisille lapsiperheille: Parkkipaikkaan voi tuoda lapsen kahdeksi tunniksi hoitoon, ilman suurempia selityksiä.

 

Lapsen ei tarvitse olla Parkkipaikassa koko kahta tuntia, vaan vanhemmat voivat itse sopia hoitoajasta ohjaajien kanssa. Idea lähti vanhemmilta ja työtekijöiltä.

–  Haluamme kokeilla onko tällaiselle tilapäishoidolle tarvetta. Tämä mahdollistaa pienen hengähdyshetken lapsiarkeen, esimerkiksi sellaisille perheille, joilla ei ole omaa lähiverkostoa lähellä. Pääsee vaikka kauppaan tai lenkille,  perhekeskuskoordinaattori Elina Lämsä sanoo.

Myös viime syksynä aloitetut suositut Iskä- ja lapsi-illat palaavat talvipaussiltaan. Kaikille isille ja heidän lapsilleen avoimet iskä-lapsi-illat tarjoavat yhteistä tekemistä ja mahdollisesti myös uusia tuttavuuksia. Iltoja järjestetään nyt Äänekosken lisäksi myös Suolahdessa.

–  Luvassa on nikkarointipajaa ja äitienpäivän alle olemme suunnitelleet leivontaa, Lämsä sanoo.

Myös perhekeskuksen järjestämät muut ryhmät kuten Toukkatupa, Virtaa vanhemmuuteen, Suunta-ryhmä, Pikkukino sekä avoimet päiväkodit jatkavat toimintaansa. Avoimille päiväkodeille on selvästi ollut kaupungissa tarvetta.

– Avoin päiväkoti vetää hirveästi väkeä. Vuoden ensimmäisellä kerralla oli Äänekoskella paikalla 67 ihmistä ja nyt toiminta on tasaantunut noin 50 hengen joukoksi. Suolahdessakin toiminta vetää hyvin: noin parikymmentä henkeä joka kerta, Lämsä sanoo.

Lämsä aloitti työnsä Äänekoskella vuosi sitten, mutta virallisesti perhekeskuksen kerhot ja muu toiminta aloitti syksyllä.

– Alkuvuodesta lähdettiin viemään ajatuksia toiminnan tasolle. Ja toiminta elää jatkuvasti, nytkin olemme yhdistäneet voimiamme seurakunnan ja MLL:n kanssa, että voidaan olla paikalla myös esimerkiksi Konginkankaalla ja Sumiaisissa Lämsä sanoo.

 

PARKKIPAIKKA
Parkkipaikka tarjoaa väliaikaista hoitoa kaikille alle kouluikäisille lapsille kerran kuukaudessa, myös vauvoille, esim. asiointikäynnin, harrastuksen tms. ajaksi. 13.2., 21.3., 19.4. ja 14.5. klo 16-18.
Paikkavaraukset aina etukäteen edeltävänä perjantaina klo 13-15, p. 0400115190 (Elina Lämsä). Varauksia otetaan vastaan ainoastaan puhelimitse! Parkkipaikan toiminnasta vastaavat lastentarhanopettaja Elina Lindholm ja perhekeskuskoordinaattori Elina Lämsä.

ISKÄ-LAPSI -ILLAT, Äänekoski
8.2. (pulkkamäkeä ja makkaraa), 8.3. (vauhti-ilta), 5.4. (nikkarointipaja) ja 3.5. (leivontaa) klo 17.30-19.30.
Iskä-lapsi -illat ovat avoimia kaikille isille ja perillisille. Illoissa luvassa vauhtia ja mukavaa tekemistä, paikkatiedot ilmoitetaan myöhemmin.

ISKÄ-LAPSI -ILLAT, Suolahti
4.4. ja 2.5. klo 18 alkaen.
Suolahden iskä-illat toteutetaan yhteistyössä seurakunnan kanssa. Ohjelmat ja paikkatiedot ilmoitetaan myöhemmin.

Tutustu perhekeskuksen tarjontaan täällä.

Vastaa