Pikkupalomiehet innostuivat VPK:lla


Jokainen halukas pääsi kokeilemaan alkusammutusta ihan omin käsin.

Äänekosken VPK:lla järjestetyssä Päivä Paloasemalla-tapahtumassa vilisi väkeä heti ensimetreistä saakka.

 

– Varmaan 200-300 henkeä on käynyt, vaikka nyt ollaan vasta puolivälissä, VPK:n Jan Fredriksson arvioi tyytyväisenä.

Päivä paloasemalla tapahtumassa kerättiin leimoja leimapassiin ja kun leimapassi oli täynnä ja kaikki rastit kierretty, sai passia vastaan upean joulukalenterin. Lisäksi tarjolla oli mehua, makkaraa ja munkkeja, joiden avulla jaksoi koluta rasteja vähän pidempäänkin.

Iltapäivän aikana pääsi tutustumaan palomiehen varusteisiin, autoihin sekä toimintaan reippaan ja iloisen VPK:n porukan mukana. Nuoriso-osasto piti työnäytöksiä, joissa muun muassa esiteltiin, kuinka tikapuut asetellaan oikeaoppisesti palotilanteessa. Ei ihan niin helppoa kuin luulisi.

Nuoriso-osasto esitteli myös toimintaansa hienolla videolla, jossa näytettiin harjoitustehtäviä vuoden varrelta. Nuorten ohjaamana pääsi myös kokeilemaan pelastamista pimeässä, harjoitusta varten rakennetussa puusokkelossa, johon oli ”tiikeri” oli jäänyt loukkoon. Tulevat pelastajat sukelsivat rohkeasti sokkeloon taskulampun kanssa, ja joka kerta tiikeri tuli pelastetuksi!

Kaikkein siisteintä oli se, että jokainen halukas pääsi itse kokeilemaan alkusammutusta vesisammuttimella. Sadat lapset saivat Timo Pullin opastuksella hyvää oppia siitä, miten pienehkö tulipalo sammutetaan oikeaoppisesti ja turvallisesti. Pikkupalomiehet innostuivat sammutuspuuhasta selvästi, vaikka välillä roihu saattoi pienimpiä vähän pelottaakin.

Tapahtumassa esiteltiin tietenkin myös palomiehen varusteita ja aina niin kiinnostavia paloautoja. VPKn historiaa pääsi tutkailemaan hienoista valokuvakirjoista ja vähän tarttui mukaan myös tietoa arkisesta paloturvallisuudesta.

Yli satavuotias Äänekosken VPK on vielä hyvin voimissaan, sillä uusia VPKlaisia aloittaa joka vuosi.

– Meidän nuoriso-osastossa on yli 30 nuorta ja tänä vuonna taisi tulla yli 10 uutta, Fredriksson sanoo.

Ja kun kerran vapaapalokuntaan hurahtaa, on se menoa.

– Minun ja Jannen piti jäädä vähän sivummalle viime vuonna, mutta ei tästä vaan tahdo päästä irti. Minäkin palaan puheenjohtajaksi ensi vuonna, Timo Pulli myöntää nauraen.

Mitenkäs ne tikapuut koottiinkaan oikein ja turvallisesti?

Iltapäivän aikana pääsi tutustumaan tietenkin myös palomiehen varusteisiin.

Puusokkeloon jäänyt tiikeri pelastui kerta toisensa jälkeen, kun kävijät pääsivät testaamaan pelastajan taitojaan.

VPK:n historiaa on kerätty valokuvakirjoihin ja albumeihin jo kymmenien vuosien ajan.

Vastaa