Poken suosituimmat yhteishaun alat olivat hius- ja kauneudenhoitoala sekä biotehtaan ympärille liittyvät alat


Kevään yhteishaussa Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistoon haki Opetushallituksen ennakkotietojen mukaan 280 ensisijaista hakijaa. Yhteensä noin 500 hakijaa laittoi Poken jollekin hakusijalle.

 

Ensisijaisuus tarkoittaa kohdetta, jonka hakija on ilmoittanut ykköstoiveekseen koulutuspaikaksi. Kaikkiaan hakija pystyi hakemaan enintään viiteen hakukohteeseen. Kaikki ensisijaiset hakijat pääsevät opiskelemaan Pokelle haluamaansa alaa.

Suosituimpia aloja olivat hius- ja kauneudenhoitoala, metsäala, maatalousalasta eläintenhoito, maatalousteknologia ja maatilatalous, logistiikka sekä kone- ja tuotantotekniikka.

– Suosituissa aloissa näkyy alueemme biopöhinä eli että osaajia tarvitaan metsään, kuljetuksiin, raskaan kaluston huoltoon ja korjaukseen. Pokella on kysynnän vuoksi kehitetty juuri näitä aloja. On hankittu kalustoa, rakennettu Forestori-halli ja laajennettu koulutustarjontaa. Hienoa, että nämä alat kiinnostavat nuoria, sanoo kuntayhtymän johtaja Jouni Kurkela.

Pokella oli yhteishaussa yhteensä 16 perustutkintoa oppilaitoksen eri toimipisteissä Äänekoskella, Saarijärvellä ja Viitasaarella. Lisäksi Laukaassa järjestetään rakennusalan perustutkinto ja Karstulassa kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto.

Yhteishaku on edelleen peruskoulun päättävien hakeutumisväylä ammatilliseen koulutukseen. Yhteishaussa on mukana osa perustutkintojen paikoista. Loput paikat ovat auki jatkuvassa haussa. Lisäksi jatkuvassa haussa ovat oppisopimuksen, työvoimakoulutuksen sekä ammatti- ja erikoisammattitutkintojen paikat.

–  Yhteishaussa meille tulee noin puolet opiskelijoista. Loput hakeutuvat jatkuvan haun kautta perus- ja muihin tutkintoihin, sanoo Kurkela.

Vastaa